2019-09-29 12:30

Arka Gdynia - Piast Gliwice

Inför den första matchen i det stora slaget om Hälsingland
Blod, svett ja vad som helst får det kosta för att få se dessa scener mot Bollnäs i kvartsfinalserien!

Inför den första matchen i det stora slaget om Hälsingland

Det blir nästan inte större än så här i bandyns mecka Hälsingland. Edsbyns IF - Bollnäs GIF i en SM kvartsfinalserie över fem matcher med start söndag på Sävstaås.

Det är med en skräckblandad förtjusning jag som Edsbysupporter går in i den här kvartsfinalserien. För det finns absolut ingenting som får ens själ att må så bra som att se Edsbyn besegra Bollnäs likasom som det gör ont att få stryck mot grannen i öst.

Rivaliteten mellan Edsbyn - Bollnäs har och kommer alltid vara stor oavsett vilken generation det gäller. Jag kan bara utgå från min egen och från den dagen jag kunde gå så tog det inte lång tid innan ett par skridskor åkte på och därefter bodde jag på isen antingen i Edsbyn eller i ovanåker (strax utanför Edsbyn). Man fick redan då egentligen lära sig att Bollnäs GIF var "fienden" även om de då spelade i Div 1. Och när vi mötte Bollnäs, oavsett om det var i knattebandy eller högre juniorer så var det laddning utöver det vanliga, det var helt enkelt inte tal om att få stryk mot Bollnäs.

Minns när vi spelade en sådan osyldig turnering som skol DM och vi från Celsiusskolan i Edsbyn mötte Granberg från Bollnäs. Det var krig från minut ett och det blev till och med slagsmål på mittplan som gjorde att både vi och Granbergsskolan nästan blev utslängda från turneringen. Nu ska det förstås inte behöva urarta på det viset varken mellan lagen eller supportrarna men det ska defintivt inte vara nå gulligull mellan klubbarna och dess supportrar.

Sen är det ju faktist som så att Edsbyn under 2000 - talet varit överlägsen Bollnäs och under ganska många år försvann den där rivaliteten då Edsbyn var så mycket bättre men sen hände nått som satt djupa spår i båda klubbarna. Bollnäs värvade Edsbysönerna Sören Persson, Pär Törnberg och Per Hellmyrs. Edsbysupportrarna sörjde och jag tror att de flesta upplevde det som ett knivhugg i hjärtat när Hellmyrs och Pärtan gick till ärkerivalen. Samtidigt var framgångstörstande Bollnäs lika glada över att få över dessa spelare och det var egentligen nu det började hända saker i Bollnäs GIF.

Bollnäs gick från att spela "raggarbandy" och vara ett medelmåttigt lag till att vara ett topplag på egentligen ett år. Och även om de nu tappat både Hellmyrs och Pärtan så lärde de sig oerhört mycket. De fick lära sig vad det krävs för att vinna och det är framförallt en stark defensiv som leder till framgång. Skulle faktist nästan säga att Bollnäs spel under ett par år var mer eller mindre en kopia av Edsbyns spel från 2004-2005. Men det är förstås bara min åsikt.

Årets upplaga av Bollnäs är också väldigt bra defensivt men de har tappat nått oerhört i offensiv kapacitet efter att framförallt Hellmyrs har lämnat. Vissa skulle väl också kalla Bollnäs för ett tråklag och jag stämmer helt klart in i den sången. Gillar egentligen inte alls hur Bollnäs spelar bandy men de har helt klart gjort det bra med det material de förfogar över och när Bollnäs defensiv stämmer är det oerhört svårslagna.

Nu tror och hoppas jag att Edsbyns överlägsenhet på både mittfält och anfall ska kunna fälla avgörande i denna matchserie. Som jag skrev tidigare så är förstås Bollnäs mycket svårlagna när de får till sin defensiv men för att besegra Edsbyn i bäst av fem så kommer de få jobba mer än vad jag tror de klarar av. Får Edsbyn snurr på sin offensiv som de kan och samtidigt sätter stopp för Bollnäs kontringar så tror jag Edsbyn kommer ta det här över fem matcher även om det kommer att bli oerhört tufft.

 

Nicklas Persson2013-02-15 22:32:31
Author

Fler artiklar om Edsbyn