IFK Vänersborg segrade i tät kamp

Efter 90 minuters hård kamp mellan IFK Vänersborg och Bollnäs kunde till slut hemmalaget stå som segrare med 5-3 efter att ha avgjort i slutminuterna.

Inför matchen var lagen mycket jämna. Samma antal poäng, grannar i tabellen och lika många gjorda mål. Matchbilden inledningsvis speglade också det, det var två lag som tog ut varann och där båda hade svårigheter att komma till riktigt bra lägen. Bollnäs var som farligast när Daniel Berlin fick driva framåt med bollen, men i punktmarkerade Per Hellmyrs relativa frånvaro så hade Berlin alltför dåligt understöd.

För IFK Vänersborgs del bjöds små ytor av ett tätt Bollnäsförsvar, och det var främst Christoffer Fagerström som var framgångsrik i sina kraftfulla framstötar, men några riktigt heta målchanser hade hemmalaget svårt att skapa. Bollnäs skapade några fler första halvlek, i stort sett alla med Berlin som regissör, men kvaliteten på gästernas avslut var mycket låg.

Bollnäs skulle dock ändå lyckas ta ledningen, och föga förvånande var det Daniel Berlin som på en klassisk bjudhörna fick in 1-0 bakom David Borvall. Därefter fortsatte matchen att gunga fram i ett stadigt tempo, som matcher mot Bollnäs ofta gör, utan att något av värde egentligen hände. Det var först med fem minuter kvar av första halvleken som Olle Berglund droppade bollen till Joakim Hedqvist som från 25-30 meter drog in bollen i bortre krysset.

Målet gav IFK Vänersborg energi och precis innan paus hittade Emil Viklund fram med en fin genomskärare som friställde Felix Pherson, som inte gjorde något misstag. Sen vändning således av IFK Vänersborg, och en skön ledning att ha med sig in omklädningsrummet.

Om den första halvleken var lite tempofattig blev det högre fart i den andra. Dels började utvisningar falla vilket öppnade upp ytor för båda lagen, och dels tryckte Bollnäs på hårdare framåt för att kvittera. Det gav dock IFK Vänersborg lägen att ställa om och bygga sin anfall och man var flera gånger nära att näta inledningsvis i halvleken.

Nätade gjorde man också när Alexander Zitouni tråcklade in 3-1 efter att lite chansartat ha blivit helt fri. Trodde alla. Men ett samtal med Andreas Westh senare så var IFK Vänersborgs mål bortdömt för offside och Martin Röing utvisad för olämpligt uppträdande.

Vad som fick domarna att ändra sig är från läktarhåll svårt att förstå, alla tre domarna gjorde under spelets gång samma bedömning - att det inte var offside - och målet blev godkänt. Helt korrekt dessutom, eftersom Zitouni fick bollen till sig efter att en Bollnässpelare slagit bollen från Emil Viklund. Exakt vad domarna insåg sisådär 2 minuter efter situationen hade hänt som gjorde att de alla tre ändrade sitt tidigare enhälliga beslut, lär vi aldrig få veta. Men vissel- och buropsorkanen som följde visste inga gränser.

Inte blev det bättre av att Christoffer Fagerström strax efteråt ånyo tog sig fram och in i straffområdet, hakades upp men domaren valde att inte blåsa. När Bollnäs sedan på en hörnretur kunde göra 2-2 var domarteamet minst sagt impopulärt. Som tur var för domarna så fick Christoffer Fagerström till slut sin straff när han i en snarlik situation fick ett slag på klubban. Joakim Hedqvist var skoningslös, dunkade in 3-2 och publiken lugnade ner sig en aning.

Bollnäs fortsatte sedan trycka på och skapade en del lägen, men IFK försvarade sig bra och fick många fina kontringslägen och borde kanske haft åtminstone någon straff till (återigen via Fagerström), och kanske petat in en boll i någon omställning. Istället kunde Andreas Westh från distans skjuta in 3-3 i 87:e minuten, ett skott som såg ut att styras framför David Borvall som blev lite ställd.

IFK Vänersborg var dock laget som vågade mest vid 3-3 och 4-3-målet var inte orättvist, även om det var någon slumpartat. Emil Viklund tog sig in i straffområdet när Ville Aaltonen ramlade och gled rakt in i både boll och Viklund med straff som följd, givetvis. En straff som Hedqvist förvaltade lika säkert som den första till 4-3.

Av bara farten kontrade sedan Christoffer Fagerström in 5-3 med ett par minuter kvar, "Fager" la bollen mot mål från dålig vinkel och den gick in på insidan om Niklas Prytz som trodde på diagonalpassning och chansade.

I slutändan en rättvis seger för IFK Vänersborg som var vassare när lägena uppstod och som vågade mer när det skulle avgöras. Bollnäs saknade spetskvalitet längst fram med Christan Mickelsson skadad, och blev också relativt lättlästa när det i stort sett bara var Daniel Berlin som skapade någonting framåt.

I IFK Vänersborg gör alla en stark insats ikväll, man jobbade hårt och hjälpte varandra. Men Christoffer Fagerström var ständigt ett hot och i backlinjen var Richard Wallin Kamperin en jätte med många klockrena brytningar i utsatta lägen. Plus även till David Borvall som var trygg och stabil matchen igenom, gjorde några tunga räddningar i viktiga lägen och efter matchen gjorde high five med en liten kille på läktaren som studsade upp för trapporna och såg ut som han skulle spricka av lycka.

Nu väntar derby borta mot Gripen på fredag för IFK Vänersborg. Det var ett tag sedan.