Hemmaseger mot Kalix

Efter två raka förluster lyckades IFK Vänersborg efter en del om och men vända på steken och ta säsongens tredje seger när Kalix besegrades med 5-2 i Arena Vänersborg. Joakim Hedqvist tremålsskytt.

Efter plattmatchen mot Kungälv i omgången innan handel matchen mot Kalix framförallt om att visa att Kungälvsmatchen var just det, en plattmatch. Efter en något avvaktande inledning tog IFK ett allt tydligare grepp om matchen och skapade många hörnor och frilägen i parti och minut. Tyvärr verkade Kungälvsmatchen, där IFK hade väldigt svårt att sätta sina chanser, sitta i anfallarnas huvuden och IFK missade eller slarvade bort minst en handfull frilägen redan första halvtimmen.
Vid ett tillfälle räddade Kalix målvakt Björn Hellman efter att han rusat ut mot Mikko Lukkarila och lyckats peta undan bollen med skridskon, en situation som i mina ögon mycket väl kunde och borde varit straff. Hellman träffade förvisso bollen, men satsningen var våldsam med skenorna före i hög fart och Lukkarila fick sig en rejäl flygtur. Att målvakten träffar bollen vid kan inte alltid farligt spel i övrigt, kan man tycka.

Istället för ett par måls IFK-ledning kunde Kalix istället ta ledningen när Erik Olovsson sköt ett skott som täcktes och Antti Ekman följde upp och slog in bollen på halvvolley i bortre gaveln. IFK-repliken var dock snabb och det var Kalixgrabben Emil Viklund som stänkte dit en hörna och innan pausen blev Joakim Hedqvist också inskriven i målprotokollet, ånyo på hörna. IFK hade bud på fler mål - framförallt var IFK.s lyft effektiva och vägvinnande - men det ville sig inte riktigt framför mål. Överlag en helt okej halvlek av IFK, även om det såg något segt och slarvigt ut ibland - kanske kan det förklaras med de isproblem som tydligen råder för tillfället i Arena Vänersborg och som spelarna framfört klagomål på.

I andra halvleken hade IFK lite mer tryck i spelet, man utmanade mer och kom oftare runt på kanterna och kunde skapa chanser på det viset. Det skulle dock dröja en kvart av första halvlek innan det lossnade målmässigt också, och det efter att Johan Koch fixat fram en straff (!) som Joakim Hedqvist kunde smälla in. Det dröjde alltså till den sjunde omgången innan IFK fick sin första straff i årets elitserie. Anmärkningsvärt. Straffen verkade släppa en del mentala spärrar hos IFK-spelarna och plötsligt rullade allt bara på och Christoffer Fagerström, som tidigare i matchen bränt två jättelägen, frispelar Joakim Hedqvist som gör 4-1 och sedan tog Fagerström bollen från egen planhalva ända upp till Kalix straffområde och knackade in ett vänsterskott stolpe in till 5-1.

Efter 5-1-målet slappnade IFK kanske av lite för mycket och släppte bland annat fram Kalix till en straff i 70:e minuten. Den straffen limmade dock David Borvall. Men när Kalix en stund senare fick in 5-2 (Ekman på hörnretur) samtidigt som IFK åkte på ett par utvisningar och Kalix gick upp och pressade högt, så blev det lite stirrigt hos IFK-spelarna. Kalix hade kanske kunnat krypa ännu närmare men IFK stod emot och kunde i slutändan ta en säker seger.

Skönt för IFK att få studsa tillbaka direkt efter plumpen mot Kungälv, även om spelet inte var helt tillfredsställande alla gånger. Positivt ändå att det lossnade lite för Joakim Hedqvist i målskyttet och att Christoffer Fagerström fick lite utdelning. De båda har haft lite småtungt i säsongsinledningen, men mot Kalix åkte Hedqvist hela tiden rätt och var spelbar och fick också många chanser som han tyvärr lite för ofta slarvade bort, medan Fagerström lyfte sig ju länge matchen led och lyckades till slut med både sina flippar och genomåkningar.

Just lyften var ett av IFK;s bästa vapen mot Kalix. De hittade nästan varje gång fram till en spelare i bra läge. IFK har inte lyft särskilt mycket i de inledande matcherna, men sett till Kalixmatchen är det kanske ett vapen man borde utnyttja mer. Kvaliteten på lyften var god oavsett om det var Fagerström eller Wallin Kamperin som slog dem, och Hedqvist, Fagerström, Pherson, Berner och Lukkarila går ofta i djupled med vältajmade åkningar.

I IFK Vänersborg får såklart Joakim Hedqvist lyftas fram för sitt hattrick, och även Martin Röing - som ser bättre ut än någonsin på liberoposition - ska ha beröm för sitt säkra spel. David Borvall limmade en straff och stod för flera viktiga räddningar i matchen.

Nu får IFK-spelarna vila lite grann och sen åka upp till Uppsala för att möta Sirius på onsdag.