Krönika: Flytta inte finalen till Studenternas!

Krönika: Flytta inte finalen till Studenternas!

Efter två SM-finaler på Tele2 Arena med medelmåttiga publiksiffror höjs röster från spelare, tyckare och supportrar om att finalen bör flyttas tillbaka till Uppsala och Studenternas. Nej, säger jag.

I och med flytten till Tele2 Arena i Stockholm har SM-finalens publiksiffror lagt sig på en något lägre nivå än vi varit vana vid på 2000-talet, drygt 15 000 åskådare. Eftersom bandyfolket är som bandyfolket är så börjar genast röster om "Gör om, gör rätt", "Det var bättre förr" och "Ändra NU" göra sig hörda i debatten om bandyfinalens framtid. De allra flesta ropar efter att SM-finalen ska flyttas tillbaka på Studenternas i Uppsala, men det vore en dålig idé.

Det tog 10 år innan SM-finalerna på Studenternas nådde över 20 000 åskådare för första gången. 10 år där organisationen kring finalen fått möjlighet att utveckla arrangemanget, och där finalen som sådan hunnit få fäste lokalt. Tittar man på den tidigare SM-finaleran på Söderstadion så nådde man där högre publiksiffror än årets final blott tre gångar någonsin. 

Publiksiffrorna på Tele2 Arena är således inga katastrofer historiskt sett. De är lägre än sista åren på Studenternas, men det tog som sagt lång tid innan finalen på Studenternas nådde den nivån. Det ska också nämnas att de höga publiksiffrorna på Studenternas har sammanfallit med Hammarbys och Edsbyns storhetstider. Med något enstaka undantag har varenda SM-final på Studenternas som dragit över 20 000 åskådare haft publiklagen Hammarby eller Edsbyn på ena planhalvan. 

Bandyn måste ge Tele2 Arena chansen att utveckla sitt arrangemang och sin egen tradition på egen hand. Att tro att man bara skulle kunna flytta finalen och publiken och traditionen från Studenternas rakt till Friends och sedan vidare till Tele2 Arena är naivt. Nya traditioner måste ges chansen att växa fram och arrangemanget ges möjlighet att utvecklas även på Tele2 Arena. Det sista bandyn behöver är ännu en flytt av finalen, ännu mer hattande fram och tillbaka.

Det bandyn behöver just nu är tålamod, inte historielöshet och obeslutsamt velande fram och tillbaka. Bandyn valde att flytta från Studenternas för att kunna modernisera sitt arrangemang och ta klivet från en sliten arena med tillfälliga byggnadsställningar som läktare till en toppmodern arena med allt man kan önska sig. Det kanske inte är perfekt på en gång, men jag kan garantera att finalen de första åren på Studenternas inte var perfekta heller, men som sagt - tålamod.

- - -

Det bandyn framförallt behöver göra är locka resten av Bandysverige tillbaka till finalen. Det får inte bara vara en angelägenhet för de båda finallagens supportrar. Där har förbundet en del att jobba på. Jag har ett förslag:

Varje säsong betalar elitserieklubbarna in en anmälningsavgift på 45 000 kronor till Bandyförbundet. Sänk anmälningsavgiften för elitserieklubbarna och kräv istället att de köper 500 finalbiljetter vardera från förbundet, som de sedan får disponera som de själva vill. Antingen försöker de sälja dem för att få igen pengarna, eller så kan de dela ut dem till sina årskortsinnehavare, till ungdomsspelarna med föräldrar eller andra som anmäler intresse.

På så sätt kan man engagera klubbarna och andra lags supportrar och spelare i finalen i större utsträckning. Klubbarna i sin tur kan bidra genom att arrangera bussresor och hjälpa till att marknadsföra finalen ytterligare. 

- - -

Kanske måste man även utöka och vässa arrangemanget ytterligare. Det kanske inte bara räcker med SM-finalerna för att locka stockholmarna till Tele2 Arena. Boka nån artist, kör med pyro och ljus och ljud och skapa en festlig stämning runt matchen. Skitsamma om folk kallar det hockeytjafs, bandyfinalen är Sveriges Super Bowl och då bör man hämta inspiration från hur Super Bowl-arrangörerna leverar en show som är mer än bara idrotten. 

För oss bandydårar så kanske det känns som onödigt fluff som tag fokus från matchen, men för marginalåskådarna eller de som bara ser en bandymatch om året så kanske det är precis det som behövs för att finalen ska locka dem från alla hundra andra aktiviteter de kan ägna sig åt i Stockholm en lördagskväll.

Daniel Johansson2016-03-20 13:04:45
Author

Fler artiklar om Vänersborg