Lagbanner
Svår VM-lottning för Australien.
Tim Cahill vet hur det känns att göra mål på Nederländerna.

Svår VM-lottning för Australien.

Spanien, Chile och Nederländerna kommer stå för motståndet när The Socceroos skall spela VM.

Historia mot moståndarna

Australien har hittills aldrig mött Spanien i A-lagssammanhang. Ett par gånger har ungdomslandslagen mötts i mästerskap men utan Australiensisk seger.

Chile har Australien inte mött sedan år 2000 då man förlorade mot La Roja på bortaplan i Valparaiso. På 4 möten med Sydamerikanerna har det blivit 3 förluster och en oavgjord match, den oavgjorda kom i VM 1974 då dom båda lagen slutade bakom Öst och Västtyskland i Grupp 1.

Under Guus Hiddink skapade den australiensiska fotbollsfederationen (FFA) starka band med Nederländerna som fortfarande finns kvar bl.a. i form av Han Berger som är teknisk direktör på FFA. Australien har mött Nederländerna 3 gånger alla relativt nyligen. 2006 spelade man 1-1 i Rotterdam i en uppvärmningsmatch inför VM då Ruud Van Nistelrooy och Tim Cahill gjorde varsitt mål. Hösten 2008 åkte The Socceroos till Eindhoven och vann med 2-1 efter mål från Harry Kewell och Josh Kennedy. Året efter fick man besök av Oranje i Sydney och spelade 0-0.
 
Redaktionen om lottningen: Tor

Självklart är det en mycket svår grupp som The Socceroos har hamnat i och vi skall nog rikta in oss på att sätta förväntningarna på en låg nivå. Det är mycket möjligt att The Socceroos kommer att förlora alla 3 matcher borta i Brasilien. Under Ange Postecoglou har laget dock fått en nystart och Ange är inte bara något av fansens gullegris utan även en tränare som i nuläget är rätt för The Socceroos. Många unga talanger har lämnat Australien under dom senaste åren vissa som Tommy Oar i Utrecht och Mathew Ryan i Club Brügge har tagit ledande roller i sina respektive klubbar ganska snabbt. Andra som Robbie Kruse i Leverkusen och Mitch Langerak i Dortmund spelar visserligen i bra klubbar men inte så ofta som dom skulle vilja. Det blir också svårt att undvika att ta med några av dom ansikten som vi känner igen från den "gyllene genrationen" som nådde sin peak i VM 2006.

Australien är värdland för Asian Cup 2015 och har gett Ange ett kontrakt som sträcker sig till efter VM 2018. Det står alltså klart att det är långsiktigt tänkande som gäller från topp till botten. Fotbollen är på väg framåt men i ett land som Australien där fotboll inte är den största sporten betyder alltid landslagsframgångar väldigt mycket dels rent sportsligt då man får lättare att locka ungdomar till fotbollen men även medialt. Den förre förbundskaptenen Holger Osieck var aldrig särskilt populär med media dels för att många tyckare hade tyckte andra saker än honom men också för att man harvade sig igenom kvalet. När The Socceroos då för ett par månader sedan förlorade med 2 x 6-0 mot Brasilien och Frankrike var den enda riktiga åtgärden man kunde ta att sparka Holger och ge någon annan chansen. Förhoppningsvis har Ange det som krävs för att åtminstone ge laget den stabilitet och kämparglöd som ofta saknats tidigare.

Man kan med säkerhet säga att VM, allra minst, blir ett nyttigt mästerskap för många spelare och visst har det hänt så stora mirakel i fotbollsvärlden tidigare att vi ändå kan ha lite hopp om att The Socceroos skall kunna störa dom regerande världsmästarna och deras finalmotståndare.
 
Redaktionen om lottningen: Robert

Istället för en lite lättare grupp där förhoppningarna om ett avancemang åtminstone skulle finnas fick Australien en fruktansvärt svår lottning.

Såväl Grupp D med Uruguay, Italien, Costa Rica och England som Grupp G med Tyskland, Ghana, USA och Portugal ses av många experter i media som de svåraste och båda har kallats dödens grupp. För oss som är supportrar till The Socceroos var dock utan tvekan vår Grupp B dödens grupp.

Den senaste VM-turneringens finalpar och ett Chile som av många innan lottningen sågs som en potentiell outsider är alltså motståndarna i sommar.
Spanien är etta på Fifas världsranking, Nederländerna är nia och Chile ligger på femtonde plats. Australien ligger på plats 59.

Spaniens lag kryllar av spelare från Real Madrid och FC Barcelona, Nederländerna har spelare i flera av världens bästa lag och Chile har förutom fördelen av att spela i Sydamerika ett par spelare av riktig kvalité i, framförallt, Arturo Vidal och Alexis Sanchez.

Just nu finns det inte en gnutta hopp hos mig. Lyckas Australien undvika att komma sist i gruppen bör det firas som ett VM-guld, lyckas Australien att åka hem med en poäng bör det ses som en succé, lyckas Australien att göra ett mål bör det ses som ett godkänt resultat.

Redaktionen2013-12-06 20:15:00
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar