Summering av det chilenska fotbollsåret 2020
Vidal har burit det chilenska landslaget på sina axlar. Här firar han ett av sina mål mot Peru.

Summering av det chilenska fotbollsåret 2020

Från usla insatser i Caracas till bragder i Barranquilla. Här följer en summering av det chilenska fotbollsåret 2020.

La Roja har inlett VM-kvalet svagt med endast 4 inspelade poäng på 4 matcher. Reinaldo Rueda har inte fått fart på det chilenska landslaget och efter den urusla insatsen borta mot Venezuela (förlust 2 - 1) så höjs nu rösterna att Rueda bör avgå. Att Chile fått ihop så mycket som 4 poäng i kvalet kan man tacka Arturo Vidal för då han i samtliga matcher varit helt enastående och burit laget på sina axlar. Det ryktas vilt om olika tänkbara ersättare till Rueda om denne nu självmant skulle avgå eller om ANFP (chilenska fotbollsförbundet) sparkar honom. Men det namnet som väckt mest uppmärksamhet är Louis Van Gaal, vilket är naturligt då Van Gaal har mycket stora meriter på sitt CV. Enligt flera olika källor så är han favorit att ta över jobbet om Rueda försvinner.

2019 hade Universidad de Chile stora problem i ligaspelet och räddades på ett sätt av att det politiska läget i landet inte tillät att mer fotboll spelades i landet och att förbundet beslutade att inga lag skulle flyttas ned. I år är det en annan gigant, Colo-Colo, som har enorma problem. Laget ligger sist efter att ha spelat 24 omgångar i den haltande tabellen där man är ett av få lag att faktiskt ha spelat 24 matcher (Católica, som leder ligan, har t.ex spelat endast 21). Colo-Colo misslyckades dessutom att gå vidare från gruppen i Copa Libertadores och det har varit ett turbulent år överlag för klubben. Det återstår att se om Colo-Colo lyckas klamra sig kvar i Primera División.

Chilensk klubblagsfotboll fortsätter att halka efter de andra konkurrerande länderna i Copa Libertadores. Inte det här året heller tog sig ett enda lag till slutspel, precis som 2019.

Men allt är inte katastrof, att Coquimbo Unido tagit sig ända fram till semifinal i Copa Sudamericana är inget annan än en enorm bragd. I kvartsfinalen besegrade man colombianska Junior från Barranquilla där man efter en sen vändning vann bortamatchen med 1 - 2 vilket bäddade för avancemang. Coquimbo ligger i skrivande stund näst sist i den chilenska ligan men får spelet att klicka i Copa Sudamericana till skillnad från i ligaspelet. Laget har dessutom i stora delar av säsongen fått klara sig utan skadade Mauricio Pinilla, som bekant inte bara spelat i landslaget utan även tillbringat större delen av sin karriär i Europa och framför allt Italien. I semifinalen som spelas i inledningen av 2021 får man möta argentinska Defensa y Justicia vilket såklart blir tufft men definitivt inte är en omöjlig nöt att knäcka.


Universidad Católica åkte precis som Colo-Colo ur Copa Libertadores i gruppspelet men tog sig till Copa Sudamericana via en tredjeplats. Där kom man så långt som kvartsfinal men åkte där ut mot Velez Sarsfield efter att ha inlett med en vinst med 1 – 2 på bortaplan och sedan ha förlorat med 1 – 3 på hemmaplan. Klantigt av Católica, som definitivt hade potentialen att ta hem hela turneringen.
 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342020-12-23 01:27:00
Author

Fler artiklar om Chile