IFK försvarade titeln efter sanslös vändning i Lidköping
Jocke Hedqvist blev IFK:s bäste målskytt med sina två mål mot Villa.

IFK Vänersborg behövde besegra Villa Lidköping med minst två mål för att försvara sin titel Vänercupen. Och det var också vad man gjorde, trots underläge med 0-4 efter 44 minuters spel.

Efter den onödiga förlusten mot Gripen i onsdags var IFK Vänersborg revanschsugna när det var dags för bortamöte med Villa på fredagskvällen, en match som dessutom var helt avgörande för vilket lag som skulle vinna Vänercupen. Förutsättningarna - seger med minst två mål för IFK Vänersborg skulle göra att de försvarade titeln, medan alla andra resultat betydde att Villa tog hem titeln. En oviktig plojcup, kan man tycka, men nog kändes det att det inte bara var en vanlig träningsmatch redan från start.

Motorväg mot mål
Villa satte tonen tidigt när en Villaspelare slog en knytnäve rakt i ansiktet på Felix Pherson långt utanför spelet, utan åtgärd från domaren. Det var också Villa som satte färg på matchen inledningsvis, när ett helvirrigt IFK-lag lämnade autobahn mot mål flera gånger om och lät Villa på tok för lätt åka fram och sätta tre bollar på tio minuter, med bud på mer. IFK tog timeout och fick stopp på blödningen, och tog faktiskt över spelet mer och mer. Man skapade många hörnor och hade flera vassa lägen men bollen ville inte i nät.

Istället var det Villa som utökade till 4-0 och det kändes kolsvart som IFK-supporter i det läget, och känslan var att det mer handlade om att rädda det som räddas kan och försöka glädjas om att det spelmässigt ändå såg rätt bra ut bortsett från de första tio minuterna. Men med bara sekunder kvar av första halvlek växelspelade Viklund och Hedqvist sig fint igenom Villas lag, Viklund kom fri, målvakten räddade men Hedqvist snappade upp returen och reducerade till 4-1.

IFK tog chansen
IFK Vänersborg tog tag i taktpinnen i början av den andra halvleken också och pressade på rätt bra mot Villas mål, så till den grad att Daniel Andersson tvingades haka upp en IFK-spelare med utvisning som följd. Det gillade inte Villa-Andersson som började tjafsa med domaren, drog på sig en utvisning för olämpligt uppträdande och fick syna det röda kortet. Det gav IFK chansen att spela en man mer större delen av av andra halvek och den chansen tog man.

Spelövertaget var kraftigt i IFK:s favör och man skapade flertalet vassa chanser, framförallt genom en initiativrik och hårt jobbande Nikita Ivanov. Det var dock Sergej Lomanov som spräckte målnollan i halvleken när han från distans stänkte in 4-2, och bara ett par minuter senare spelade han fint fram Nikita Ivanov som rundade Thimfors i Villamålet och satte dit 4-3. Med kvarten kvar av matchen var upphämtningen fullbordad efter att Johan Koch tagit tillvara på en målvaktstavla av Thimfors och slagit in bollen på tennis.

I slutet verkade krafterna tryta hos båda lagen och båda lagen skapade chanser för att ta ledningen, men det var IFK som tog den när Emil Viklund drev upp ett anfall, fick tillbaka bollen och sköt upp den i nättaket från straffområdeslinjen till 4-5. Ett mål till behövdes för att IFK Vänersborg skulle ta hem cupen, och med mindre än två minuter kvar av matchen tog sig Nikita Ivanov in i straffområdet, hakades upp och fick en, något billig, straff som Joakim Hedqvist säkert förvaltade.

Villaspelarna tappade det
Detta fick Villaspelarna att spåra ur fullständigt och Martin Andreasson började misshandla den egna målburen innan han passade på att tjafsa lite med Hedqvist varpå gruff uppstod mellan lagen. Villajunisen Ludvig Johansson följde Martin Andreassons exempel och satte in en vårdslös tackling på Nikita Ivanov som satte Ivanov ur spel resten av matchen och Johansson på utvisningsbänken. I samband med tacklingen blev det upprört mellan lagen igen och ett större slagsmål utbröt på isen. I samband med tumultet fick Martin Johansson i Villa och Alexander Mayborn i Vänersborg rött kort, men Mayborns matchstraff var felaktig erkände domaren i efterhand varför han inte kommer stängas av kommande matcher.

Villa jagade reducering och turneringsseger och fick i matchens sista sekund straff sedan Pavel Bulatov träffat en Villaspelares skridsko i straffområdet och straffen var korrekt. Plötsligt skulle turneringen avgöras på matchens sista skott och det var Johan Esplund som skulle skjuta då Villas ordinarie straffskyttar inte fanns med i matchen längre. David Borvall i IFK-målet läste straffen perfekt, räddade lågt i högra hörnet och IFK vann matchen med 4-6 och således även Vänercupen för andra året i rad.

Fall framåt
Framförallt var det ett stort fall framåt spelmässigt för IFK som fick fler spelare delaktiga i offensiven, flyttade bollen bättre och kom till fler avslut än mot Gripen senast. Bortsett från första tio minuterna var IFK också det bättre laget matchen igenom och man börjar se linjerna i spelet allt tydligare för varje match. Samtidigt ska man inte sticka under stol med att den tidiga skadan på David Karlsson samt matchstraffet på Daniel Andersson kraftigt försvagade Villas offensiv i den andra halvleken. Att hålla sig på isen är dock också en del av spelet och Villaspelarna tappade huvudet ett flertal gånger under matchen medan IFK:arna höll sig kalla, vilket visade sig bli avgörande till slut.

Extra plusbetyg till David Borvall i målet, Robin Lundqvist på halven, Nikita Ivanov som var inblandad i det mesta samt Richard Wallin Kamperin som i andra halvlek bytte plats med Pavel Bulatov och tog över liberorollen medan Bulatov spelade högerback, och styrde försvarsspelet på ett förtjänstfullt sätt från den positionen. Tränare Karlsson fick säkerligen en del att fundera på vad gäller formationen av backlinjen efter den lyckades rockaden i paus.
I IFK gjorde Robin Öhrlund debut och skötte sig med den äran.