IFK-bloggen: Efter Svenska Cupen, inför World Cup

Svenska Cupen blev ingen rolig historia för IFK Vänersborg. Man blev nollade i två av tre matcher, fick inte igång sitt egna spel eller sina fasta situationer överhuvudtaget och gjorde billiga misstag i defensiven. Det var en skithelg helt enkelt. Som det så ofta har varit för IFK genom åren, Svenska Cupen har aldrig riktigt funkat för IFK och de korta matcherna som gynnar individuella prestationer och fasta situationer passade inte ett IFK utan Lomanov alls. Så det är bara att glömma och gå vidare.

- - -

IFK bestämde sig efter Svenska Cupen-debaclet att slänga in en extra träningsmatch mot IFK Kungälv som spelades igår måndag. Det slutade med målkalas, 13-5 till slut, och även om det var vad det var och Kungälv nuförtiden är ett allsvenskt lag så var det skönt att det blev lite islossning i offensiven efter att ha haft sådana problem med att få in bollen i mål under Svenska Cupen. För nästan första gången kunde IFK spela med ordinarie lag vilket innebar att Sergej Lomanov och Adam Herou Löf var tillbaka i laget och båda var inblandade i tre mål vardera.

Kungälv chockstartade annars matchen och Lukas Persson visade upp sitt fina skott när han drog upp två rakt i nättaket inom loppet av ett par minuter. IFK var lite trögstartade men kom bättre och bättre in i den, men tempot var för lågt i den första halvleken och IFK fick ingen hjälp av motståndarna att dra upp det, av förståeliga skäl. Innan halvlekens slut hade IFK dock vänt på steken genom Emil Viklund x 2 och Sergej Lomanov. Nikita Ivanov inledde blekt men efter att han fått ett mål bortdömt i första halvlek växlade han upp rejält och dominerande resten av matchen fullständigt med sin fart. Det var som att han plötsligt hittade tillbaka till sitt spel eget igen och stod i matchen för tre assist och minst ett par "hockeyassist" när han helt enkelt trampade ifrån allt och alla och serverade lagkamraterna fina öppnande passningar.

Samtidigt fick vi se en Sergej Lomanov som efter en viss startsträcka började trampa igång i andra halvlek och daskade in vinkelskott från både höger och vänster på klassiskt Lomanov-manér. Många fina mål bjöds det på, och högst jubel fick liberon Richard Wallin Kamperin som, till sin egen uppenbara förvåning, hängde med upp i en kontring, fick öppet mål av Emil Viklund och gjorde sitt första hemmamål för klubben någon efter typ 10 år och 300 matcher i A-laget. Första A-lagsmålet var det dock inte, det gjordes i en försäsongsturnering för längesen.

Målskyttar för IFK i matchen blev Sergej Lomanov 3, Emil Viklund 2, Robin Lundqvist 2, Joakim Hedqvist, Mikko Lukkarila, Adam Herou Löf, Alexander Zitouni, Richard Wallin Kamperin och Felix Pherson. Nio olika målskyttar således, och även om Kungälv kroknade i slutet så är det alltid skönt för laget att göra mål och få tillbaka målkänslan.

Defensivt fanns mer att önska, det gäller att hitta balansen mellan att gå fram med mycket folk och inte tappa för mycket folk hemåt och åka på kontringar. Kungälv fick göra några för lätta mål, även om man ska påpeka att Kungälvs offensiv i princip är intakt från förra säsongen när man var ett elitserielag och således definitivt inte ofarliga.

En bra genomkörare för IFK förhoppningsvis, innan man nu ska möta Villa, Stabaek och Neftyanik i World Cup. En tuff grupp med nyblivna svenska cupmästarna Villa och vad som sannolikt är ett av Rysslands två bästa lag just nu i Neftyanik, men givetvis är målet att IFK ska presterade bättre både spelmässigt och resultatmässigt i Sandviken. Med Lomanov i laget har man fått tillbaka en rejäl mittfältsmotor som automatiskt sätter lite bättre fart på övriga laget, vilket saknades i Svenska Cupen.

- - -

I och med att Adam Herou Löf är tillbaka från sjukdom tvingades Stefan Karlsson välja vem som ska spela högerhalv respektive mittfältare av Adam och Robin Lundqvist. Svaret blev Robin Lundqvist och jag gissar att man kommer fortsätta på det viset, för Adam Herou Löf imponerade på mittfältet. Två fina precisionspassningar ledde till två IFK-mål och så gjorde han ett själv också, medan Robin gjorde två mål från sin högerhalvsposition. 

Med Adam på mittfältet får IFK ytterligare en dimension i anfallsspelet då han är den klart passningsskickligaste spelaren i truppen. Som mittfältare får man honom högre upp i planen och han kan servera sina lagkamrater öppnande passningar. Det såg klart intressant ut och definitivt värt att fortsätta med, känns som IFK får ut mer av både Lundqvists och Herou Löfs kvaliteter efter positionsskiftet.

Daniel Johansson2016-10-11 11:00:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg