Det tidiga elitserietipset: Lag 1-6

Det tidiga elitserietipset: Lag 1-6

Silly season är i stort sett över och snart drar träningsmatchandet igång för elitserielagen. Så vad passar bättre än ett tidigt elitserietips? Bidra gärna med egna tankar och tips i kommentarsfältet!

Lag 1: Villa Lidköping BK
Nyckelspelare:
Johan Löfstedt, Martin Johansson, Joakim Andersson
Kommentar: Inget lag har någonsin varit så favorittippat som Villa Lidköping kommer bli i år. När övriga konkurrenter försvagats eller åtminstone inte lyckats förstärka överhuvudtaget så har Villa plockat in två landslagsspelare som är i det närmaste en garanti för runt 50 poäng vardera per säsong. Detta utan att tappa någon av sina övriga startspelare. Villa kommer ha elitseriens bästa försvar, bästa mittfält och bästa anfall nästa säsong, och den bredaste truppen. All respekt för övriga lag, men det är upplagt för att Villa ska dansa hem sitt första guld kommande säsong.

Lag 2: Hammarby IF
Nyckelspelare:
Christoffer Fagerström, Jesper Jonsson, Patrik Hedberg
Kommentar: Hammarby vaknade till liv igen förra säsongen och såg länge ut som en guldkandidat med sitt oerhört frejdiga anfallsspel, men orkade inte hela vägen utan föll i semifinalen. Haft låg spelaromsättning i truppen och kommer kunna bygga vidare på det man startade förra vintern. Dzhusoev lämnar för Neftyanik och in kommer Pontus Blomberg från Vetlanda istället. Bra startuppställning men något skadekänsligt lag.

Lag 3: Edsbyns IF
Nyckelspelare:
Hans Andersson, Tuomas Määttä, Joakim Svensk
Kommentar: Har vunnit två raka SM-guld nu men på något sätt känns det som att man alltid underskattar Edsbyn. Kanske beror det på att de sällan presenterar några flashiga nyförvärv utan bygger vidare på samma lag år efter år, eller att man tänker att någon gång måste väl gubbarna som närmar sig 40 med stormsteg bli sämre. Men det verkar aldrig ske. Tror att Edsbyn har ett par bra säsonger kvar i sig, och med guldlaget i princip intakt finns ingen anledning att tro att Edsbyn blivit särskilt mycket svagare på bara en sommar. Främsta utmanare till Villa och Hammarby om finalplatserna.

Lag 4: Sandvikens AIK
Nyckelspelare:
Christoffer Edlund, Daniel Berlin, Erik Säfström
Kommentar: SAIK har 99 problem men spelarmaterialet är inte ett av dem. Att plocka ut tre nyckelspelare var inte lätt då SAIK har en startelva där nästintill varje spelare håller landslagsklass. Det i kombination med en ungdomsverksamhet som genom bandygymnasiet är i särklass när det kommer till att producera jättetalanger gör att SAIK aldrig går in i en säsong med en svag trupp. Orosmolnen handlar snarare om andra saker - publiken sviker och ekonomin går på knäna och en dålig säsong av SAIK i vinter kan leda till indragen elitlicens och tvångsnedflyttning. SAIK granskas hårt från hela Bandysverige inklusive Bandyförbundet just nu och den pressen kan bli tung att bära i längden.

Lag 5: Västerås SK
Nyckelspelare:
Ted Bergström, Tobias Holmberg, Magnus Joneby
Kommentar: Mesta mästarna har varit långt ifrån den absoluta toppstriden på senare år och ingenting tyder på att de kommer närma sig toppen i år heller. Halva ryggraden försvann när Bergwall och Sjöström lämnade för AIK respektive Jenisej och ersättarna hämtades in från Tillberga, som relegerades med dunder och brak förra säsongen. Det finns fortfarande en vinnarkultur och klasspelare i VSK men känslan att de kommer längre och längre ifrån topp 4 för varje säsong som går och snarare får anses tillhöra skiktet strax bakom topplagen nuförtiden.

Lag 6: IFK Vänersborg
Nyckelspelare:
Joakim Hedqvist, Simon Blomkvist, Emil Viklund
Kommentar: Kanske är det hjärtat som talar men IFK Vänersborg bör ha en god chans att placera sig före Bollnäs och Broberg - som får ses som främsta utmanare just nu- och knipa den sista direktplatsen till kvartsfinal i vinter. Man visade redan förra säsongen att man är ett starkare lag än de båda hälsingeklubbarna även om Bollnäs till slut knep ett par poäng mer. IFK startade dock förra säsongen klart efter konkurrenterna men växte allt eftersom säsongen gick och i kvartsfinalerna mot Sandviken visade man styrka trots att skyttekungen Joakim Hedqvist skadade sig strax innan slutspelet. Lite frågetecken kring den nykomponerade backlinjen där rutinerade Richard Wallin Kamperin lagt av, samt att laget är väl beroende av Hedqvists målskytte ännu. Samtidigt ett ungt lag där utvecklingspotentialen hos många spelare är hög. Att IFK startar på en högre nivå i år tror jag ger dem övertaget i kampen om sjätteplatsen.

Vänersborgsredaktionen2018-08-06 12:50:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg