Lagbanner
Inför Superligan 2018-19: San Miguel de Tucumán - fotbollsstaden som vaknat
I höst blir det återigen derbyn i Tucumán.

Inför Superligan 2018-19: San Miguel de Tucumán - fotbollsstaden som vaknat

San Miguel de Tucumán har under många år varit en bortglömd fotbollsstad i den nordligaste delen av Argentina. Isolerad ifrån Buenos Aires-området med sina många storklubbar har många undrat om det ens varit värt mödan att blicka upp mot staden i norr. Nu har man två lag i högsta divisionen varav ett av dom ska spela åttondelsfinal i Copa Libertadores.

Tucumán är en gammal stad. Staden har legat på den nuvarande platsen sedan 1685. Innan dess så låg man dryg 30 mil sydost om dagens plats, men man valde att flytta boskapen eftersom det var dålig kvalité på det heliga vattnet. Staden har bergen nära inpå sig i norr där den ståtliga bergskedjan Aconquija reser sig mot skyn. 
 
Club Atlético Tucumán blev ganska så ordentligt uppmärksammade för två säsonger sedan då man som nykomlingar var nära på att vinna ligan. Eller nära och nära, man slutade tillslut åtta poäng bakom segrande Lanús i sin zon men som nykomling var det en bedrift värd att uppmärksamma. Många i världen drog t.o.m. parallellen till Leicester som vann Premier League i samma veva. Jag skulle nog dock vilja påstå att ifall Tucumán hade vunnit ligan det året så hade det varit en större bedrift än vad Leicester åstadkom. För bortsett ifrån att man var nykomlingar det året så var man faktiskt nykomlingar även året innan, då i B Nacional – den argentinska andraligan. Man lyckades alltså med två raka uppflyttningar. Något Talleres de Córdoba också lyckats med efter detta.
 
CA Tucumán spelade åtta säsonger i Primera Division mellan 1973 och 1981. Bortsett från en isolerad säsong under 1984 så var man borta ifrån Primera Division i 25 år innan man blev uppflyttad till säsongen 2009–10. Det blev dock en kortvarig lycka då man åkte ur nästa säsong.
 
Det var först när man gick upp till högsta divisionen efter säsongen 2015 som framgångarna kom på löpande band. Spelet i Copa Libertadores säsongen efter var klubbens första framträdande någonsin i turneringen och man lyckades skrapa ihop till sju poäng vilket ledde till att man kom trea i sin grupp efter Jorge Wilstermann och Palmeiras.
 
Det mest uppseendeväckande under denna turnering för Tucumáns del skedde dock inte på planen. När laget skulle ta sig till returmatchen i kvalets andra omgång mot El Nacional i Ecuador så blev det problem. Laget mellanlandade i Guayaquil men därifrån ställdes planet, som skulle ta dom till matcharenan i Quito, in. Istället lyckades man ordna fram ett annat plan som dock gjorde att man anlände väldigt nära inpå matchstarten. När man väl landade så körde bussen i extremt hög fart mot matcharenan för att hinna till avsparkstiden. El Nacional hade annonserat att man endast skulle vänta 45 minuter efter utsatt avsparkstid, om inte Tucumán dykt upp till dess så fick dom lämna walkover. En klocka visades i Argentinsk tv som tickade ner minuterna och sekunderna som återstod tills w/o var ett faktum. Tucumán anlände en timme och sju minuter efter bestämd avsparkstid men lagen kom ändå överens om att spela matchen. Det hade dock uppstått ytterligare ett problem då man inte fått med sig några matchtröjor på det nya flygplanet. Som tur var spelade Argentinas U20 en kvalmatch i Quito samtidigt så Tucumán kunde låna deras tröjor och skor. Matchen vanns av Tucumán som därmed tog sig vidare till gruppspelet.


 
Till årets upplaga så hade man kvalificerat sig till gruppspelet genom att ha kommit tvåa i Copa Argentina efter en finalförlust mot River Plate som redan var kvalificerat genom ligaspelet. Årets Copa Libertadores har blivit en succé och man är i skrivande stund framme i åttondelsfinal mot colombianska Atlético Nacional.
 
På andra sidan staden så har ett annat lag krigat på. San Martin de Tucumán är det andra stora laget i Tucumán och efter flera års kräftgång i de lägre divisionerna så är man nu tillbaks igen i Primera Division. Man har deltagit i fler säsonger än CA Tucumán men det var främst mellan åren 1968 och 1985 då man spelade samtliga säsonger i högstaligan. Fjolårslaget som via kval tog sig upp till Primera är ett hopplock av spelare som har erfarenhet av spel på högsta nivå nationellt men som inte riktigt håller den nivån längre. Claudio Bieler, med förflutet i bl.a. Belgrano, Racing och Quilmes, var lagets främste målskytt under fjolåret med elva mål. I finalens kval-dubbelmöte mot Sarmiento så smällde han in två oerhört viktiga mål.
 
Supporterna skiljer sig också åt i denna stad. Medan Club Atlético Tucumáns supportar mer kommer ifrån medelklassen och uppåt så är San Martin mer representerat av den fattiga delen av Tucumán. CA Tucumán har också fler supportar på sina matcher än San Martin, något som blivit än mer markant efter dom senaste årens framgångar.
 
Ligan får alltså i år ytterligare ett ”Clásico” att se fram emot och då i form av ”Clásico tucumano”. Lagen har inte mötts i officiella sammanhang sedan 2013 då man stötte på varandra i Copa Argentina. En match som CA vann med 3–1. Hursomhelst så lär staden och faktiskt hela Argentina åter må bra av att derbyna är tillbaks i San Miguel Tucumán. Staden som ingen borde glömma bort.

Oskar Unelandoskar.uneland@hotmail.se@futboldelamor122018-08-02 18:00:00
Author

Fler artiklar om Argentina