Varför är VfB i toppen?

Varför är VfB i toppen?

Som VfB-supporter är man fortfarande häpen, omtumlad och frågande. 
Dey som ett långt tag verkade bli en bok av Arthur Schopenhauer, dvs ett enda stort lidande och man inte kunde hitta någon form av lycka. Schopenhauers metafysik och metavärld innehåller få glädjemänen och man går genom livet med någon form av lethargisk känsla av livlöshet. Det har varit kamp om poäng, kvalstreck och överlevnad. Få utropstecken har funnit och inför säsongen försvann dessa- ett efter ett. Endo, Mavropanos och Borna Sosa försvann. Till det Florian Müller och med en Bredlow skadad.. så skickades man tillsammans med Vergilius utför skärselden i den Dantes gudomliga komedi. 
Men efter sju matcher har VfB Stuttgart 18 poäng av 21 möjliga och ligger i toppen av Bundesliga. Tyskland är nästintill chockad, Bundesligaexperterna lägger sitt huvud i mängder av veck och jag rä fortfarande förvånad.
Men skall man sätta sig ned och skärskåda lagets resultat och placering, så hittar man en del orsaker och verkan. 

* Sebastian Hoeness ledarskap
Sebastian Hoeness kom in i våras och började en resa uppåt. Hans coaching-stil stödjer en ny skola. Förhållandevis ung tränare som pratar mycket med sina spelare, har en fast idé, räds inte att ta un nytt blod, tror på en taktisk uppställning, spelar på hög press och snabba omställningar. Han har givit laget en glädje, en tro och idé. Han är valtalig med spelare och media. 

* Nübel-effekten
Många kritiserade värvningen av Nübel som inte tillräcklig och att han inte lyckats efter transfern från Schalke 04 till Fc Bayern, men han har verkligen visat att det finns en top-målvakt i Nübel. Inte sedan Kobel har VfB haft en sådan keeper. Stark på linjen, snabba beslut och mycket bra kommunikation med försvaret. Mot Wolfsburg gjorde hen lysande räddningar exempelvis. 

* Framväxten av ett fungerande mittfält
Med Angelo Stiller- Atakan-Karazor-Chris Führich har Hoensss hittat ett löpande, hårt arbetande mittfält som snabbt skapar chanser framåt. Med Stillers fina fot har man ändrat spelet man hade med Endo,som var en mer hårt arbetande spelare. Stiller kombinerar detta med bra passningsfötter och med Führichs fötter har man fått ett mycket omväxlande anfallsvapen. Fürichs första sju matcher med sju poäng är mycket bra exempelvis. 

* Omställningsspelet
Två mål mot Wolfsburg var omställningsspel. Mot Mainz likaså. När VfB vinner boll centralt så slår man om blixtsnabbt och tillfängligheten av Millot, Führich, Stiller, Silas, Undav med flera ger Guirassy många möjligheter att ha roligt med. Det går snabbt, det slarvas inte utan det finns massor av möjligheter när man rycker framåt. Framförallt går man rakt fram och brett, 

* Serhou Guirassy
13 mål på sju matcher. Vad säga om det? Världsklass. Guinea-gossen från den franska myllan gör mål på alla sätt och är enormt svår att stoppa. Som passningsspelare, som mottagare och avslutare. Helt ostoppbar just nu. 

Några punkter att fundera kring. 

Magnus Falk2023-10-08 15:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart