Lagbanner
Kort om ACL
Förbundet (FFA) har misslyckats kapitalt med att uppfylla AFCs krav, men gjorde man fel som inte lade kraft på detta?

Kort om ACL

Det blev 1+1 platser för Australien i nästa års Asian Champions League alltså tappar man en plats jämfört med förra säsongen.

Det blev alltså 1+1 platser för Australien jämfört med dom 2+1 platser som man hade under förra säsongen då Adelaide fick hoppas in som reserv i kvalet. Men även mindre än dom 2+0 man hade åren innan.

Jag tror dom flesta har förstått att det finns ett antal saker man måste fixa med A-League för att man skall kunna komma tillbaka till sina 2 automatiska platser och mer. Antalet lag, Nya Zeeland-frågan, en nationell cupturnering samt upp och nedflyttning är det som nämns oftast i det sammanhanget.

Men den stora frågan är varför AFC lägger så stor vikt  vid det som sker utanför planen istället för det som sker på planen.

Och på planen har Australiensiska lag gjort sig förtjänta av fler platser än
dom 4+0 som Qatar har
dom 2+2 som UAE har
dom 1+1 som Thailand har

och lika många platser om inte fler än
dom 4+0 som Kina har

Dessutom är det egentligen helt orimligt att några andra än Korea och Japan har gjort sig förtjänta av att få 4 platser och att Qatar skulle vara på samma nivå som dessa två nationers lag är bara skrattretande.

För att sammanfatta så är jag inte arg på att Australien har 1+1 plats, det är egentligen lagom efter det system som finns på plats. Det jag är arg på är systemet och några av dom travestier som det leder till som jag har listat här ovan.
Dessutom är jag otroligt ledsen å Perth Glorys vägar då man i stort sett blivit lovade en plats i ACL till säsongen 2013. Detta har man använt för att locka spelare och uppgradera sina anläggningar, pengar som nu inte kommer till användning för spel i ACL förrän tidigast 2014.

Jag måste dock säga att jag tycker att FFA skall fortsätta att köra sitt eget race. Dels är 1+1 platser inte så illa och dels så är det inte värt det att genomföra ändringar på ett halvår bara för att få in ett lag till i gruppspelet (2+1 platser). FFA måste tänka på vad som är bäst för fotbollen i Australien och i det fallet är ACL snarare en förlustaffär för alla inblandade på det ekonmiska planet.

Det som man realistiskt kan lösa till 2014 är att:
Se till att ligan har en egen ledning och alltså inte är driven av FFA.
Att den klubb som står under FFAs ägande just nu: Western Sydney Wanderers får ny/-a ägare.

Sedan fanns det ett flertal mindre punkter som jag inte orkar gå in men som kan hittas här (alla styrdokument för ACL 2013 ligger ute där dock en kinesisk sida så engelskan kan vara bristfällig). Dessa två gerjer vore åtminstone en början.

Tor 2012-11-30 15:48:20
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar