Martín Lasarte är ny förbundskapten och Universidad Católica är mästare för tredje året i rad
Martín Lasarte är ny förbundskapten för La Roja.

Martín Lasarte är ny förbundskapten och Universidad Católica är mästare för tredje året i rad

Det har varit händelserika dagar inom den chilenska fotbollen. Nedan följer en snabb genomgång på vad som händer just nu.

Först och främst har La Roja fått en ny förbundskapten. Det blir uruguayanen Martín Lasarte som tar över jobbet efter Reinaldo Rueda. Det ryktades intensivt och länge om att förre argentinske storspelaren Matías Almeyda skulle ta över jobbet men valet föll till slut på Martín Lasarte som senast kommer ifrån egyptiska Al-Ahly där han var tränare mellan 2018 – 2019. I den chilenska ligan har han tidigare varit tränare för både Universidad Católica och Universidad de Chile där han under sin relativt korta sejour i Universidad de Chile tog tre titlar. 

I den chilenska ligan har Universidad Católica inatt krönats till mästare för tredje året i rad. Detta efter att ha spelat 0 – 0 mot ligatvåan Unión La Calera och därmed gjort sitt försprång till La Calera ointagligt. Católica har under de senaste veckorna varit i dålig form men lyckas trots detta alltså säkra ligatiteln för tredje året i rad.
I skrivande stund har drygt hälften av lagen spelat den 33:e omgången (nästsista) medan den andra halvan har två matcher kvar att spela. Bland dessa lag är Colo-Colo som är fortsatt i utsatt läge i tabellen. Skulle Colo-Colo gå segrande ur de två sista matcherna mot Cobresal och O’Higgins (båda lagen kämpar om Copa Sudamericana-platser) så har man säkrat kontraktet. Det är ett speciellt och rörigt upplägg i den chilenska ligan denna säsong då det är två direkta nedflyttningar som gäller samt ytterligare ett lag som åker ur efter kvalspel. Ena laget som åker ur direkt är jumbon i ”Tabla Ponderada 2019/20” som är en slags sammanslagning av poängsnitt från förra årets avbrutna säsong samt nuvarande säsong. I skrivande stund är Iquique jumbon i denna tabell och vid denna placering vid säsongens slut åker man ut direkt. Nästjumbo i denna tabell är Universidad de Concepción som därmed skickas till ett kvalspel. Det andra laget som åker ur direkt är jumbon i nuvarande säsongs tabell vilket i skrivande stund ser ut att bli Coquimbo som inte klarat av att spela på hög nivå i både Copa Sudamericana (där man sensationellt tog sig hela vägen till semifinal) och ligan. För tillfället är Colo-Colo laget som ser ut att få möta Concepción i ett kval men detta kan de som sagt undvika genom att vinna de två resterande matcherna. Nedan följer en bild av nuvarande läge i de båda tabellerna för att förhoppningsvis lätta på rörigheterna.

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342021-02-11 11:47:00
Author

Fler artiklar om Chile