Smått och gott inför Australien-Rumänien
Ända sedan Scott Chipperfield slutade i landslaget har vänsterbacksplatsen varit ett frågetecken.

Smått och gott inför Australien-Rumänien

Vänskapsmatch på neutral plan är nästa uppgift för The Socceroos.

Mile Jedinak och Tommy Oar utgår, Mark Milligan ersätter.

Centrala mittfältaren Jedinak skadade käken och näsan när han fick en armbåge i ansiktet i Crystal Palace match mot Huddersfield Town häromveckan. Kanske hade förbundskapten Holger Osieck hoppats på att Jedinak skulle kunna spela i skyddsmask men så blir det nu inte. Yttermittfältaren Oar som fick ett riktigt genombrott under andra halvan av 2012 störs av en lårskada och kommer inte att riskera något eftersom det är en vänskapsmatch. Från Melbourne Victory kliver Milligan in i truppen. Alltså plockar Osieck i praktiken bara in en ersättare för två spelare som försvunnit då Milligan bara spelar centralt i backliinjen eller på mittfältet. Dessutom är det lite konstigt att han tar in ersättaren från en A-League klubb när han klart och tydligt sagt till media att han vill använda denna match för att studera dom europeiska spelarna. Ser man till verkligheten finns det dock inte så många uppenbara kandidater att plocka in: Adam Sarota och Chris Herd är skadade, Tom Rogic vill inte bli störd under sin inledande tid i Celtic, Carl Valeri och Neil Kilkenny känner ledningen redan till och James Troisi får inte spela alls i Atalanta. Alltså skall ingen skugga falla över Milligan som faktiskt varit bra både för The Socceroos under 2012 och under säsongen för Melbourne Victory.

Dags reda ut frågetecken.

Under större delen av matcherna 2012 experimenterade Osieck i sina uttagningar speciellt på den evigt problematiska vänsterbackspositionen. Nu är det dags att någon av dom yngre förmågorna (Jason Davidson och Michael Zullo) faktiskt tar chansen och att Osieck låter den som spelar bäst idag starta i dom kommande fyra kvalmatcherna i mars och juni. Det är också dags att Osieck reder ut vilka han vill på anfallspositionerna för det råder ett behov av föryngring där. Förhoppningsvis kan Nikita Rukavytsya eller Mathew Leckie visa framfötterna så vi slipper frågetecken kring Tim Cahill, Josh Kennedy, Alex Brosque och Archie Thompson. Sist men minst har vi målvaktspositionen och visst är Mark Schwarzer fortfarande en mycket bra målvakt men han är 40 år gammal i dagsläget och kommer vara 41 vid ett eventuellt VM. Det finns alltså ingen anledning att spela Schwarzer i vänskapsmatcher när man har kandidater bakom som man bör utvärdera.

Fortsätt den förlustfria sviten.

Eftersom Australien spelade kvalspel till EAFF East Asian Cup i december och fick fyra matcher mot relativt lätt motstånd som man kunde använda för att bygga upp en positiv stämning. Man slog Hong Kong, Guam och Taiwan och spelade oavgjort mot Nordkorea, detta med ett utvecklingslag med spelare nästan exklusivt från The A-League. I oktober slog man Irak i en match som man var det sämre laget i på bortaplan i VM-kvalet och i november tog man en skalp när man besegrade Sydkorea på bortaplan i Hwaesong. Man är alltså obesegrade i dom senaste 6 matcherna efter att ha startat året knackigt med raden (vinster, oavgjorda, förluster) 2-2-2. Under 2011 började man bra med Asian Cup och man fortsatte sedan bra med vänskapsmatcher i kvalspelet när man började bra med en 4-2 seger mot Saudiarabien 2012 kunde man inte fortsätta den den goda trenden. Matchandet under 2013 kommer att fortsätta vara tätt tack vare att man vann kvalspelet till EAFF East Asian Cup och därmed gick vidare till huvudturneringen i sommar. En bra början på året kan bli otroligt viktig för laget och kanske inte minst för Osieck själv.

Matchen börjar klockan 2045 och spelas i Malaga. Matchen sänds inte på svensk TV.

Tor 2013-02-06 16:19:17
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar