Förändring och fokus på framtiden i tankarna innan första VM-matchen.
Ange Postecoglou har klart för sig vad målet är.

Förändring och fokus på framtiden i tankarna innan första VM-matchen.

Vi vet vart The Socceroos är på väg. Efter matchen mot Chile får vi se hur långt dom har kommit.

Förra året så verkade allt vara frid och fröjd med The Socceroos. I juni kvalificerade man sig för VM genom segern mot Irak i den sista kvalmatchen. I samma veva blev höstens träningsmatcher klara: man skulle få möta Brasilien och Frankrike på bortaplan i september respektive oktober. Inspirerande, bra för förberedelserna och matcher som ger viktig rutin sade fotbollsförbundet med förbundskapten Holger Osieck i spetsen. Ett par månader senare den 12 oktober hade man förlorat och blivit totalt utspelade, visserligen mot högklassigt motstånd, av Brasilien och sedan Frankrike. Resultaten 6-0 och 6-0 blev för mycket och Osieck fick sparken.
 
Det finns egentligen inte så mycket att säga om Osiecks sejour i Australien som inte sagts tidigare. Redan under den föregående förbundskaptenen Pim Verbeek syntes det att behovet av en generationsväxling växte. Men varken Verbeek eller Osieck klarade av att genomföra eller ens starta den. Resultaten gick före och visserligen tog man sig till VM både 2010 under Verbeek och 2014 under Osieck men bristen på framtidstänk i träningsmatcher och på läger blev för mycket för landslagsledningen.

För första gången på länge var det istället dags för en Australiensisk förbundskapten: Ange Postecoglou.
 
Förändringarna syntes direkt. Till matchen mot Costa Rica i November var det med sju nya (eller nygamla) spelare i truppen Två av dessa; Ivan Franjic och Mark Milligan gick rakt in i startelvan blev ordinarie. Spelare som David Carney, Lucas Neill och Harry Kewell har inte synts till sedan 2013. Under VM 2006 hade den Australiensiska truppen en snittålder på 27,9 och ett antal snitt i spelade landskamper på 27,0. I VM 2010 var siffrorna 28,4 och 32,8. I dagens trupp har värdena sjunkit till 26,9 och 17,8. Genomsnittsspelaren i dagens trupp har alltså spelat 15 landskamper färre än dito i VM 2010.
 
Orutinen har nämnts som Australiens stora svaghet och hade det varit så enkelt att VM varit det viktigaste på Australiens fotbollskarta hade jag varit benägen att hålla med. Visserligen hade jag kanske velat ha med exempelvis Sasa Ognenovski som varit en bärande spelare i Sydney FC för att agera ledare och/eller mentor i backlinjen men jag är ändå nöjd med truppen. Efter lottningen stod det ju klart att The Socceroos skulle ha ytterst svårt att ens ta poäng i gruppen, självklart kan man alltid hoppas på att ungdomlig entusiasm och fart skall fixa det men chanserna är inte stora. Postecoglou tog ett en trupp med tankarna på Asian Cup 2015 med vetskapen att det mycket väl kan sluta i tre brakförluster i VM. Att spela ihop ett till stora delar nytt lag och dessutom ge spelarna som behöver det lite erfarenhet på världsnivå kommer att vara guld värt i januari 2015 då Asian Cup kör igång i Australien.
 
Curtis Good, Rhys Williams, Trent Sainsbury, Tom Rogic, Robbie Kruse och Josh Kennedy det är sex spelare som hade varit med i truppen om dom varit skadefria några av dom hade förmodligen klivit direkt in i startelvan. Skadeproblemen har självklart inte hjälpt i uppladdningen, beskedet i vintras om att Kruse som varit The Socceroos bästa spelare under kvalet till VM skulle komma att missa mästerskapet var tungt men det kanske förberedde oss på även dom besked som kom senare på säsongen. Istället innebär alla skador att nya spelare får chansen. Bailey Wright, Massimo Luongo, Ben Halloran och Adam Taggart alla 21 år gamla lyckades slå sig in i truppen kanske tack vare den minskade konkurrensen. Wright och Luongo har båda fått sina genombrott i League One i England i år och kanske kan vara på väg mot större mål. I Düsseldorf har Halloran fortsatt den Australiensiska tradition som Kruse startade. Newcastle Jets fick i Taggart sin andra skyttekung 16 mål på 25 matcher i A-League blev det för den enda killen i landslagstruppen från Western Australia.
 
Av någon outgrundlig anledning går vi supportrar ändå in i turneringen med positiva tankar. En bra insats mot Chile skulle betyda mycket för laget men förmodligen ännu mer för supportrarna. Ett tecken på att det långsiktiga tänkandet är rätt vore otroligt viktigt även om det bara är en hedersam förlust. Ikväll hejar vi fram The Socceroos med framtiden i sikte!
 
Chile - Australien
Matchstart 00:00 på Arena Pantanal i Cuiaba.
Förmodad startelva: Ryan - Franjic, Wilkinson, Spiranovic, Davidson - Jedinak, Milligan - Leckie, Bresciano, Oar - Cahill

Tor 2014-06-13 17:31:05
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar