Argentinas 30 största VM-legendarer genom tiderna: Plats 26 - Antonio Rattín

Argentinas 30 största VM-legendarer genom tiderna: Plats 26 - Antonio Rattín

VM närmar sig med stormsteg och därför så tänkte jag räkna ner till sommarens turnering med diverse artiklar. I denna artikelserie så fokuserar jag på de 30 största VM-legendarerna i Argentina genom tiderna.

Plats 26: Antonio Rattín.
 
Rattín har för mig alltid symboliserat den delen av argentinsk fotboll som den breda massan i Argentina nog helst inte vill bli förknippad med. Han spelade under den tiden när Argentina inte vann en enda titel. Inga Copa América-medaljer och definitivt inga VM-medaljer. Men kanske framför allt så förknippar jag honom med det hårda och många gånger ovårdade spelet som kanske inte är det man tänker på först när man tänker på fotboll i Argentina. Långt från det eleganta och vackra som Bertoni och Diego Maradona stod för. Redan som liten grabb var Néstor Rossi, som spelade för River Plate, hans stora idol. Rossi var, precis som Rattín skulle bli, en klassisk nummer fem.
 
”Jag beundrade verkligen Rossi. Jag försökte imitera honom i allt han gjorde. En lördag, samma dag som jag gjorde min debut för Bocas femte lag, satt jag på ett tåg när Rossi gick ombord och satte sig i samma vagn som jag. I samma sekund jag såg honom så reste jag mig upp och gick emot honom. Inte för att prata med honom men för att vara nära honom. Jag satte mig bakom honom. Det var fantastiskt, nu kunde jag se hur han såg ut, hur han gick, hur lång han var, allt.”
 
Vill påpeka att Rattín inte enbart var en ”bulldozer”, han hade andra kvalitéer också. Men obevekligen så kommer matchen mot England i VM 1966 upp på min näthinna. Argentina och England blir denna junidag inblandade i en av VM-historiens mest omskrivna matcher. Rattín blev utvisad efter att ha sagt några väl valda, eller icke väl valda, ord mot domaren. Det intressanta i hela soppan är att den tyska domaren inte kunde ett ord spanska. Rattín vägrade gå av planen och satte sig tillslut på den röda mattan som endast var till för drottningen. Till sist kom två poliser och eskorterade bort Rattín från platsen. Han drog ner en engelsk flagga och knycklade ihop den innan han försvann ner i omklädningsrummen.
 
Vad Rattín sade är ännu oklart. Domaren Kreitlein var inte till mycket hjälp efter matchen när journalister ville ha reda på anledningen. Han medgav att han inte hade förstått vad Rattín sa, men också att det räckte med att se hans ansiktsuttryck för att förstå att dom spanska ord som kom ur munnen inte var komplimanger. Rattín har i efterhand berättat detta om situationen.
 
”Jag hade blivit informerad om att i egenskap av kapten, för att jag skulle kunna prata med domaren, hade jag rätten att be om en tolk. Det var det jag gjorde. Men domare misstolkade mina intentioner. Första gången jag försökte så låtsades han vara döv, den andra gången skickade han mig i riktning mot omklädningsrummet. Dom ville att jag skulle lämna planen, men varför? Jag hade inte svurit mot någon, inte sparkat ner någon, så varför skulle jag lämna planen? Bara för att jag bad om en tolk för att förstå den där tyska idioten? Jag ska tala om varför, därför att allt var riggat. Av en tysk här och en engelsman där.”
 
Argentina förlorade matchen och VM för deras del var över. Rattín spenderade dagen efter med att åka ut till Buckingham Palace där han tog bilder tillsammans med vakterna.

”Jag minns att taxichauffören struntade i att ta betalt. När jag kom fram till Harrods så ville folk ha autografer och ta bilder. Jag förstod inte ett skit av vad dom sa men jag förstod ändå att dom alla skämdes över domarens agerande i matchen. ”
 
Bobby Charlton har sagt efteråt att han aldrig upplevt en match som i så stor utsträckning som denna symboliserade allt dåligt med fotbollen. Han menade på att respekten mellan spelarna inte existerade. Förbundskaptenen i England, Alf Ramsey, försökte förhindra sina spelare att byta tröjor med argentinarna efter matchen. Något som gick mindre bra. Hela denna incident ska ha varit startskottet på en rivalitet mellan dessa både länder som pågår än idag. Sen gjorde ju inte Falklandskriget, några år senare, saken bättre. Situationen med Rattín ledde också i förläggningen till att man införde de gula och röda kortet som tidigare inte fanns. Man insåg m.a.o. att situationen där domaren skulle ge en muntlig varning innan han tillslut skickade spelaren av planen var ohållbar. Högst tveksamt dock om ett rött kort hade gjort Rattín mer angelägen om att gå av planen denna dag.
 
Rattín var trogen Boca Juniors i hela sin karriär och blev mästare i Argentina vid fyra tillfällen. Men han kommer förmodligen alltid bli ihågkommen som spelaren som startade den idag fortfarande infekterade rivaliteten mellan Argentina och England.

Oskar Unelandoskar.uneland@hotmail.se@futboldelamor122018-05-19 08:00:00
Author

Fler artiklar om Argentina