Dramatisk avslutning i helgens superclásico
Esteban Paredes firade på innerplan med sina söner efter att ha slagit chilenska ligans målrekord

”El Superclásico” mellan Colo-Colo och Universidad de Chile spelades under lördagskvällen och var en dramatisk historia som innehöll målrekord, drömmål, utvisningar, heta dueller och ett segermål i slutsekunderna.

Första halvlek var jämn med någorlunda övertag för Universidad de Chile. La U, som haft en mycket jobbig säsong, fick en gratischans att ta ledningen när Iván Rossi i hemmalaget haft armarna högt över huvudet vid en hörna i defensivt straff. Straff till La U som förvaltades på bästa sätt av Gonzalo Espinoza och 0 – 1 till bortalaget. Colo-Colo hade svårt att skapa någonting överhuvudtaget utan La U stod ofta rätt placerade och avvärjde. Colo-Colo såg frustrerade ut och hade en hel del att justera inför andra halvlek.
I den andra halvleken fick La U direkt efter avspark ett jätteläge att utöka sin ledning, men avslutet gick rakt på Brayan Cortés i Colo-Colos mål. Istället tog sig Colo-Colo in i matchen och ganska snabbt hade man kvitterat efter att Mouches inspel nått Gabriel Suazo som tryckte upp bollen stenhårt i nättaket från nära håll. Colo-Colo etablerade ett spel på offensiv planhalva och knappa kvarten efter kvitteringsmålet kom så även ledningsmålet. Man kombinerade sig in i straffområdet där sedan samme Mouche serverade Esteban Paredes ett öppet mål som han enkelt rullade in till 2 – 1 till El Cacique. Målet var Paredes 216:e totalt i chilenska ligan och därmed blev han meste målgörare genom alla tider i Primera División. Drygt tio minuter efter det historiska målet byttes Paredes ut till stående ovationer inför den fanatiska hemmapubliken. Applåderna hann inte ens lägga sig innan inbytte Ángelo Henríquez från ingenting tryckte till bollen på halvvolley. Ribba in och det var kvitterat inför en chockad hemmapublik. Troligtvis hela säsongens snyggaste mål. Colo-Colo tryckte på för ett segermål, i samband med en passning in mot mitten som skulle satt Gabriel Suazo i ett kalasläge fälls Suazo bakifrån av redan varnade Moya i bortalaget. Andra gula kortet var ett faktum och La U var decimerat. Matchen såg ut att gå mot ett oavgjort resultat när förre landslagsspelaren Jaime Valdés i den sista tilläggsminuten slog ett misslyckat inlägg som La U:s målvakt De Paul får oväntat mycket problem med och tvingas tippa till en hörna. På den efterföljande hörnan når mittbacken Julio Barroso högst och nickar in segermålet 3 – 2 till Colo-Colo. Otrolig avslutning till ett otroligt derby. Colo-Colo huserar numera på andraplatsen medan La U är nästsist.

I övrigt är det värt att notera att Católica krossade Cobresal på hemmaplan med 5 – 0 och leder nu ligan 14 poäng före Colo-Colo med sju matcher kvar att spela. Titeln är inte teoretiskt säkrad än, men allt talar för att titeln även i år hamnar hos Católica.

AIK:s utlånade anfallare Nicolás Stefanelli gjorde sitt andra mål för säsongen för sitt Unión La Calera när Huachipato besegrades på bortaplan med 1 - 2. Från start fanns även Erik Figueroa.