Lagbanner
Kommentar efter årets ACL-Gruppspel

Kommentar efter årets ACL-Gruppspel

Bara 1 av 3 australiensiska lag vidare men ändå ger årets ACL visst framtidshopp.

Bara ett av dom tre australiensiska lagen gick vidare. Det som spelade smartast: Western Sydney Wanderers. Sedan man kom in i A-League till förra säsongen har tränaren (och ex-Socceroon) Tony Popovic lagt stor vikt vid att spela in ett system där defensiven ligger i fokus. Offensivt har man litat på att tre spelare skall göra huvuddelen av jobbet: Shinji Ono, Mark Bridge och Youssouf Hersi. Under förra säsongen hade men en svag fjärde spelare offensivt i den store men inte särskilt målfarlige kroaten Dino Kreisinger, han var nyttig om man behövde få upp bollen på offensiv planhalva men en väldigt ensidig fotbollsspelare. Till i år fick man in en spelare med samma styrka men med bättre målsinne i Tomi Juric. I ACL precis som i A-League lyckas WSW komma långt genom att hålla fast vid sin defensiva filosofi och sin styrka på hemmaplan i "Wanderland" (Parramatta Stadium).
 
Hemmaspelet är dock något som måste förbättras om dom australiensiska lagen skall kunna nå långt. Allra minst 7 eller till och med 9 poäng på hemmaplan räcker nuförtiden väldigt långt i gruppspelet, poängsnittet för grupptvåorna dom senaste tre ACL-säsongerna har legat på 10, 375 - 9, 375 - 9, 125 alltså har det på dom senaste åren blivit marginellt lättare att ta sig vidare från gruppspelet. Självklart skall man sträva efter att vinna alla matcher man spelar men man måste även ta hänsyn till fotbollens verklighet; kan man vinna sina hemmamatcher och ta 1-3 poäng borta så räcker det förmodligen för att gå vidare.
 
Central Coast är det lag jag är mest besviken på. Visserligen är det också det lag av dom tre australiensiska representanterna som förändrats mest sedan man kvalificerade sig via sin Grand Final-vinst våren 2013 men man gjorde ändå sin tredje raka säsong i ACL (och kommer nästa säsong att göra sin fjärde raka). Trots att man inte rosade marknaden spelmässigt var det förmodligen ett självmål i minut 92 hemma mot Hiroshima i den femte omgången  som kostade avancemanget. Hade den matchen slutat 0-0 så hade man kunnat gå in i den sista omgången och bara varit tvungna att ta en poäng för att gå vidare då man legat på sju poäng och alla andra på sex poäng. Men fotbollen är fylld av tillfälligheter, det blev ett självmål och man var tvungna att spela högre i sista matchen. Intressant var det att se den pånyttfödde målvakten Liam Reddy efter att Justin Pasfield gjort för många misstag i A-League fick den förre Sydney FC och Wellington Phoenix-spelaren chansen och han tog den.
 
I det som kanske var den jämnaste gruppen av alla i år så klarade Melbourne Victory inte av att ta sig vidare. Man slog dock förra årets vinnare Guangzhou Evergrande på hemmaplan. Det kan tyckas att Melbourne spelar lite naivt men å andra sidan är det kul att titta på ett lag som spelar såpass (ibland huvudlöst) offensivt som Melbourne gör. Tyvärr hade man inte tillräckligt bra eller smarta spelare i försvaret för att kunna klara sig i år. Till nästa år har man redan gjort klart med A-Leagues bästa målskytt dom senaste tre säsongerna Besart Berisha (49 mål, 82 tävlingsmatcher för Brisbane Roar). Melbournes taktik att gå vidare genom att spela gladfotboll kommer med största sannolikhet funka bättre med Berisha i laget.
 
Western Sydney spelar sina två åttondelsfinaler mot Sanfrecce Hiroshima den 7 respektive 14 maj och ses som favoriter. Men innan dom kan ta sig an sin resa till Japan skall dom spela Grand Final i mot Brisbane inför ett fullsatt Suncorp Stadium på söndag.

Central Coast Mariners, Grupp F
 

Lag M V O F GM IM MS P
FC Seoul 6 3 2 1 9 6 +3 11
Sanfrecce Hiroshima 6 2 3 1 9 8 +1 9
Beijing Guoan 6 1 3 2 7 8 −1 6
Central Coast Mariners 6 2 0 4 4 7 −3 6


Seoul - CCM, 2-0, N/A
CCM - Hiroshima, 2-1, Sterjovski (2)
Beijing - CCM, 2-1, Fitzgerald
CCM - Beijing, 1-0, Seip
CCM - Seoul, 0-1, N/A
Hiroshima - CCM, 1-0, N/A

Melbourne Victory, Tredje Kvalrundan, Östasiatiska zonen

Melbourne Victory 2–1 Muangthong United
Troisi, Broxham

Grupp G

Lag M V O F GM IM MS P
Guangzhou Evergrande 6 3 1 2 10 8 +2 10
Jeonbuk Hyundai Motors 6 2 2 2 8 7 +1 8
Melbourne Victory 6 2 2 2 9 9 0 8
Yokohama F. Marinos 6 2 1 3 7 10 −3 7


Guangzhou - MV, 4-2, Contreras, Broxham
MV - Jeonbuk, 2-2, Ansell, Barbarouses
MV - Yokohama, 1-0, Barbarouses
Yokohama - MV, 3-2, Troisi, Jeggo
MV - Guangzhou, 2-0, Milligan, Troisi
Jeonbuk - MV, 0-0, N/A

Western Sydney Wanderers, Grupp H

Lag M V O F GM IM MS P
Western Sydney Wanderers 6 4 0 2 11 5 +6 12
Kawasaki Frontale 6 4 0 2 7 5 +2 12
Ulsan Hyundai 6 2 1 3 8 10 −2 7
Guizhou Renhe 6 1 1 4 4 10 −6 4


WSW - Ulsan, 1-3, Santalab
Guizhou - WSW, 0-1, Bridge
WSW - Kawasaki, 1-0, Haliti
Kawasaki - WSW, 2-1, Haliti
Ulsan - WSW, 0-2, Bridge, Santalab
WSW - Guizhou, 5-0, Cole, Haliti, Mooy, Ono, Topor-Stanley

Tor 2014-04-28 15:38:00
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar