Lagbanner

Mabil och Taggart bland världens största talanger

101 Great Goals har släppt sin årliga lista över världens 101 största talanger. Två australiensare tar plats, Awer Mabil och Adam Taggart.

För fjärde året i rad släpper 101 Great Goals en lista över världens 101 största talanger. Detta efter att ha tagit över listan från den spanska tidningen Don Balon, som under flera år utsåg världens 100 största talanger.

Det enda kravet för att kvalificera sig för listan är att spelaren i fråga ska vara född tidigast den 1 januari 1993. På årets lista(som officiellt benämns som Don Balon-listan) finns två stycken australiensare representerande.

Listan utgår inte från placeringar utan spelarna nämns i namnordning.

Adelaide Uniteds 19-årige Awer Mabil tar plats på listan med följande motivering:
"Kenyanske A-League stjärnan Awer Mabil sköt sig till berömmelse efter en fasansfull miss för Adelaide United den här säsongen men de som har sett 19-åringen regelbundet vet att han har mycket mer att erbjuda.Kvick, stark och väldigt atletisk, är den unga yttern upptäckt av Ajax och ska ha ett provspel i Holland i januari".

I motiveringen benämns Mabil bekant som kenyan. Detta beror på att han är född i Kenya, av sydsudanska föräldrar. Familjen flyttade dock till Australien när Mabil var tio år gammal och han har under året gjort sin debut för det australiensiska U20-landslaget. Till dags datum har det blivit åtta landskamper och fyra mål för Young Socceroos.

Den andra australiensaren som finns med på listan är den två år äldre Fulham-anfallaren, Adam Taggart. Motiveringen till honom är följande:
"Fulham värvade denna målande australiensiska anfallare denna sommar på ett treårigt avtal men han väntar på att debutera på grund av skada. Den australiensiska landslagsmannen är den nuvarande innehavaren av Nike A-League Guldskon, efter att ha gjort 16 mål på 25 matcher för Newcastle Jets förra säsongen."

Till skillnad från den två år yngre Mabil har Taggart gjort sin debut i A-landslaget. Till dags datum har han gjort sju landskamper och tre mål och spelade i två av landets tre matcher i sommarens VM.

Listan domineras som vanligt av européer och sydamerikaner och den australiensiska duon är två av sammanlagt fem spelare från Asiens fotbollsförbund. Övriga asiater på listan är Irans Alireza Jahanbakhsh(NEC Nijmegen), Iraks Humam Tariq(Al Dhafra) och Sydkoreas Seung-Woo Lee(FC Barcelona).

Hela listan finner ni här: http://www.101greatgoals.com/blog/the-top-101-youngsters-in-world-football-don-balon-list-2014/

 

Robert Rosén2014-11-22 17:47:54
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar