Lagbanner

Angående isen i Behrn Arena

I Örebro har debatten om bandyhallen och dess is fått stort utrymme i media. "Årets snackis" inom den lokala bandyn står mellan Gulsvart och kommunen. Tidningarna avslöjar löpande varje liten detalj kring ämnet, och ingen går oberörd. Förespråkare för tidig is hänvisar till ökade intäkter och möjlighet att genomföra planerna med bandygymnasium. Motståndare menar att tidig is betyder dyra driftkostnader.

                     Debatten om isen i Behrn Arena har givits ytterligare proportioner då två institutioner inom bandyn i ÖrebroFredrik Johansson och Hans Eklind givit sin syn på saken. Det finns en gemensam nämnare i de bådas retorik: missnöje. Johansson om den prekära situationen:
 

Vi hade ett möte med dem [(kommunen)] och det slutade med att jag gick därifrån. De lyssnar inte för ”fem öre”. Dem begriper inte det här [(…)] nu ska dem [(kommunen)] spola upp isen 23 september. Varför skall vi då ha en inomhushall? (Johansson, 2013). 
 
                     Antagonisten i detta fall – Lars Johansson, representant för Fritids- och turistnämnden – ger ett annat perspektiv:

Jag förstår inte riktigt hur de kan räkna ut vad de går miste om för om vi skulle ha mer istid, då skulle vi [(per automatik)] ha en högre kostnad, och någon måste ta den kostnaden och det ingår inte i det avtal vi har med Örebroporten som är fastighetsägare. Då måste istället bandyn stå för kostnaderna och om det innebär en vinst är det bra, men jag har svårt att tro det (www.sverigesradio.se). 
 
                     På frågan om längre istid kan bli en realitet svarar Johansson såhär:

Avtalen som är skrivna har en omvandlingsklausul och det är bara från föreningens sida att göra en uppsägning för att starta förhandlingar. Mig veterligen har [(en sådan önskan)] inte kommit (www.sverigesradio.se). 
 
                     Eklind frågade sig huruvida tesen om att spara pengar verkligen gick i linje med att först spola upp isen, sedan ta bort den, för att slutligen slopa upp den i september. År 2012 kunde Gulsvart få rekordtidig is genom att själva ta på sig kostnaden för den relativt dyra isbeläggningen. Klubben täckte dock utgifterna med de inkomster sommarbandyskolor och träningsläger i Behrn Arena genererade. Detta tjänade även kommunen på. Detta resulterade i att Gulsvart inte kunde nyttja hallen på helgerna, utan fick hålla sig till godo med att endast ha tillgång till den under vardagar. Vidare menar han att det finns flera tveksamheter till det beslut som kommunen har tagit: Det blir i själva verket kontraproduktivt och en förlustaffär för samtliga parter: Gulsvart, kommunen och restaurang-och hotellbranschen (bandyprasten.wordpress.com).
 
                     Eklind frågar sig också hur isen – som skall spolas upp i slutet av september – överhuvudtaget skall kunna bli spelduglig och uppfylla de kriterier som finns uttalade:

Är inte plattan torr så blir kritningen ett bekymmer, ska ÖSK och ÖSK Ungdom spela matcher på delvis svart is? Blir den godkänd för tävlingsmatcher, linjerna måste som bekant synas klart och tydligt? (bandyprasten.wordpress.com). 
 
                     Eklind belyser även det faktum att ett bandygymnasium skall startas i staden, och att bandy på schemat inte kan bli verklighet i enlighet med kommunens beslut att fördröja isen. Då är det inte bara talanger från Örebro som blir besvikna, utan också från Sandviken då det har initierats ett samarbete klubbarna emellan. I förlängningen kan detta också leda till att unga spelare likt Jesper Eklind inte väljer att spela för Örebro, utan endast kommer att hålla till i Sandviken och på dess bandygymnasium. Eklind ställer sig frågan om kommunen har några referensramar överhuvudtaget – har bandyförbundet eller andra klubbar som administrerar hallar kontaktats överhuvudtaget?
 
                     Slutligen väljer Eklind att kontrastera situationen mellan hallen i Örebro med den i Edsbyn: Den förstnämnda – som är betydligt kallare och oisolerad – kostar 15000 kronor/dygnet att ha i drift. Den senare, och varmare, Dina Arena kostar blott 6000 kronor/dygnet. Den är även isolerad. Detta är, enligt skribenten, obegripligt: Det borde vara billigare att driva en kallare och oisolerad hall än den i Edsbyn. Argumentet blir ännu mer legitimt då det är 5000 kronor billigare att göra is i Edsbyn än att endast hålla igång den i Örebro (!). Om driftkostnaderna skulle sänkas till Edsbyns standard skulle isen i Behrn Arena kosta kommunen 42 000 kronor/veckan. Det är jämförbart med vad Gulsvart räknar in per helg då de hyr ut hallen till ryska proffslag, eller andra lag i Sverige. Slutsatsen att hallen inte är lönsam med anspelning på att den inte hyrs ut under vardagar fallerar alltså – kostnaderna täcks ändå (bandyprasten.wordpress.com).
 
                       Ibland måste man gå tillbaka till kärnan, eller rötterna. Vad är det underliggande syftet med att ha en hall, om inte att kunna börja förbereda sig för säsongen tidigare? Då Vinterstadion fortfarande existerade omöjliggjorde yttre förhållanden kvalificerad is tills slutet av oktober, eller i mitten av november. Vinterstadion var dock väldigt populär för andra lag att bevista under försäsongen, och även om isen var tveksam spelade många lag träningsmatcher i Örebro. Serien kunde dock inte dra igång förrän i mitten av november, och den blev ofta släpande då många lag tvingades ställa in matcher i begynnelsen av den. Verkställandet av Behrn Arena skulle förhindra detta, och det måste vara prioritet A att kommunen ser till att hallen kan nyttjas så snabbt in på försäsongen som möjligt. Under förra säsongen låg isen blank i slutet av augusti och Gulsvart kunde börja spela träningsmatcher vid samma tid. De fick på så sätt ett försprång till andra lag, och säkerligen en högst bidragande faktor till att det sportsliga gick så pass bra som det gjorde. En mängd olika cuper kunde också genomföras då isens advent var tidig. Det återstår dock att se om succén Quality Hotel Cup kan genomföras under samma fina omständigheter i år med tanke på kommunens beslut. Kvalet till Svenska Cupen blir som bekant inte av, då den avgörs utan kval med åtta lag från den högsta serien i Lidköping.
 
                                                    Källförteckning
 
Web
Eklind, Hans. ”Gör om – gör rätt.” Bandyprästen. 23 juli. 2013. Internet. Acc. 25 juli 2013.
”ÖSK upprörda över den sena isen.” P4 Nyheter Örebro. Sveriges Radio Örebro, 23 juli 2013. Internet. Acc. 25 juli 2013.
Radio/Intervjuer
”Varför ska vi då ha en inomhusarena.” P4 Nyheter Örebro. Sveriges Radio Örebro. 23 juli. 2013. Radio.
 

ÖSK-redaktionen2013-07-25 05:17:00
Author

Fler artiklar om Örebro