Omgång 15
Det var en minst sagt regnig tillställning i Talcahuano mellan Huachipato och Católica

Omgång 15

Efter nästan två månaders uppehåll var det så dags för den chilenska ligan att sparka igång igen.

Omgången inleddes med att Coquimbo tog emot bottengänget Concepción i vad som skulle bli en mycket dramatisk match. Gästerna började bäst och tog ledningen direkt genom Nico Orellana som drämde in ett skott på halvvolley strax utanför straffområdet. Concepción skapade de klart bästa chanserna under den första halvleken och Orellana hade en fin möjlighet att utöka sin målskörd under den första halvleken men Cano i Coquimbos mål stod för en fin reflexräddning. Coquimbo hade svårt att skapa farligheter, men drygt tio minuter ifrån ordinarie tids slut kom så kvitteringen när den inhoppande venezolanen Ramírez kom högst på en fast situation. Några minuter senare var vändningen fullbordad efter vad som endast kan beskrivas som förfärligt försvarsspel av Concepción. Efter en totalt misslyckad offsidefälla och enormt mycket kalabalik i straffområdet kunde Pinilla slå in en retur från nära håll med endast två minuter kvar av ordinarie tid. Concepción lyfte genast upp laget och fick en märkligt dömd straff efter en olycklig situation där Riveros i bortalaget fastnar i hemmalagets Cabrera och drog på sig en knäskada. Det var först efter ett långt avbrott där spelaren fick hämtas av ambulans som domaren pekade på straffpunkten och i den elfte tilläggsminuten dundrade Cordero in slutresultatet 2 - 2.

Unión Española har varit upp och ner den här säsongen, nu tog man emot Cobresal som precis innan uppehållet började rycka upp sig lite grann. Det skulle börja bra för hemmalaget dock. Man tog ledningen efter tio minuter genom Varas. Repliken kom snabbt när Ureña drog iväg ett skott på halvvolley från lång distans som studsade jobbigt. Innan den första halvtimmen av matchen var spelad så skulle Cobresal även ta ledningen. På en dåligt slagen hörna fick Godoy lägga skallen till och bortalagets ledning var ett faktum. Mot slutet av matchen tryckte Española upp laget i hopp om att få till en kvittering men istället kontrade Cobresal in slutresultatet 1 – 3 genom Ureña som därmed blev tvåmålsskytt.

La U har haft en usel säsong och besökte Palestino under helgen i hopp om att få till en bättre andra halva av säsongen. La U fick en grym start när Espinoza tryckte in ledningsmålet i krysset från distans redan i den fjärde matchminuten. Palestino var inte helt ofarliga och hade en boll i stolpen i den första halvleken. Efter dryga halvtimmen skulle Palestinos chanser försämras avsevärt när del Pino drar på sig en varning och sedan i en slags protest mot domarens beslut applåderar honom precis framför. Andra gula kortet och Palestino fick spela resten av matchen med tio man. Men trots ett dystert utgångsläge inför den andra halvleken ryckte Palestino upp sig och fick en straff efter drygt en kvart utav den andra halvleken. Fram klev den inbytte skyttekungen Gutiérrez som gjorde placerade in sitt sjunde mål för säsongen. La U försökte få till en slutforcering men slutresultatet blev 1 – 1 och La U är kvar på nedflyttningsplats.

Audax Italianos säsong har varit långt över förväntan, och i denna omgång tog man emot Iquique som trots sitt utgångsläge i tabellen är ett lag som kan hota samtliga lag i ligan och absolut inte ett gäng man kör över hursomhelst. Gästerna tog ledningen efter knappa kvarten när Kouffatys frispark styrdes in via muren men sedan var det Audax Italiano för hela slanten. Man lyckades inte få in en kvittering i den första halvleken, men tidigt in på den andra halvleken kom den när bollen damp ner framför Martínez fötter som enkelt rullade in bollen i öppet mål. Kort därefter slog samme Martínez ett perfekt inlägg till Ledezma som nickade in ledningsmålet för Audax. Audax kontrollerade matchen och i slutet slogs ett inlägg till en fristående Jeraldino som distinkt nickade in bollen i närmsta hörnet och slutresultatet 3 – 1 var ett faktum. Audax fortsätter att imponera och ligger på en fin fjärdeplats när halva serien är spelad.

Omgångens målrikaste match spelades i Rancagua när O’Higgins tog emot Antofagasta som haft en jobbig start även dem. Bortalaget tog kommandot direkt när Jason Flores placerade in ledningsmålet i den tionde minuten. Antofagasta ”came to play” så att säga och kort efter ledningsmålet utökade man till 0 – 2 genom Tobias Figueroa. Då hade man redan hunnit att bränna ett jätteläge däremellan målen dessutom. O’Higgins var frustrerade och Magalhaes drog på sig två snabba gula kort och där var matchen över. Direkt efter uppehållet som det röda kortet innebar utökade Antofagasta till 0 – 3 genom Flores efter en mycket fin soloprestation av Blanco dessförinnan. Några minuter senare var det dags för Tobias Figueroa att även han bli tvåmålsskytt och innan halvleken var över skulle även Blanco hinna att göra mål. 0 – 5 i halvtid skojar man inte bort och det var total lekstuga. O’Higgins kom ut till andra halvlek som ett helt annat lag och efter sju spelade minuter av den andra halvleken hade O’Higgins hunnit att göra två mål. Trots två snabba mål kändes matchen fortfarande helt avgjord, men kvarten från slutet reducerade O’Higgins till 3 – 5 vilket ändå ska kunna gå att vända. Kort efter målet släcktes dock O’Higgins hopp när Antofagasta kontrade in sitt sjätte mål. 3 – 6 blev slutresultatet i en match som knappast kommer bli ihågkommen för sina briljanta försvarsaktioner.

På en regndränkt plan i Talcahuano tog Huachipato emot briljanta serieledaren Católica. Planen var nästintill omöjlig att spela på då bollen ofta fastnade i regnpölar på planen, men matchen genomfördes trots detta. Chanserna som uppstod var ofta slumpartade. Nåja, Católica var av det som gick att bedöma det vassare laget, Edson Puch höll sig framme och högg när chansen gavs. I den första halvleken dömdes hade han ett bortdömt mål och direkt i den andra halvleken träffade han stolpen. Men det skulle bli tredje gången gillt för Puch som slumpartat pga regnet fick bollen i straffområdet och sköt in 0 – 1 till Católica. Efter Católicas ledningsmål började Huachipato ösa på rejält. Efter ett långskott i ribban radades chanserna upp men Dituro i Católicas mål stod i vägen och 0 – 1 stod sig matchen ut. Católica bibehåller därmed serieledningen i ligan när halva serien är spelad. Católica är otroligt stabila och det skulle vara väldigt överraskande om Católica inte vinner serien även denna säsong.

Colo Colo tog emot Everton framför 21 755 åskådare på Estadio Monumental David Arellano. Colo Colo förde spelet genom hela matchen, men hade svårt att komma igenom Evertons försvar utan inriktade sig främst på inlägg där det skapades en hel del farligheter. Både Parraguez och Insaurralde hade nickar i ribban och inbytte Vilches var mycket nära att nickskarva in en boll i slutskedet av matchen som slutade mållöst 0 – 0. El Cacique ligger kvar på andra plats i tabellen, men tappar mer och mer på serieledande Católica.

Unión La Calera tog emot Curicó i den sista matchen för omgången och hemmalaget inledde bäst och tog ledningen redan efter sju minuters spel när Leytons skott styrdes in via täckande back. Curicó stod upp bra och hade en boll i insidan av stolpen under den andra halvleken, men sju minuter ifrån slutet av ordinarie tid punkterade hemmalagets Monreal matchen från nära håll. 2 – 0 till La Calera som ligger trea i tabellen.

Övriga nyheter:

Under dagen som detta skrivs kom nyheten att AIK:s Nicolas Stefanelli lånas ut till Erik Figueroas Unión La Calera. Uppgifterna kom ifrån La Calera själva som annonserade lånet på både sitt Instagram och Twitter-konto, men snabbt tog de bort inläggen samtidigt som AIK inte ville kommunicera ut något. Det återstår alltså att se om vi får ytterligare en med Sverige-koppling i den chilenska ligan.

Colo Colos Ivan Morales har under sommaren ryktats vara på väg till Tottenham för drygt fem miljoner euro. Morales själv har bekräftat Tottenhams intresse, och rapporter säger att Tottenham flög till Chile för att genomföra transfern men misslyckades.

Gamle Luis ”El Mago” Jiménez har lämnat Palestino för Al Ittihad i den saudiska ligan. Jiménez har under ett tidigare skede i karriären spelat fotboll i mellanöstern och han vill säkert casha in under de sista åren i sin karriär.

Mexikanska Necaxa har värvat två skyttekungar från chilenska ligan. Maxi Salas från O’Higgins (7 mål) och Mauro Quiroga (8 mål) värvades båda till Necaxa.