Flera lag från samma stad i bandyns högsta serie
I år har Stockholm hela 3 lag med i bandyns Elitserie. Det är elfte säsongen som Stockholm har lyckats med den bedriften Den andra staden som har haft 3 lag med är Uppsala år 1930/31 Annars har faktiskt hela 8 städer haft 2 lag med högst upp i bandypyramiden, här följer en redovisning av dessa.
I år har Stockholm hela 3 lag i bandyns högsta serie, det var länge sedan det hände. Senast var säsongen 1965/66 då IFK Stockholm, Hammarby IF och Djurgårdens IF alla spelade i det som då hette Allsvenskan. Av de 90 säsonger som bandyn har haft seriespel så har Stockholm varit representerat av tre lag (eller fler) vid 10 tillfällen. Den allra första säsongen för Allsvenskan 1930/31 hade Stockholm fyra lag med. Det var de på den tiden självklara lagen: IK Göta, AIK och Djurgården. De flesta hade nog trott att IF Linnea skulle ta Stockholms fjärde och sista plats när förbundet satte ihop den första serien. Linnea hade spelat tre SM-finaler i början av 20-talet men hade inte visat framfötterna speciellt mycket i slutet av 20-talet. Dock hade man gjort en storsatsning i tron om att man skulle få vara med i Allsvenskan. Linnea var ett söderlag och det fanns ytterligare ett lag från Södermalm som ville vara med på högsta nivå; Hammarby. Hammarbys meriter låg mest vid den tiden på juniornivå, men man hade ett spännande framtidslag. Linnea hade det största publikföljet och en känd hejarklack som oftast följde med sin hjältar. Förbundet visste inte på vilken fot man skulle stå och därför beordrades en kvalmatch. Kvalmatchen slutade oavgjort och premiären närmade sig. Då kom orden från förbundet till Hammarby: Fixa en omspelsmatch annars går platsen till Linnea. Omspel blev det trots töväder och svårigheter att hitta spelbar plan. Även omspelsmatchen slutade oavgjort men Hammarby lyckades i mörker och plaskis vinna förlängningen med 3-1 och på så vis fick man den fjärde Stockholmsplatsen. Linnea tog sig även året därpå till kvalspel som man inte lyckades vinna och efter några år i division 2 lade klubben ned sin bandy.
Den enda stad utöver Stockholm som har haft tre lag i den högsta serien är Uppsala. Detta skedde även det år 1930/31, alltså Allsvenskans första säsong. De tre klubbarna var IF Vesta, IFK Uppsala och IK Sirius. Därefter har Uppsala vid ett flertal tillfällen haft två lag i bandyns högsta serie. Tidigt var det oftast IFK Uppsala och IF Vesta, på 70-talet var det IK Sirius och IF Vesta.
Utöver Stockholm och Uppsala så är det faktiskt hela 8 städer (orter) som har haft två lag samtidigt i den högsta serien.
Den märkligaste orten i detta sammanhang är väl Skutskär. I den första Allsvenskan 1930/31 tilldelades Skutskär två platser, då Skutskärs IF var ett relativt etablerat lag, och SK Tirfing från den lilla byn Harnäs som i stort sett är hopväxt med Skutskär var regerande svenska mästare. Hur kunde då lilla Tirfing ha vunnit SM? Jo, alla de stora lagen bojkottade SM, som spelades i utslagsform. Storlagen ville få till ett seriespel, vilket man ju också fick.
Eskilstuna är ju inte känd som någon större bandystad men säsongen 1932/33 spelade faktiskt både IFK Eskilstuna och IF Verdandi i den högsta serien.
Nästan lika udda är väl att Norrköping har haft två lag med då IFK Norrköping och IK Sleipner spelade högst upp säsongen 1936/37. På 90-talet gjorde ju ett annat norrköpingslag ett fransyskt besök i Sveriges högsta bandyliga, nämligen BK Borgia. Denna klubb är sedan länge Norrköpings enda bandyförening.
Att Västerås har haft två lag i den högsta serien vet förstås alla bandy fantaster, men att första gången gurkstan var representerad av två lag så var det förutom VSK, Västerås BK som var det andra laget, kanske inte så många visste. Först på 2000-talet har ju VSK fått sällskap av Tillberga vid ett flertal säsonger.
När Katrineholm var bandyns Mecka, på 70-talet, så var förutom storlaget KSK också Värmbols GoIF etablerade i den högsta serien. Vid ett par tillfällen var det nära att Katrineholm fick två lag som tog sig till slutspel! Men Värmbol lyckades aldrig ta sig hela vägen till slutspel. 1979 spelade Värmbol i den andra divisionen och satsade på att komma tillbaka till Allsvenskan. Då snuvades man på seriesegern av ett annat Katrineholmslag; Ändebol SK. Detta lag var sedan nära att kvala sig upp och i så fall hade Katrineholm haft två lag i den högsta serien igen. Nu finns inget av dessa Katrineholmslag kvar. Staden representeras istället av Katrineholms VBK, som startade sin verksamhet år 2007.
Karlstad hade två lag i bandyns högsta serie vid flera tillfällen under 90-talet, när både IF Göta och IF Boltic spelade högst upp. Senare slog klubbarna ihop sin verksamhet varpå Boltic falangen efter några år dödade Göta falangen och tog tillbaka sitt ursprungsnamn IF Boltic. Dock var det år 1940/41 som Karlstad för första gången hade två lag i bandyns första division. Det var förutom storlaget IF Göta, Färjestads BK. På senare tid mer kända inom en annan mycket tråkigare och ganska simpel issport.
Gävle har faktiskt även dom haft två lag i den högsta divisionen. Men då måste man dra lite på sanningen för jag tror inte att Forsbacka riktigt vill räkna sig som ett gävlelag. Dock ligger man ju i Gävle kommun. Det andra laget var då de dubbla svenska mästarna IK Huge.
Det bästa har jag sparat till sist. Naturligtvis har även Örebro haft två lag i den högsta serien samtidigt. ÖSK var ju en institution i svensk bandy. Man var det sista laget som aldrig hade åkt ur Allsvenskan när man så snöpligt gjorde det 1990. Under dessa 60 år som ÖSK låg i svit i den högsta serien var det bara vid ett tillfälle man fick sällskap av ett annat Örebro lag. Detta skedde säsongen 1973/74, då BK Forward tog steget upp. Tyvärr beslöt förbundet att placera Forward i den norra gruppen och ÖSK i den södra, så något Örebro derby på högsta nivå kom aldrig till stånd. Forward var sedan nära ett par gånger att gå upp igen men lyckades aldrig. Däremot har ÖSK spelat Örebroderby i seriesammanhang mot Karlslunds IF i den andra divisionen, när KIF var uppe och vände ett år på 90-talet.