VfB tar emot die Fohlen

Det är "Frühlingsfest" på "Was'n" i Stuttgart
En trevlig sedvänja som är den största vårfesten i Europa. Bland annat kan man åka berg-ochdalbana, sitta i öltälten(det finns fyra som tar 17000 personer) och dricka Stuttgarter Hofbräu eller Dinkel Acker. Jag var själv där för fem år sedan och smakade på godsakerna. Det var vackert väder, solsken i blick och det var en härlig känsla att knalla förbi det stora fotbollspalatset Mercedes-Benz-Arena som ligger precis bredvid. Denna vårfest har precis startat och med fint väder, så räkna med att det blir fullt på läktaren när VfB Stuttgart återigen spelar en enormt viktig match för att undvika nedflyttning. 
Nu kommer "die Fohlen" från Mönchengladbach på besök. "die Fohlen" som fick sitt smeknamn under början av 70-talet då Hennes Weisweiler erövrade Bundesliga med ett ungt och rappt lag. De sprang som vilda hästar, inspirerade många och vann Bundesliga innan Bayern München tog över. Mest känd från den tiden - Jupp Heynckes och Berti Vogts. 

Jag dyker ned i förutsättningarna. 

VfB Stuttgart
Efter fem poäng på tre matcher har VfB fått upp något man kan kalla för positiv trend. Sebastian Hoeness har fått in positiv känsla i laget, men låter detta ingalunda vila som något man är nöjd med. "fem poäng , ja de kan vi behöva, men nu ser vi framåt", menade Hoeness. Wataro Endo menar "Jedes Spiel ist ein Endspiel" och kaptenen har naturligtvis helt rätt. Förvisso har Gladbach inget att spela för då de ligger i ingenmansland i tabellen, men just det kan vara farligt för VfB. Att just tro detta om ett lag gör att fokus blir något helt annat, så viktigt att ställa in mätaren på rätt nivå när man kliver in i matchen, 
Det är den första av återstående fem matcher. Det gäller att ta fart mot säker mark och Mönchengladbach kan ändå vara en bra trampolin för VfB som har viss medvinsd. Sebastian Hoeness kommer att sakna Ito i trebackslinjen, men får tillbaka Mavropanos efter avstängning. Det var lite gurgel kring Mavropanos i veckan eftersom han siktats i Paris och direkt blev diskussionen om hans framtid kraftig. På samma sätt som Enzo Millot, som ryktas tillbaka till sitt hemlandet efter en bra vår i VfB. 

Laget:
Bredlow-Mavropanos, Zagadou, Anton-Vagnoman, Karazor, Endo, Führich,Borna Sosa- Guirassy, Silas

Mönchengladbach
Ett lag i ingenmansland och som bara har en vinst på åtta matcher. Låter som en stor kris. Jo, kanske, men just nu ser nog laget fram emot en avslutning på säsongen och en möjlighet att starta om. Daniel Farke har sagt att han behöver på in 30-talet mål nästa år, så fokus är rätt klart. Marcus Thuram borde kunna göra en del, men han är skadad och lägger ytterligare salt i såren. Istället verkar Plea får stöka till försvaret understödda av starka offensiva krafter i Hofmann, Neubaus och den evigt starke Lars Stindl. Just denna älskar att möta VfB lite extra. Han är uppvuxen som spelare i Karlsruher SC och brukar göra poäng mot just VfB. Det lyfter honom extra. Lite extra ögon på Stindl som inte bara gör mål utan även käftar med spelare och domare. På ett framgångsrikt sätt. 

Laget
Omlin - Scally, Itakura, Elvedi, Netz - Weigl, Kramer - Hofmann, Neuhaus, Stindl - Plea
 

Magnus Falk2023-04-28 19:37:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart