Oavgjort i returmötet mellan IFK och Jenisej

IFK Vänersborg stod för en finfin insats mot ryska mästarna Jenisej när lagen möttes för andra gången på en vecka. Så länge orken fanns var man det bättre laget, men fick se Jenisej gå ikapp i slutet till ett 6-6-resultat.

Efter storförlusten i förra matchen mot Jenisej var det ett revanschsuget IFK som åkte ut på isen. I målet ersatte 19-årige Markus Johansson David Borvall och Viktor Hjelm ersatte brorsan Jesper medan Sergej Lomanov gjorde sin första match i IFK-tröjan.

IFK åkte på en kalldusch direkt när Jenisej efter en dryg minuts spel förvaltade en retur och gjorde 0-1. Med fredagens match på näthinnan fruktade nog många att det skulle barka åt det hållet även den här gången. Men icke, istället tryckte sig vindsnabbe Nikita Ivanov runt på högerkanten, kom in i straffområdet och fick straff. Den slog Joakim Hedqvist in via målvaktens handskar till 1-1 efter 3 minuter.

Två minuter senare fick IFK en högerhörna och den stänkte Sergej Lomanov upp i nättaket för sitt första mål i IFK-tröjan. Det var hög fart på isen och två lag som gick framåt, med den skillnaden att IFK fokuserade lite mer på defensivt jobb i den här matchen jämfört i förlustmatchen i fredags, och då kunde man också lättare hantera Jenisejs anfall. Framåt var IFK ofta farliga och skapade mycket, inte minst en hel del hörnor och det skulle visa sig vara ett framgångsrecept idag.

I den 14:e matchminuten var det lagkapten Emil Viklunds tur att dra in en högerhörna högt bakom Jenisejs målvakt och IFK ledde plötsligt med 3-1.  Jenisej kunde förvisso reducera till 3-2 en stund senare men IFK och Joakim Hedqvist skulle sätta ännu en högerhörna i mål till 4-2 innan Nikita Ivanov bröt sig fram centralt och fastställde halvtidsresultatet 5-2.

I den andra halvleken inledde IFK återigen bäst och fredade sig relativt enkelt mot Jenisejs attacker samtidigt som man ständigt var farliga framåt, inte minst genom Sergej Lomanov som prickade stolpen två gånger i matchen och serverade Mikko Lukkarila en fin öppnande boll i djupled som ledde fram till 6-2 tidigt i andra halvlek.

Därefter lite mer ställningskrig, Jenisej försökte dra upp tempot men IFK stod emot bra och hade bud på fler mål framåt, kanske borde man även fått någon eller några straffar tilldömda sig men domare Labe hade lagt ribban högt och blåste inte ihjäl sig direkt trots stundtals rätt fysiskt spel på isen.

Efter dryga timmens spel i högt tempot började krafterna hos IFK-spelarna tryta. Jenisej fick in en reducering och kort efter att IFK tagit timeout kunde Jenisej via en retur och en snabb omställning gå upp till 6-5. Slutet av matchen spenderade IFK mest åt att slå ifrån sig medan Jenisej pressade på, men kunde inte stoppa Almaz Mirgazov som med blixtrande dragningar tog sig in i straffområdet och hittade en lagkamrat som kunde kvittera.

- - -

Matchen slutade 6-6 men IFK är nog det lag som är mest nöjda med hur det såg ut. Så länge spelarna orkade hänga med i Jenisejs tempo var man det klart bättre laget både offensivt och defensivt, och man visade att man kanske inte är så långt ifrån ett fungerande lag som många lite skadeglatt spekulerade i efter brakförlusten i fredagsmatchen.

Jenisej saknade liberon Vikulin i matchen vilket givetvis spelade roll, men IFK:s offensiv såg vass och kreativ ut där Lomanov och Ivanov oroade mest. Det syntes tydligt vilken världsklasspelare Sergej Lomanov är, trots att han är långt ifrån toppform efter att ha missat en veckas träning pga skada. Han tog initiativ, höll i bollen, gick på genombrott, sköt mycket och serverade lagkamraterna öppnande passningar. Första matchen i IFK-tröjan var precis så bra som förväntat.

Andra plusbetyg till målvakten Markus Johansson, som spelade sin första hela A-lagsmatch i IFK Vänersborg och var lugn och stabil hela matchen samt stod för ett stort antal fina parader. Även Richard Wallin Kamperin, Nikita Ivanov och Robin Lundqvist förtjänar lite extra omnämnanden efter kvällens match.

Nu får IFK fortsätta slipa på detaljerna innan det är dags för nästa träningsmatch, Gripen den 14 september.