Lagbanner
Stadion An der Alten Försterei, 2022-05-14 15:30

Union Berlin - Bochum
3 - 2

Union Berlin lyckades med det omöjliga

Det var dags för den sista omgången av vad som har varit ännu en fenomenal säsong för det lilla laget ifrån Köpenick, Union Berlin. Man tog emot VFL Bochum på hemmaplan för sista gången denna säsong. Union Berlin var redan klara för Europa och Bochum hade ett säkrat kontrakt, men Union Berlin kunde genom en vinst fortfarande nå de finare turneringarna. Det fanns ännu mycket att spela för och det blev ett riktigt drama när det hela avgjordes i de sista matchminuterna.

Den här matchrapporten kommer en aning försenad, men det beror till stor del på grund av att jag inte riktigt har kunnat smälta vad som hände i helgen och den sista omgången av Bundesliga. Så många intryck och så mycket extas som gjorde det svårt att landa på marken igen, men här kommer så avslutningen på en fantastisk säsong. Innan matchen började tackade man av ett gäng gamla trotjänare som gjort sitt i klubben och lämnar i sommar. Sorligast av allt var att detta skulle bli Grischa Prömels sista match i Union Berlins färger innan han återvänder till Hoffenheim, men han stod för en riktigt bra prestation in sin sista match för klubben.

Matchen började i högt tempo och det var Union Berlin som var vassast i första halvlek. Efter att ha skapat mycket och haft tryck på Bochum, gjorde ingen annan än just Grischa Prömel mål på nick redan efter att fem minuter hade spelats. Det var ett riktigt tjusigt förarbete också av Genki Haraguchi som kom rusandes längs med högerkanten efter att ha blivit serverad en djupledsboll som han hann slå in mot straffområdet innan han föll omkull i en duell. Hela die Stadion An der Alten Försterei jublade i enorm glädje när man gjort ledningsmålet som skulle ta dem ett steg närmare de fina salongerna. Glädjen fick sig dock ett litet avbräck när Sheraldo Becker föll till marken efter att ha duellerat om en boll i en sprintduell med en försvarare från Bochum. Han landade olyckligt och fick smärtor runt knäet. Han reste sig dock men var tvungen att gå av planen efter ett par minuter och byttes av mot Sven Michel i den nittonde minuten, som skulle göra ett väldigt bra inhopp. Han lyckades fixa en straff åt Union Berlin efter att bara ha varit inne i ett par minuter. Sven Michel befann sig precis utanför Bochums straffområde när han drog på ett skott som en glidtacklande Robert Tesche råkade få på sin hand. Taiwo Awoniyi klev fram och satte sitt fjortonde mål för klubben genom en straff. Nu hade man en säker 2-0-ledning och var ännu närmare Europa League, trodde man i alla fall för stunden. 

I början av andra halvlek gjorde Union Berlin sitt andra byte när redan inbytte Sven Michel byttes ut mot Andreas Voglsammer. Man hoppades på att behålla ledningen och matchbilden genom det bytet, men gästerna ville annorlunda. Bochum kom ut som ett helt annat lag i andra halvlek och de revanscherade sig starkt. Efter att ha hittat Union Berlins svagheter och luckorna som ibland kunde uppstå i försvaret hos Union Berlin, lyckades man efter bara tio minuters spel att nicka in bollen på ett inlägg i den femtiofemte minuten. Det var Danilo Suarez som satte en fin crossboll på Simon Zoller som enkelt kunde sätta den i mål bakom en ensam Andreas Luthe. Union Berlin hade fortfarande ledningen men blev lite nervösa, då man inte visste hur det gick i de andra matcherna som spelades parallellt med deras egen. I den sextiosjätte minuten gjorde man ytterligare ett byte när unge Andras Schäfer sattes in i spel istället för Genki Haraguchi, men tio minuter därefter gjorde Union Berlin det onödigt spännande för sig när Bochum satte sitt andra mål. Deras kvittering kom efter att Takuma Asano stulit bollen från Paul Jaeckel på högerkanten där han snabbt vände sig om och hittade en fri Eduard Löwen som satte den i det högra hörnet efter att Rani Khedira, som skymde sikten för Andreas Luthe, dukade för bollen som gick precis ovanför hans huvud. Nu blev det olidligt spännande då man verkligen var i behov av en vinst eftersom det inte var helt säkert att enbart ett kryss skulle kunna ta Union Berlin till Europa League. 

Det var spännande ända in i de sista minuterna och det var också i där och då det hela skulle avgöras, ifall det skulle bli ännu en vända i Conference League eller om man kunde uppgradera sig till Europa League. I den åttiotredje minuten gjorde Urs Fischer ytterligare två byten som skulle ge den där extra energin som behövdes för att ändra matchbilden och ta de tre viktiga poängen. Han satte in Levin Öztunali och Kevin Behrens mot Julian Ryerson och Rani Khedira. Kevin Behrens behövde inte mycket tid på sig innan han fixade en assist till Taiwo Awoniyi som kunde göra sitt femtonde mål för säsongen i den åttioåttonde matchminuten. Kevin Behrens fick en långboll skickad mot sig som han med sin styrka vann i en duell och nickade sedan ned bollen till en fri Taiwo Awoniyi utanför straffområdet som sedan satte den i mål bakom Michael Esser. Det målet gav Union Berlin hopp om Europa League igen och man höll ut, för efter nittio minuter plus tillägg blev drömmen sann. Man hade återigen överträffat sig själva och alla andras förväntningar. Union Berlin skrev ny fotbollshistoria när de lyckades med det som de flesta trodde var omöjligt.

 

 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-05-18 20:29:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig