Dramatisk avslutning på den chilenska ligan
Vilt firande efter att Junior Fernándes räddat kvar La U i Primera División. Foto: Byron Perez/AgenciaUno

Dramatisk avslutning på den chilenska ligan

Universidad Católica tog för fjärde året i följd hem den chilenska ligan efter vinst borta mot Everton från Viña Del Mar, men rubrikerna efter slutomgången handlar inte om Católicas imponerande bedrift utan de handlar istället om den dramatiska bottenstriden.

Men vi börjar med Católica som efter en mycket formstark period tog sitt fjärde raka ligaguld. Gustavo Poyet ledde laget i cirka halva säsongen med svaga resultat och efter en period av usla resultat fick han till slut sparken. Efter att Poyet fick sparken och nye tränaren Paulucci tog över så tog Católica 13 segrar på de avslutande 14 omgångarna som är en så otroligt imponerande bedrift att det bara är att lyfta på hatten. Laget får nu spela Copa Libertadores till nästa säsong, där man får sällskap av Colo-Colo. Colo-Colo, eller ”Cacique” som man kallas, har fått ett enormt lyft under tränare Quinteros som räddade laget på ruinens brant förra säsongen. Laget ledde länge serien, men tappade formen helt mot slutet av säsongen och får nöja sig med en andraplats. Det skall tilläggas att laget vid åtminstone två ligaomgångar under säsongen bestod av ungdomsspelare eftersom stora delar av truppen vart hårt drabbade av covid-19. Colo-Colo vann Copa Chile under säsongen.

Kvala till Libertadores får Audax Italiano i egenskap av tredjeplats i ligan och Everton eftersom de tog sig till finalen av Copa Chile (där de alltså förlorade mot Colo-Colo).

Till Copa Sudamericana har Chile fyra platser och dessa platser togs av Unión La Calera, Unión Española, Deportivo Antofagasta och nykomlingen Ñublense som charmat många experter under säsongens gång med sin underhållande fotboll.

Inför slutomgången så var många lag direkt inblandade i bottenstriden. Santiago Wanderers var sedan länge klara för nedflyttning, men plats 9 – 16 i ligatabellen var direkt inblandat i bottenstriden och riskerade om inte direkt nedflyttning så åtminstone negativ kvalplats. Universidad de Chile, eller ”La U” som de kallas i folkmun, låg inför slutomgången på kvalplats och behövde en vinst för att garantera att man skulle slippa kvalspel, medan en förlust med största sannolikhet skulle skicka laget ner till andraligan. Dramatiskt skulle det bli, för direkt efter halvtidsvilan tog La Calera ledningen med 0 – 1, en ledning som med kvarten kvar av matchen utökades till 0 – 2. Samtidigt ledde Huachipato sin match, vilket betydde att La U måste ta poäng för att inte bli nedflyttade. Ledare för La U zoomades in gråtandes på läktarna, men spelarna nere på planen gav inte upp. I 84:e minuten reducerade man genom mittbacken Arias och på tilläggstid kvitterade sedan samme Arias till 2 – 2. Direkt efter Arias kvitteringsmålet vann Universidad de Chile bollen och gick direkt på attack, ett inlägg landade hos Junior Fernándes som forcerade in 3 – 2 till La U och en helt makalös vändning var fullbordad. La U klarade sig kvar i Primera División med nöd och näppe, segern tog nämligen laget upp till en elfte plats. Deppigare miner hos Huachipato som trots seger i sin match åkte ut på sämre målskillnad än Curicó Unido som i sin tur får försöka kvala sig kvar mot segraren av dubbelmötet Copiapó – Temuco.
 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342021-12-06 01:17:00
Author

Fler artiklar om Chile