Krönika: Tråkigt för Petter, tråkigt för IFK

Krönika: Tråkigt för Petter, tråkigt för IFK

Petter Andersson tvingas sluta med bandyn efter 2,5 års kamp mot en efterhängsen höftskada. Man lider enormt mycket med Petter, och för IFK Vänersborgs del är det en tung spelarförlust tidigt på säsongen.

Petter Anderssons höftskada har varit en följetong under 2,5 år. Ytterhalven med den gudabenådade passningsklubban och det svårslagna spelsinnet har gång på gång försökt komma tillbaka, och gång på gång mötts av bakslag. Inför årets säsong var han positiv, sjukgymnastiken hade hjälpt och smärtan var hanterbar. Fram tills i veckan, då det inte gick mer. Att det var något som inte stod rätt till kunde man ana när Petter ställdes åt sidan av Stefan Karlsson inför Tillberga matchen på grund av "känningar i höften". Då hade det ändå varit en veckas uppehåll sedan senaste matchen, men smärtan höll alltså fortfarande i sig.

Och idag meddelade Petter således att han lägger säsongen på is, och troligtvis hela karriären då orken att gå igenom operation och rehab igen inte finns där. Det var med sorg i hjärtat jag tog emot beskedet. Mest för Petters skull givetvis, 25 år gammal borde han ha sina bästa bandyår framför sig, men även för att Petter alltid haft en speciell plats i mitt bandyhjärta. Dels älskar jag speltypen, den intelligente och kloke halven som gör andra bättre, och dels har jag följt Petter sedan han kom till IFK och spelade P17-bandy och öppnade upp de flesta försvar med magnifika öppnande passningar. Trots det var han aldrig med i pojklandslagen och till IFK:s A-lag flyttades han upp först som sistaårsjunior. 

Det har varit kul att följa Petters utveckling hur han blivit en nyckelspelare i A-laget, även om det som det verkar ha blivit en alldeles för kort A-lagskarriär. Han visade att man kan blomma sent och bli jäkligt bra ändå, man måste inte ha varit med i alla pojklandslag som underårig för att bli en grymt bra bandyspelare. 

Jag och alla IFK:are lider med dig Petter, och hoppas att du blir frisk och smärtfri så småningom, och även om karriären nu sannolikt är över alldeles för tidigt kommer du alltid bli ihågkommen hos oss med IFK-hjärta som den fantastiske bandyspelare du är.

- - -

Det lutar väl nu åt att unge Adam Herou Löf, som nyligen skrev på ett nytt treårskontrakt med IFK Vänersborg, kommer ta över Petters roll som högerhalv, även om jag tyckte mig se Felix Pherson vikariera som högerhalv mot Tillberga då och då. Kanske kommer de bytas av som IFK gjort under hela säsongen. Adam har fortfarande mycket att utveckla, men det hade Petter Andersson också när IFK gav honom chansen som högerhalv efter att Viktor Weiselius lagt lyrklubban på hyllan.

Adam Herou Löf och Petter Andersson liknar varandra på så vis att spelsinnet och passningsspelet är de främsta styrkorna hos båda. Adam är dock en bättre tekniker och bättre på att ta sig framåt i banan på egen hand, men saknar å andra sidan Petters långa spel. Adam har börjat säsongen bra med ett mål och en assist i de inledande två matcherna och det ska bli intressant att se hur han utvecklas nu när han av allt att döma kastas ut på djupt vatten på allvar.

- - -

För övrigt tycker jag att vi i publiken och spelarna på isen ska se till att vinna för Petter Andersson på onsdag.

Daniel Johansson2015-11-02 21:15:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg