Ingen tror på oss - men vad gör det?

Ingen tror på oss - men vad gör det?

Drygt 1,5 dygn återstår innan Australien för tredje gången i följd ska deltaga i ett fotbolls-VM. Trots deltagande 2006, 2010 och nu 2014 är det ingen journalist eller fotbollsinsatt människa som ger oss något typ av hopp. Lugn bara, det var samma visa i Tyskland och även i Sydafrika.

Fotboll "down under" är på frammarsch. Trots detta inser även vederbörande att man ligger en bra bit efter många länder vad gäller fotboll och dess utveckling. Så enkelt är det bara. Tittar vi tillbaka i backspegeln har Australien de två senaste mästerskapen i högsta grad varit med i racet om vidare avancemang. 2006 lyckades ett 2-2 mål från Harry Kewell mot Kroatien skjuta landet till åttondelsfinal medan vi 2010 föll på målsnöret på målskillnad.

Den stora skillnaden nu är att de äldre rutinerade spelare saknas alt. har lagt skorna på hyllan. Vi talar om kulturbärare som bland andra Mark Schwarzer, Brett Holman, Mark Viduka, Lucas Neill, Vince Grella, Harry Kewell, John Aloisi och Brett Emerton. Inga duvungar direkt och spelare som starkt bidrog till Australiens framgång i Tyskland och Sydafrika. Nu väntar en stor generationsväxling till förmån för klart yngre förmågor. Min känsla är att denna föryngring är för kraftigt gjord då det egentligen endast är Marc Bresciano, Tim Cahill och Luke Wilkshire (i form av starka kort) som är kvar från 2006 och 2010. Detta tror jag kommer bli kännbart mot Chile, Holland och Spanien, tyvärr.

Annars då? Vi är såklart än mer nederlagstippade nu än de tidigare två upplagorna och vinkas mest bort från alla håll och kanter. Just därför vore det oerhört skönt att få täppa till truten på de s.k. experterna även om jag långt inne har svårt att tro på mirakel (om man ser nyktert på det hela är det är just ett mirakel som måste ske för avancemang). Kan Tommy Oar, Milligan och Jedinak göra sina livs matcher och leverera bollar in till Timmy Cahill ska detta kunna bli riktigt trevligt. Plus givetvis att den unga backlinjen måste överträffa sig själv.

Det kan gå - jag hoppas det går - låt oss göra det igen.

http://www.youtube.com/watch?v=Xo4N-RfvCTw

Joel Anderssonjoel.x.andersson@hotmail.se2014-06-12 13:34:00
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar