Krönika: Inte bara fotboll
I fotboll spelar många faktorer roll. För att vinna en fotbollsmatch måste man inte bara ha elva duktiga fotbollsspelare på planen, utan även andra faktorer som tur och goda förutsättningar spelar stor roll i avgörande lägen. Argentina hade inte med sig detta i matchen mot Tyskland.
I skrivandets stund har det gått lite mer än två dygn sedan Lehmann räddade Cambiassos straff. Hemmalaget, Italien, Portugal och Frankrike är vidare till semifinal, Argentina är ute. Visst kan man gräva ned sig i fyra år, se allting som ett enda stort misslyckande och bojkotta tysk fotboll för tid och evighet, men jag tänker inte göra det. Visst var det tungt, oerhört tungt, för annars hade den här artikeln varit uppe för länge sedan. Vi hade alla gulddrömmar och visst har vi ett betydligt bättre lag än Tyskland. Men nu tänker jag försöka sammanfatta var det var som egentligen hände i Berlin, fredagen den 30 juni. Detta är den första av två artiklar som behandlar just detta.
VM är en stor händelse på denna planet, en av de allra största. Under VM så framstår även de minst fotbollsintresserade som fanatiker och förväntningarna på det egna landslaget blir enorma så även besvikelsen efter det att laget åker ut. Men många glömmer bort en väldigt, väldigt viktig sak under VM, det är fotboll det handlar om. En kvartsfinal i VM är uppbyggd av samma faktorer som en träningsmatch mellan två division-3 lag. Det går ut på samma sak. Skillnaden mellan vinst och förlust kan ibland vara läskigt liten, det har nu inte bara Argentina, utan även England, Ukraina och Brasilien, fått erfara. Denna skillnad, den mellan vinst och förlust, behöver inte alltid bero på fotbollsmässiga faktorer. Ibland fäller saker som tur och förutsättningar avgörandet.
För det var precis det som avgjorde till Tysklands fördel. Det finns flera konkreta exempel. Hemmalaget hade från matchens första spark 68 000 supportrar på läktaren, mot Argentinas cirka 5 000, som brukar kallas Tysklands tolfte spelare. Under straffläggningen var den tolfte spelaren Tysklands bästa spelare och det råder ingen som helst tvekan om att publiken påverkade straffläggningen. Saken blev inte lättare när speakern, mot FIFA: s regler, eggade upp publiken till Tysklands fördel. Med dessa faktorer i bakhuvudet är det inte alltför svårt att förstå varför hemmalaget alltid går långt i VM.
Ibland får hemmalaget dessutom en trettonde spelare på planen, nästan alltid på grund av trycket från den tolfte spelaren (publiken), domaren. Även han hade svårt att inte känna av trycket från de 68 000 tyska fansen på läktaren. Han är ju trots allt bara en människa. En matchbild är uppbyggd av flera olika faktorer, en av dom är vad man brukar kalla för ofarliga frisparkar. En frispark mitt på planen ger laget möjlighet att flytta fram folk och sätta press på motståndaren, om intentionen finns vill säga. Ett lag som får många frisparkar med sig, uppfattas därför oftast som det spelförande laget. I den här matchen uppfattades Tyskland som det förande laget efter Ayalas 1-0. Visst lyfte man spelet även utan frisparkarnas hjälp, men Argentina blev vid flera tillfällen bestulna på solklara frisparkar samtidigt som Tyskland fick med sig alla 50-50 situationer. Det finns statistik: Tyskland fick under matchens gång 32 frisparkar med sig, Argentina fick 21. Var Argentina verkligen så mycket fulare? Den som påstår det är förmodligen tysk eller helt okunnig.
Ola Andersson sade efter matchen att den slovakiske domaren aldrig missbedömde några ”resultatavgörande” situationer. Det är möjligt, men faktum är att varje bra frisparksläge kan vara avgörande för resultatet. Exempel: Tevez fick inte frispark efter att ha blivit nedsparkad av två tyskar i perfekt Riquelme-läge, Ballack gavs ett perfekt frisparksläge efter att Frings dykt en meter från närmaste argentinska spelare som i det här fallet var Mascherano.Ineg är perekt och alla gör misstag, men detta var bara ett exempel av många. Det kanske mest talande, och omtalade, är straffsituationerna. Rodriguez vet att han blir fälld, inser att han befinner dig i straffområdet och lägger till en onaturlig, onödig rörelse för att övertyga domaren. Istället för straff får han gult kort för filmning. Ballack får Ayalas finger på kinden och uppträder som om han blivit nedslagen, inget gult kort. En straff var i Rodriguez fall långt, långt borta. Domaren hade inte ens en tanke på att eventuellt döma straff. Om så Rodriguez blivit stämplad på låret eller blivit fälld bakifrån, ensam med målvakten, hade den slovakiske domaren aldrig blåst straff. Kort sagt, han skulle aldrig våga döma emot hemmalaget i en sådan situation.
Men Ola, kan inte bra frisparkslägen och straffar vara matchavgörande? Domaren var partisk, inget snack om saken. Det var han även i matchen mot Sverige, hade Lucic verkligen fått gult kort om han burit Tysklands färger? Nej. Hade Rodriguez fått straff om VM spelats i Frankrike? Mycket möjligt. Men sådana situationer måste man räkna med när man möter en hemmanation. Det handlar inte bara om att hemmalaget lyfts av pressen från media, folket och dess förväntingar, utan också om att arrangörerna, domarna och speakern till exempel, känner en massiv press att gynna hemmalaget. Den riktigt konspiratoriske kan också börja tänka på vad ett utslaget tyskland skulle betyda rent ekonomiskt för nationen, fotboll handlar ju nuförtiden mycket om pengar, eller varför bildproducenten valde att visa Franz Beckenbauer i bild men inte Maradona, som i de andra matcherna.
En besviken Carlos Tevez konstaterade att Argentina faktiskt gjorde en ganska bra match mot hemmalaget, men att resultatet inte bara påverkades av fotbollsmässiga faktorer. ”Det handlade inte bara om fotboll.” Det var de ovan nämnda faktorerna han syftade på. Flera andra spelare uttryckte ungefär samma sak. Personligen vill jag inte förneka att jag är besviken, och arg, på den slovakiske domaren. Samtidigt skyller jag inte det faktum att Argentina är ute på domaren. Jag förväntade mig inte att domaren skulle döma till Argentinas fördel. Jag visste att Argentina skulle behöva mer för att få med sig besluten och att vi därför skulle ha uppförsbacke i hela matchen. Vi hade oturen att få möta Tyskland på hemmaplan, då det medförde dåliga förutsättningar i form av publiken, speakern och domaren för att nämna några exempel. I en tuff och viktig match som denna blev tillslut det som fällde avgörandet och Argentina åkte ut.