Dags att kasta ut SAIK nu

Dags att kasta ut SAIK nu

Fjolårets SM-finalist Sandviken gjorde en förlust på 2 miljoner kronor förra säsongen. Det framkom på klubbens årsmöte igår. Trots det beviljades klubben i mars elitlicens efter att Ekonominämnden förts bakom ljuset angående Sandvikens ekonomiska situation. Nu måste förbundet visa att tålamodet är slut.

Toppklubbarna i bandyns elitserie och deras usla ekonomiska resultat har varit en följetong i många år, men verkar ha eskalerat i vinter. SM-guldvinnarna Edsbyn signalerade tidigt för en förlust på en bra bit över en miljon kronor, något klubben viftade bort med en axelryckning och "vi kommer lösa det som vi alltid gör via våra trogna supportrar och sponsorer", typ. 

Västerås SK - som nyligen lånade mångmiljonbelopp av sin fotbollssektion - hade årsmöte igår och redovisade ett negativt resultat på 650 000 kr förra året och en skuld till fotbollen som vuxit. Även de hade givetvis lösningen klar - de ska bara se till att dra in mer pengar nästa säsong. Hade det varit så enkelt borde de tänkt på det tidigare och gjort det redan inför förra säsongen, kan man tycka.

Villa Lidköping, Sveriges överlägset rikaste klubb som vann publikligan och har klart högst omsättning i elitserien, redovisade en förlust på 1 miljoner kronor och skyllde den sportsliga delen av förlustresultat på "investeringar i damlaget" (som att investeringarna i herrlaget samt det haussade 16 till A-lag-projektet på pojksidan inte är större investeringar) samt mindre publik än förväntat (med blott 3000 åskådare per match är det såklart svårt att få apparaten att gå runt).
Även Villa presenterade sin plan för hur de ska få rätsida på ekonomin igen - de sannolikt svindyra värvningarna från Vetlanda ska tydligen vara det som äntligen får Lidköpingborna att masa sig till bandyarenan.

Hammarby presenterade faktsikt ett positivt resultat på 500 000 men vi som kan vår bandyhistoria och vårt Hammarby vet att det mycket väl kan vara tillfälligt dopade siffror som nästa säsong mynnar ut i mångmiljonförluster igen. Man kan liksom aldrig riktigt lita på de här klubbarna.

Och så har vi Sandviken, detta eviga sorgebarn. De förtjänar rentav ett eget stycke.

- - - 

Sandviken var som bekant ett av tre lag som granskades extra av Ekonominämnden under säsongen 2017/2018. De övriga var Hammarby och Sirius. I våras kom beslutet att alla tre efter den utökade granskningen beviljas elitlicens för säsongen 2018/2019.

Någon månad senare framkommer uppgifter om att Sandvikens skulder ökat under säsongen med 1,5 miljoner - något som senare visade sig vara 2 miljoner på årsmötet igår - och att detta inte framgått i det material som Ekonominämnden fått del av inför sitt beslut om elitlicens. Slutsatsen måste bli att Sandviken medvetet förde Ekonominämnden och bandyförbundet bakom ljuset för att säkra sin elitlicens. 

Bandyförbundets reaktion var snabb och man plockade fram hårdhandskarna; SAIK kommer nu granskas av Ekonominämnden även nästa säsong. Ouch. Straffet är talande för förbundets beröringsskräck i den här frågan, man skjuter hela tiden det jobbiga beslutet att frånta en klassisk storklubb och SM-finalist elitlicensen ett år framåt och hoppas att det ska lösa sig så man slipper fatta beslutet överhuvudtaget till slut.

Inte ens det faktum att SAIK drog ner brallorna på hela Ekonominämnden på ett pinsamt övertydligt sätt verkar provocera fram några större reaktioner. 

Det är dags att Ekonominämnden och bandyförbundet visar att tålamodet med SAIK är slut. Att de till synes medvetet ljugit för Ekonominämnden och tillförskansat sig en elitlicens på falska grunder måste droppen som får bägaren att rinna över. Vi kan inte se genom fingrarna på rent och skärt fusk, vi kan inte låta klubbar som visar noll respekt för våra gemensamma spelregler komma undan helt ostraffade (och nej, att utsättas för granskning nr 24 de senaste tio åren är inget straff).

Jag tror att vi är många runt om i Bandysverige som tröttnat nu och som inte vill se våra lag möta en förening som visar sådan total brist på respekt för sportens regler som Sandviken gjort den här våren.

Gör det rätta, gör någonting konstruktivt överhuvudtaget för en gångs skull och frånta Sandvikens AIK deras elitlicens - nu!

- - -

Överlag har bandysporten ekonomiska problem och det är en fråga som bandyförbundet måste ta på allra största allvar. Regelverket behöver bevisligen ses över eftersom det idag inte fungerar. När de bästa klubbarna i landet visar sämst ekonomiska resultat är någonting skevt. Regelverket behöver bli tydligare, Ekonominämnden behöver få fler verktyg att jobba med och klubbarnas sponsring med hjälp av externa sponsorer behöver få sig en översyn.

Även klubbarna behöver ta ansvar och se över sina utgiftsposter om det visar sig att man budgeterat fel en säsong. Det blir dubbelfel om man försöker rädda upp en situation som uppstått på grund att man gjort en glädjekalkyl genom att hoppas på att högst eventuella sponsor- och publikintäkter ska trilla in nästa säsong istället och rädda upp situationen.

Om det kommer att ske? Inte en chans. Klubbarna är med guldkåta än leprechauns och alla de som har makt att påverka hur sportens styrs och vilka regler som ska följas - elitklubbarna, bandyförbundet, spelare, tränare, distrikt - verkar nöjda med att saker bara rullar på och ingen vågar eller vill föra upp jobbiga frågor på dagordningen. Man vill hellre ha paneldebatter på ämnet "Bandyn nu och då", anordna 20 olika landslagsläger och debattera om 15 år är en bra gräns för pojklandslagen eller om man kanske ska ta bort offsiden på målvaktsutkast så det blir fler mål.

Så kan alla fortsätta låtsas att det regnar.

Vänersborgsredaktionen2018-06-20 12:48:27
Author

Fler artiklar om Vänersborg