Kvalspel mot Syrien väntar

Australien svarade för en oerhört svag insats när man med blotta förskräckelsen besegrade Thailand med 2-1 i gruppens avslutande omgång. Mycket till hjälp fick man sedan inte när Saudiarabien slog tillbaka Japan som sedemera innebär att Japan och Saudierna avancerar direkt till VM. För Australien väntar nu ett ovisst kval i dubbelmatcher mot Syrien innan vinnaren där får ta sig an CONCACAF-fyran i ett liknande dubbelmöte.

Seger krävdes för Socceroos mot ett avsågat Thailand hemma på ett fullsatt Ami Park för att sätta press på Saudiarabien senare under kvällen. Visst, hemmalaget dominerade spelet kraftigt men lyckades inte bryta ner de bra försvarade Thailändarna. De gulklädda hemmaspelarna avlossade en hel del skott och vann till slut skottstatistiken med förkrossande 45-8 varav tre bollar träffade ramen bakom Hathairattanakoll i bortamålet.
Med tanke på att AUS hade två mål att hämta in var det endast full sula som gällde för hemmalaget som hejades på av ett bra stöd från publiken "down under".

Det dröjde ändå fram till minut 69 innan Thailands försvar bröts ner - ett inlägg nickades snyggt i mål av James Troisi när målvakt Hathairattanakoll kom på mellanhand. Med endast ett måls överläge och inte mycket tid kvar att spela på såg det ändå relativt mörkt ut för Postecoglu & CO. Än värre blev det 13 minuter senare när Thailand mot alla odds lyckades kvittera - ett fint inspel smektes in via ribban av Pokkhao Anan. Folk och fans trodde nog inte riktigt sina ögon i detta läge och det var nu ett pressat Australien som i slutet försökte skapa någonting för att undvika ett poängtapp.

Matt Leckie kunde sedan dunka in den återtagna ledningen med fyra minuter kvar att spela - ett mål som sedan blev slutresultatet. Thailand stretade emot bra men av Socceroos ska man kunna kräva betydligt mer - eller är det så att laget inte är bättre? Detta är frågor man måste ställa sig och högst ansvarig är Ange P som förbundskapten. Trots endast en förlust i kvalet lyckades man med konststycket att t.e.x. kryssa borta mot Thailand efter en urusel insats. Notera dock att vid en 4-1 seger mot Thailand hade man passerat Saudierna och gått direkt till VM.

Senare på kvällen stod det klart att Australien inte fick någon hjälp av Japan utan Saudiarabien vann med matchen enda mål i Jeddah. Detta betyder att Australien tvingas till kvalspel mot Syrien i ett dubbelmöte i oktober månad. Matchdatum är spikade till 5 oktober (neutral plan i Malaysia) och returen spelas 10 oktober.