40 års jubileum: VM 1978 – Inför VM:et

40 års jubileum: VM 1978 – Inför VM:et

Det är 40 år sedan Argentina vann sitt första VM-slutspel. Därför kommer jag i olika artikelserier uppmärksamma denna triumf. I denna artikelserie kommer jag att ge er truppen inför VM, inför VM i stort, inför-rapporter, matchrapport osv.

1974 dog Juan Perón, en av landets mest långlivade presidenter och ledare. Istället tog hans tredje fru, Isabel Perón, över tronen. Men en usel ekonomi och oroligheter i landet gjorde läget besvärligt för Isabel. I mars 1976 hade inflationen nått 56 % och i Buenos Aires smällde det en bomb var tredje timme. Våldet mellan olika politiska grupper eskalerade och i slutet av mars 1976, tog en militärjunta kontrollen över landet. Ledda av Jorge Videla inleddes den mörkaste perioden i Argentinas historia. Under dom sju år som militärjuntan satt vid rodret mördades och försvann ungefär 30-tusen människor. Förmodligen är mörkertalet betydligt större. Mitt i detta politiska kaos skulle Argentina stå värd för världens största fotbollsturnering.
 
I juli 1966 hade Argentina blivit tilldelade VM 1978. Mexiko drog sig ur efter att två år tidigare blivit tilldelade VM 1970. President Juan Perón hade varit mycket drivande i att få mästerskapet till landet och mästerskapets officiella logotype var inspirerad av honom själv. Designen till denna logotype kom 1974 och när militärjuntan tog över makten 1976 så var den redan ute i diverse marknadsföringsevenemang. Det nya styret var medvetna om att den var inspirerad av Perón och försökte få den ändrad, men det var försent.
 
Flertalet länder, däribland Holland, funderade på ifall dom skulle delta i mästerskapet överhuvudtaget med tanke på det politiska läget i landet och att uppgifter läckt ut om att tusentals människor hade försvunnit. Att Cruyff inte deltog i mästerskapet var länge något som gemeneman trodde berodde på det politiska läget. Det är dock något som Cruyff, flera år senare, förnekat då han hänvisar till att hans familj i denna vevan blivit utsatta för ett gisslandrama vid ett inbrott i deras hus i Barcelona. Flera städer och länder stod standby ifall Argentina inte skulle lyckas med att få ihop alla förberedelser.
 
Med tanke på hur usel ekonomin var så blev det väldigt uppmärksammat att stora delar av stadskassan lades på att restaurera läktare i Buenos Aires och byggandet av nya arenor runt om i Argentina. Dessutom behövde infrastrukturen fixas, färg-TV produktion göras i ordning, rusta upp flygplatser osv. En av dom mest skandalösa saker som gjordes inför VM var när man byggde en stor betongmur intill motorvägen som ledde in till Buenos Aires för att dölja dom allra fattigaste områdena.
 
Dante Pazeri, redaktör på den stora fotbollstidningen ”El Gráfico” i Argentina, skrev att VM inte borde genomföras i Argentina av samma anledning som att en person som inte ens har råd att tanka en Model T Ford ska gå och handla en Ford Torino. Om han gör det så är det för att han stjäl från någon annan. Tidningar förbjöds att skriva om mord och liknande som kunde kopplas till regeringen och så paralyserad var den lokala journalistkåren att när en av VM-organisationens ledande män, General Omar Actis, dog av en bilbomb så passerade det relativt obemärkt förbi. Istället tog Eugenio Menéndez över och som i sin tur tros ha förskingrat stora belopp från bankkontot som var avsatt för VM.
 
Hur VM skulle kunna bli något annat än ett ansträngt evenemang i ett kaotiskt land var det nog få som kunde se. VM hade inte ens hunnit börja innan utländska personer också fanns bland dom försvunna.

Oskar Unelandoskar.uneland@hotmail.se@futboldelamor122018-05-31 18:00:00
Author

Fler artiklar om Argentina