Lagbanner

Bandysupporterklubbar

Vilka andra bandysupporterklubbar kommer att följa Svampens exempel och fixa resor på alla bortamatcher?

Andra supporterklubbar
Vi i Svampen har ju haft supporterresor på samtliga ÖSK matcher i över 30 år. Det finns dock några få undantag på ca 5 matcher under denna period, då resan blivit inställd. Orsaken har då oftast haft med vädret att göra. Väglaget har varit så dåligt så att det inte har gått att ta sig fram, vid ett tillfälle var det under -20 och busschauffören lyckades inte få upp låset på bussen! Vid två tillfällen var det för få anmälda därför att säsongen var ”körd” för ÖSK, ett av dessa var Haparanda borta. Det är alltså bara en gång vi inte har haft en resa till Norrbotten när ÖSK har spelat där och det har de gjort över 10 gånger.

I Allsvenskan har vi varit den supporterklubb som åkt mest, Kungälvs Skarpa gubbar och Nässjös Röda bollen är också i klass med oss. Dessutom har KVBS supportrar och Rättviks Flocken varit väldigt bra på att åka på bortamatcher. Dock inte lika frekventa. I övrigt är det ganska klent med supporterverksamhet i Allsvenskan. Några lag gör en ”punktinsats” och satsar på en eller ett par resor. Vid ett tillfälle kom LAIK med en storbuss med ett trettio-tal supportrar till Örebro och vi hade en trevlig träff på vår stam pub Kungen. Längre tillbaks i tiden så mins man Gamleby IF, som hade ett fantastiskt gäng som åkte på nästan allt. Även Lesjöfors IF hade väldigt aktiva supportrar.
Gemensamt med mötena med alla dessa supportergrupper var att vi alltid träffades på respektive stam pub och tog ett par öl innan match. Ett trevligt samkväm där vi som Kungälvarna säger ”tjötade” lite.
Hur ser det då ut i Elitserien? Ja vi har ju inte varit där på länge så det ska bli kul att se. Vi bjuder gärna in motståndarsupportrar till vår stam pub innan matcherna. Tyvärr ser det just nu lite mörkt ut för vår älskade pub Kungen. Lokalen har drabbats av en vattenskada och det ser inte ut som om de kommer att kunna öppna till premiären. Det lutar åt att vår tillfälliga stam pub blir Öster puben som ligger väldigt nära Vinterstadion. Den blir nog ett bra substitut, men ingenting är ju som Kungen.
Nu vet jag alltså inte så mycket om Elitseriens supporterklubbar av egen erfarenhet men genom att ha tittat på en del Elitseriematcher på TV och läst mig till en del så har jag åtminstone en liten uppfattning. Att Edsbyn, Bollnäs och Hammarby kan skapa ren magisk stämning på sina respektive hemmaarenor känner säkert alla bandyfantaster till. Däremot hur det är med bortaföljet är man kanske inte lika mycket på det klara med.
På något sätt så tycker jag nog att det är frekvensen och mängden av bortafölje som gör att en supporterklubb blir riktigt stor. Som supporter tycker jag nog också att det många gånger är bortamatcherna som är roligast. Det är då man lär känna varandra och växer ihop som grupp.

Vad jag har hört och läst så är det nog Sirius Västra sidan som toppar bortafölje-ligan. De verkar i princip vara över allt. Jag tror att även Motala ligger bra till där. Vad gäller hälsinge lagen så åker man förstås inom-läns i väldigt hög utsträckning och kanske till Uppsala och Stockholm men längre orkar man inte ta sig. Hammarby har säkert ett litet följe på de flesta bortamatcherna, men med tanke på att de brukar ha 3-4 tusen på hemmamatcherna så tror jag inte att de är allt för många på bortamatcherna. Vetlanda har en härlig röststark supporterklubb, men åker de längre upp än till Götaland/Svealandsgränsen? Hur det står till med Villas bortafölje har jag faktiskt ingen aning om. Vi möter dem ju i premiären hemma och då skulle det förvåna mig om de inte kommer med ett par stora bussar. Det är ju relativt kort mellan städerna och det är första gången på länge som många har kunnat se en bandymatch live. Hänger Villas supportrar sedan i och åker på de lite längre resorna? Vi får se. Hur blir det med AIK? Det sägs att de har sålt ut alla biljetter på sina hemmamatcher. Det får man väl i princip inte göra, man måste väl lämna en möjlighet för bortasupportrar att se matchen också, ett hundratal biljetter måste väl lämnas till respektive bortalag? Hur blir det med AIK:s bortafölje i år. AIK har ju många supportrar runt om i Sverige, kanske att de i en del av deras bortamatcher kan komma att stöttas av ”fotbolls-AIK:are” från respektive närområde?

Hur som helst så kanske man inte ska slå sig för bröstet allt för mycket. Örebro ligger ju nästan precis mitt i bandy-Sverige och vi har på så vis relativt nära till alla bortamatcher. Det är svårare för Frillesås och Edsbyn om man vill åka på allt.
Till sist en liten reflektion. Allt för ofta sneglar bandyfolk på ishockeyn när man funderar på förändringar, det kan gälla allt från regelverk och serieupplägg till matcharrangemang. Tyvärr är det ofta ”pampar” och styrelsefolk som är en bit från ”golvet” som man säger inom fackföreningarna. Med ”golvet” menar jag förstås de vanliga åskådarna, supportrarna. Det finns många exempel: Ett år införde man en ”hockeyregel” om matchstraff vid blodvite. Grejen är ju bara den att i ishockey där försöker man avsiktligt skada varandra men i bandy där är det ju snarare en olyckshändelse om någon börjar blöda. Som tur var försvann den regeln illa kvickt. Det pratas om att det kanske behövs fler matcher inom bandyns Elitserie eller att man likt ishockeyn ska införa en finalserie istället för bandyns unika SM-final. Många försöker att efterapa ishockeyns matcharrangemang med en massa skränig musik så fort spelet är avblåst.

Min uppmaning är sluta att efterapa ishockeyn, då blir bandyn bara en sämre kopia av den sporten. Bygg något eget istället, ska man titta på någon annan sport så är det vår systersport fotbollen. Inom fotbollen håller man inte på med en massa musik i tid och otid. Inmarschmusik och kanske någon måljingel, det räcker. En annan sport som alltid gått sin egen väg och som vissa år har slagit sig fram som Sveriges tredje lagsport i publiksammanhang är speedwayen. Deras arrangemang brukar vara väldigt trevliga.

Ett bra exempel till sist, när ”pamparna” lyssnade på fotfolket och det kommer ifrån fotbollen. I slutet av 90-talet hade fotbollsförbundet infört ett väldigt knasigt och krångligt seriesystem med uppdelad serie efter halva säsongen, SM-serie, semifinaler och SM-finaler, kvalsvenska och allt vad det hette. Det gnyddes mycket i fotbollssverige om hur dumt det var med dessa sönderhackade serier. Då gjordes det en riktig gallupundersökning bland fotbollspubliken hur man ville ha det. De allra flesta ville att man skulle återgå till den traditionella raka Allsvenskan och så blev det. Fotfolket hade segrat.
/Robert Erickson
 

Robert Erickson2021-10-23 16:00:00
Author

Fler artiklar om Örebro