IFK-bloggen: Om Vetlanda-matchen

IFK-bloggen: Om Vetlanda-matchen

IFK Vänersborg tog en övertygande seger hemma mot Vetlanda igår kväll (för utförligare matchreferat hänvisar jag till Vetlanda-redaktionen). Vill ni se målen kan ni göra det här: http://www.bandypuls.se/bandy/elitserien/tv-se-hojdpunkterna-fran-vanersborg-vetlanda.

Första halvtimmen körde IFK fullkomligt över Vetlanda, man tog sig gång på gång fram till farliga målchanser och bet sig flera gånger fast runt straffområdet genom att vara hetare i duellerna och vinna tillbaka bollarna. De tre målen IFK gjorde borde varit fler i första halvlek.

Vetlanda var, som väntat, farligast när de kom runt på sin högerkant eller när man gick på genombrott. Genombrotten ledde två gånger om till straff, där framförallt straff nummer 2 - den som gick i mål - får betraktas som ytterst billig.

Överhuvudtaget präglades den första halvleken av en ojämn domarnivå vilket skapade en del irritation i framförallt IFK-lägret. Ett flertal solklara hakningar, sargtacklingar och fasthållningar av Vetlandaspelare släpptes av domaren, som dock var snabb att blåsa straff eller ta utvisning åt andra hållet (så snabb att han inte hann se vem i IFK han egentligen visade ut, vilket gjorde att junioren Olle Berglund vackert fick avtjäna straffet å en lagkamrats vägnar).

Med en lite jämnare domarnivå hade kanske den här matchen varit avgjord redan i paus.

- - -

I Vetlandalägret var man lite upprörda över IFK:s 1-0-mål, som man ansåg föregicks av en offside. Reprisbilder visar dock tydligt hur Philip Lennartsson försöker ställa offside genom att ställa sig bakom kortlinjen och på så sätt upphäver offsiden istället, varpå Lennartsson blev rasande. Någon borde ta och uppdatera Lennartssons regelbok, måhända.

Även Vetlandas första mål var märkligt; bollen såg ut att vara klart över linjen varför alla IFK-spelare i princip stannade upp och väntade på en signal, och istället kunde Joakim Andersson styra in en lös, lös boll vid bortre stolpen. Det såg lite märkligt ut och på repriserna är det omöjligt att se om bollen var död eller inte. Det var inga större protester från IFK-spelarna, dock.

- - -

Nu blev det dock spännande en stund till, men sedan ryckte IFK ifrån. Vetlanda försökte anfalla men backlinjen med felfrie Martin Röing i spetsen avvärjde det mesta. När skotten slank igenom var lika felfrie David Borvall på rätt plats.

I slutändan blev IFK för jobbiga för Vetlanda. Emil Viklund, Christoffer Fagerström, Robin LundqvistJohan Koch och Felix Pherson utmanade och utmanade med fart och genombrottskraft och tröttade ut bortalaget. När dessutom hörnskyttet fungerar lika bra som igår så är IFK svårstoppade.

I ärlighetens namn kunde/borde matchen slutat med tvåsiffrigt för IFK Vänersborg, men målvakten Christian Boman i Vetlanda var deras bäste spelare samtidigt som IFK:arna själva brände en del riktigt vassa chanser.

- - -

Många i IFK var bra igår men jag vill lyfta fram några stycken; Mikko Lukkarila var het, hattrick men bud på många fler mål. Robin Lundqvist har varit bäste IFK:are i början av säsongen, och fortsatte i samma stil mot Vetlanda. Och en del kan kanske tycka att Emil Viklund håller i bollen för länge, men varför ska han släppa den ifrån sig? Ingen kan ju ta den ifrån honom så då är det väl bara att fortsätta åka?

Vill även lyfta fram Adam Herou Löf lite extra. Han har fått ett stort ansvar nu när Petter Andersson försvunnit ur truppen, men verkade ta det på helt rätt sätt. Stod för en riktigt bra match både offensivt och defensivt, bjöd på fina uppåkningar och bra passningar. Härligt att se hur han verkade växa med ansvaret, det tyder på att han har den rätta skallen för att bli riktigt bra.

Men bäst av alla tycker jag Alexander Zitouni var. Bra fart, utmanade, vann mycket boll och närkamper och stod för en snabbtänkt assist vid 3-1.

- - -

För övrigt har ju IFK:s matcher i år blivit med storbildsskärm. Ett trevligt tilltag tycker jag som är prylig av mig. Det förhöjer upplevelsen en del faktiskt, att få se spelarprofiler på målskyttarna, vinstnummer som rullar på skärmen och lite annat.

Givetvis kan det utvecklas ytterligare, och gjorde det redan från premiären fram till gårdagens match, men jag är imponerad av hur förvånansvärt bra det har funkat och skötts hittills. En liten oviktig grej kanske, men tillför ändå någonting till inramningen.

Daniel Johansson2015-11-05 15:25:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg