Lagbanner

Äntligen är bandyn igång

Som vanligt tippa Bandypuls att Elitserien ska sluta precis som den slutade året innan. Då känns man inte som en påläst expert tycker jag. Nykomlingarna åker ur och samma lag spelar SM-semi. Lite bättre analys tycker man att de borde orka med.

Nu är bandysäsongen äntligen igång
Jag har inte skrivit något inlägg på Svenska fans på länge och det beror till viss del på att jag har slutfört min senaste bok ”Bandysäsongen vi aldrig glömmer”. Den bygger på artiklar från Nerikes Allehanda och på mina krönikor på Svenska fans. Den finns att beställa via min mejl robert.erickson@hotmail.com

Först tänkte jag kommentera Bandypuls så kallade experter. Det är precis som vanligt, när de ska tippa serien så tippar de att det ska gå precis som det gjorde ifjol. Detta betyder förstås att de båda nykomlingarna Rättvik och ÖSK hamnar sist och näst sist. När man gick igenom lagen och kom till ÖSK så brydde man sig i stort sett inte om att analysera dem över huvud taget. De kommer sist och har ingen chans. Att ÖSK vann Allsvenskan i överlägsen stil, och att man har flera unga lovande spelare eller att Thomas Knutson gör comeback det brydde man sig inte ens om att prata om. När Daniel Andersson skulle ta ut sin profil i lagen så säger han bara Folkesson. Han verkar inte ens ha koll på vad han heter i förnamn eller att det faktiskt finns två Folkesson i laget. Vilken Folkesson menade han? När det sedan flimrade förbi några bilder så förstår man att det är Simon han menar. Kommentaren vidare är att Folkesson för några år sedan nästan själv bar Västerås fram till guldet i Världs cupen. Att han skulle kunna göra det samma med ÖSK var det tydligen ingen som reflekterade över.

Jag tror inte att ÖSK kan störa de fem, sex bästa lagen i serien, knappt ens i en enstaka match, men resten har vi stora chanser att slå. Det här laget bör klara nytt kontrakt, kanske utan att behöva kvala. Sedan kan man inte garantera sig mot skador.
Vi vann vår egen hemmacupp i stor stil, mot tre andra Elitserielag. Vi tog lika många poäng som de andra tre lagen tillsammans. Det visar verkligen att vi har ett spel som håller. Vi har ju även en del sparkapital då t.ex. nyckelspelaren Victor Janérs inte spelade i cuppen. Vi ställde även över andra spelare i de olika matcherna. Det ser mycket lovande ut för ÖSK. Nu har vi Vetlanda borta på lördag, där räknar jag med en hedersam förlust på en 3-4 mål. Jag tror nämligen att Vetlanda tillhör de sex lagen som vi inte kommer att kunna röra.

Den så kallade Svenska cuppen spelades i helgen. Det är ingen svenska cup. Storlagen kidnappade cuppen för några år sedan och har gjort den till en försäsongscupp bland alla andra. Det är bedrövligt att man kan göra så. För att kunna kalla sig Svenska cuppen så måste åtminstone alla Elitserielag beredas möjlighet att delta. Egentligen bör även alla Allsvenska lag också få delta. Tidigare hade man ett enkelt utslagförfarande och därefter ett slutspel. Storlagen har sin världscup, de får nöja sig med det, lämna tillbaka Svenska cuppen till hela bandysverige!

Frågan är vad bandyförbundet har tänkt sig göra med bandyfinalen? Nu ska man spela på en alldeles för liten arena, varför då. Är det för att vanligt folk ska komma ifrån villfarelsen att SM-finalen är en bandyfest för hela bandysverige. Efter två coronafinaler och en förkrympt SM-final så hoppas man kanske att alla har glömt bort hur trevligt det är att se fram emot finalen där man möter gamla bandyvänner från hela Sverige. Då kan man införa en finalserie på fem eller sju matcher. Min uppmaning till bandyförbundet är: Döda inte Sveriges längsta idrotts tradition, låt SM-finalen fortsätta som en match. 
/Robert Erickson

Robert Erickson2021-10-04 19:02:00
Author

Fler artiklar om Örebro