Lagbanner

Utvärdering av VM-kvalet

Hälften av matcherna i den sista VM-kvalgruppen är spelade, därmed så gör vi en utvärdering av hur Australiens chanser att nå Brasilien 2014 ser ut.

Idag så bärgade Australien en seger borta mot Sydkorea. Nikita Rukavytsya kvitterade strax innan halvtid innan Robert Cornthwaite i sin andra landskamp kunde avgöra matchen med sitt 1-2 mål, bara minuter innan matchens slut. En intressant aspekt med matchen mot Sydkorea var att det enbart fanns fyra! spelare med i truppen som har gjort över 20 landskamper. Dessa var Mark Schwarzer, Lucas Neill, Carl Valeri och Archie Thompson. Trots det kunde det orutinerade laget ta en stark bortaseger mot Sydkorea. Men nu går vi vidare till VM-kvalet!

Medan Australien spelade en avslagen träningsmatch så spelade de andra lagen i Australiens kvalgrupp, kvalmatcher. Japan fortsätter at tånga på och kunde ta sin fjärde seger på fem matcher via en 1-2 seger mot Oman, där Tysklandsproffset Shinji Okazaki avgjorde en minut före full tid. I dagens andra match så bärgade Irak en seger med 1-0 hemma mot Jordanien, efter att även dem avgjort sent.

Dessa resultat gör att Australiens kvalgrupp ser ut enligt följande.

1. Japan, 13 poäng
2. Australien, 5 poäng
3. Irak, 5 poäng
4. Oman, 5 poäng
5. Jordanien, 4 poäng

Längst ner så följer en länk med en mer utförlig tabell.

De andra lagen i gruppen har spelat fem matcher, medan Australien står på fyra stycken och man har därmed allting i egna händer, trots ett hittils bedrövligt kval.Men vi tar det hela från början!

Att gå vidare ifrån den tredje kvalomgången var ingen större utmaning för australiensarna och man kunde vinna gruppen på 15 poäng före Oman, Saudiarabien och Thailand. Där enda plumpen var en 1-0 förlust mot Oman, efter storspel av Wigans Ali Al-Habsi.

Inför den fjärde omgången så var man tillsammans med Sydkorea toppseedade, och egentligen så var det väl bara Japan av de potentiella motståndarna som på pappret skulle kunna stå upp mot Australien. Till slut så blev det en på pappret relativt lätt grupp med Japan, Irak, Oman och Jordanien. Den stora frågan var egentligen vem som skulle vinna gruppen, Japan eller Australien? Även om vi av erfarenhet vet att Irak har kapaciteten att störa i vissa matcher(Asiatiska Mästerskapen 2007..).

Men det som på pappret skulle vara så lätt har inte infriats i verkligheten. 0-0 borta mot Oman, 1-1 hemma mot Japan, en 2-1 förlust borta mot Jordanien och en 1-2 seger borta mot Irak efter en vändning. Den jämna gruppen(bortsett Japan) har dock gjort att alla tar poäng av alla och öppnat upp för "The Socceros".

När VM-kvalet nu vänder så har man kvar hemmamatcher mot Oman, Jordanien och Irak, samt en bortamatch mot Japan som redan kan vara klara för VM. Det kan väl inte misslyckas? En avgörande match hemma mot Irak kan bli en riktig rysare, men om Australien sköter sina kort rätt så ska man vara klara innan dess.

Nu gäller det att rutinerade spelare som Schwarzer, Neill, Wilkshire och Cahill visar vägen för detta unga och oerfarna lag, om dem inte gör det så kan vi få bevittna Australiens kanske största fiasko i fotbollshistorien

Länk till VM-kvalet:
http://www.fifa.com/worldcup/preliminaries/asia/standings/index.html

Robert Rosén2012-11-14 22:12:00
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar