IFK-bloggen: Förbundet prioriterar (äntligen) spelarnas säkerhet

Nyligen blev det klart att Svenska Bandyförbundet ändrar regelverket till kommande säsong och inför en speciell videogranskningsgrupp som ska hjälpa Disciplinnämnden att bedöma situationer som anmälts på grund av farligt spel. Det var ju bland annat en uppmärksammad situation i vintras, där IFK Vänersborgs Alexander Zitouni blev brutalt huvudtacklad av VSK:s Patrik Sjöström, men där Sjöström trots videogranskning friades då bandyförbundet ansåg att domaren redan gjort en bedömning av situationen i och med att han såg den och lät spelet fortgå. Detta enligt en tolkning av en paragraf i Tävlingsbestämmelserna som säger att domarens bedömningar på isen är de som ska gälla.

Nu har dock Bandyförbundet beslutat sig att Disciplinnämnden ska ha makt att granska och utdöma straff i situationer där spelares hälsa och säkerhet äventyrats, oavsett vilken bedömning domaren på isen har gjort. Kort sagt - förbundet har bestämt sig för att även bandydomare kan göra fel och att det är viktigare att man bestraffar farligt spel än skyddar domarnas integritet och egon.

Ett helt korrekt beslut, givetvis.

Mer om förändringen kan ni läsa här: http://www.svenskbandy.se/BANDY-INFO/FORBUNDSINFORMATION2/Riktlinjerforvideogranskningvidprotestermotdomarensbeslut/

Daniel Johansson2016-05-31 16:18:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg