U-20 VM slutade i ett praktfiasko

Trots en lovande början och ledning i alla tre matcher slutade VM redan i gruppspelet för The Young Socceroos.

Efter den inledande 1-1 matchen mot en av de stora förhandsfavoriterna, Colombia så fanns det förhoppningar om framgångar i U-20 VM, istället floppade Australien ordentligt. I den andra matchen ställdes man mot El Salvador, ett land som för första gången deltog i mästerskapet och förlorat med 0-3 mot värdnationen. Australien ställde upp med följande lag: Izzo, Brillante, Chapman, Good, Galloway, Irvine, Taggart, Pain, Geria, Hoole och De Silva.

Matchen började bra då Joshua Brillante gjorde 1-0 redan efter nio minuter och allting såg ut att gå enligt planerna. Innan den första halvleken var slut hade dock Diego Coca och José Pena gjort El Salvadors två första mål, två mål som även skulle räcka till landets första seger någonsin. Detta chockerande resultat gjorde att Australien var tvunga att besegra värdnationen Turkiet i den sista matchen för att nå ett avancemang. Man valde inför ödesmatchen att ställa upp med följande lag: Izzo, Brillante, Chapman, Galloway, Irvine, Williams, Taggart, Gameiro, MacLaren, Geria och Donachie. En hel del förändringar i startelvan alltså, bland annat petades Englandsproffset Curtis Good och supertalangen Daniel De Silva.

Matchen förblev mållös under den första halvleken, men så i den 52:a minuten kunde Jamie MacLaren göra 1-0 och för tredje matchen i rad ge "The Young Socceroos" ledningen. Blott två minuter senare kunde dock turkarna kvittera för att sedan även göra 1-2 strax innan full tid. Ridå ner.

Australien kom sist i gruppen, med 1 poäng och en målskillnad på 3-5. Faktum var att det bara var Usa, Cuba och grannen Nya Zeeland som gjorde ett sämre mästerskap, då ska man även säga att Usa var lottade i dödens grupp tillsammans med Frankrike, Spanien och Ghana.

Oceaniens representant, Nya Zeeland gjorde som sagt inte heller särskilt bra ifrån sig. Efter att ha inlett med en 0-3 förlust mot Uzbekistan så förlorade man med 0-2 mot det slutliga finallaget Uruguay innan man förlorade med 1-2 mot Kroatien. I sista matchen gjorde man sitt enda mål, detta sedan Louis Fenton satt en straff i slutet av matchen.

Det ska dock sägas att Australiens lag på pappret var betydligt starkare än Nya Zeelands, där hela 13 av 21 spelare är hemmhörandes i den mediokra inhemska ligan. De största stjärnorna i laget var de båda Championship-spelarna Tim Payne och Cameron Howieson.

För tredje gången i rad åkte alltså Australien ut redan i gruppspelet, nu får vi bara hoppas på att 2015 blir en större succé, då VM kommer till Oceanien och Nya Zeeland. Kanske kan Daniel De Silva och grabbarna ordna en riktig skräll?