Lagbanner

Kvaldrama utan ÖSK

En avslutande krönika från Örebrordaktionen. ÖSK:s dåliga bortafacit höll i sig hela vägen. Lite allmänt bandysnack och ett par avslutande uppmaningar till bandyförbundet.

Kvaldrama utan ÖSK
Det blir ett kvaldrama till Elitserien utan ÖSK. Det var väl vad man hoppades på innan serien startade, men då hade man trott att ÖSK skulle vinna serien och slippa kvala. Ganska länge har kvalspel varit en förhoppning, men nu blir det inte ens det.
För att ta det hela från början så skulle vi ta oss ner till Göteborg för att se den avgörande matchen som skulle kunna föra ÖSK till Elitseriekval. Ett missförstånd vid bokningen av buss, gjorde att vi stod utan buss på torsdagskvällen. Dock lyckades vår ordförande Magnus pussla och fixa så att vi fick ihop en minibuss och några bilar för att ta oss ner. Platsantalet tog dock slut i ett tidigt skede och de som försökte boka sig för resan på fredagen fick beskedet att det var fullt. Surt för några supportrar som inte kom med.

Väl nere i Göteborg så blev det mat och laddning på Glens pub vid Frölunda torg. En man kom fram till oss och frågade var vi var för ett gäng som hade gulsvarta halsdukar. Vi förklarade vilka vi var och varför vi hade styrt kosan mot Göteborg. Själv var han Elfsborgsupporter och beroende av färgerna så kände han tydligen en samhörighet med oss och flera gånger var han framme vid våra bord och manade oss till att sjunga. Vår vana trogen så körde vi förstås sången om Restalundsgubben, men tydligen så tyckte han att det gick för lång tid mellan sångerna.

Varför matchen var flyttad till Göteborg från Kungälv fick vi aldrig riktigt reda på men nu var det så i alla fall. Det märkliga var att vi alla var övertygade om att vi skulle slå Kungälv. Vi vann ju hemma med hela 11-4. ÖSK:s usla bortafacit hade vi liksom förträngt. Den stora frågan var istället om Falun skulle mäkta med att ta poäng mot Tillberga. Eller den lite märkliga genvägen att Tillberga inte skulle få elitserie licens.

Matchen började lika jävla dåligt som nästan alla bortamatcher har gjort i år. Så fort Kungälv satt lite press på ÖSK så blev det mål i baken. Flera gånger så åkte Kungälvspelarna nästan hela vägen in i mål med boll och allt och ett gäng spelare och bollen låg i nät. Det är inte lätt för målvakten att göra något då. Ett litet hopp tändes när ÖSK gjorde 1-4, men det släcktes lika brutalt när backarna gav bort bollen i försvaret och på halvlekens sista skott så utökade Kungälv till 5-1, ridå.
Visst kan man hämta upp ett fyra målsunderläge i bandy på en hel halvlek, men knappast årets upplaga av ÖSK på bortaplan. I stället fick vi se en andra halvlek som till mångt och mycket påminde om andra halvlek i Västerås mot Tillberga. ÖSK höll boll, men hade väldigt svårt att skapa några chanser och när man väl gjorde mål så fick man ett i baken direkt på.

Vad kan man säga om årets bandysäsong? Till att börja med så kan man konstatera att som ÖSK supporter så räcker det med motgångar nu. Vi som följer ÖSK i både bandy och fotboll kan konstatera att först hade vi en usel fotbollssäsong där ÖSK åkte ur Allsvenskan, sedan följde en usel bandysäsong, där ÖSK kom tvärsist i Elitserien och åkte ur, sedan följde en fotbollssäsong där många trodde att ÖSK skulle kunna gå upp från Superettan men där man hängde kvar med nöd och näppe och sedan följde denna bandysäsong, där vi var favoriter att vinna serien och gå upp i Elitserien igen men där det inte ens blev kvalspel till nämnda serie, puh. Det räcker nu, nu vill jag ha en kanon säsong i fotboll följt av en sensationellt bra bandysäsong.
Hur kan vi ha ett på pappret så bra bandylag men ändå inte var i närheten av målsättningen att vinna serien. Som vanligt är orsakerna många. Truppen har haft extremt mycket otur med småskador som har tvingat spelare att stå över flera matcher och träningar, det har varit mycket sjukdom i truppen och lagspelet har liksom inte klickat i. Ibland har man haft känslan av att det har varit en pusselbit som fattats eller att någon pusselbit är felkonstruerad.  Det är svår att förklara med ord.
Sen har vi det där med bortaspelet, oftast har man ju gott från en hemmamatch och trott att nu har vi hittat spelidéerna, nu börjar det klicka och sedan är man nere på samma usla nivå på nästa bortamatch igen. Jag tror inte att jag någonsin har varit med om att det har varit så stor skillnad mellan hemma och bortaspel för ÖSK någonsin och då har jag ändå följt ÖSK i ett halvt århundrade. Hemma har vi raden 10 vinster 1 oavgjord och 0 förluster. På bortaplan har vi raden 4 vinster 1 oavgjord och 6 förluster. Det är lika märkligt som skrämmande.

Har allt bara varit skit denna säsong då? Nej, jag tycker inte det. Vi slog rekord i att ha den största ledningen i halvtid någonsin i Elitbandy i Sverige. Detta när vi ledde med hela 13-0 i halvtid i hemmamatchen mot Katrineholm. Detta för övrigt efter att bara ett par veckor tidigare vunnit borta med endast ett mål. Vi hade det största bortaföljet på många år när vi på Annandag jul var ca 200 ÖSK:are på bortamatchen mot Katrineholm. Vi har satt känslan av att Östers krog är vår hemmapub, nu har de flesta hittat dit även om några envisas med att hänga på Engelbrekt. Avsaknaden av vår gamla pub Kungen börjar helt klart svalna. ÖSK är obesegrade på hemmaplan och det är starkt, det är faktiskt väldigt länge sedan vi förlorade en hemmamatch i Allsvenskan, man får gå tillbaka till säsongen 2019/20 för att hitta en förlust i vår hemmaborg. Nu låg vi ju i Elitserien 2021/22 och där blev det en och annan förlust, men ändå.

Jag hoppas att alla spelare känner att de vill ta revansch för denna säsong och stannar i vårt härliga gulsvarta lag. Det är inte många lag som har sådant stöd på både hemma och bortamatcherna som ÖSK har. Vår vackra stad bör också vara attraktiv att bo i. Så kom igen nu alla gubbar, skriv på för ett år till i gulsvarta dressen!

När nu säsongen är över för ÖSK så blir det till att följa bandyn via datorn. Kvartfinalerna i SM var snabbt överstökade, utom matcherna mellan Vetlanda och Västerås. Sandviken var ett av lagen som åkte på en tidig 0-3 förlust i matcher och detta mot Edsbyn. Jag läste på bandypuls att SAIK:s tränare Jocke Forslund skulle lägga av med bandy efter denna säsong. Han blev intervjuad i bandypuls och där säger han efter sista matchen mot Edsbyn enligt bandypuls ”Jag trodde att vi skulle ta den här matchen och skapa ett nytt läte”. Jag är väldigt sugen på att höra hur detta läte lät. Eftersom Jockes karriär inom bandyn nu är över så får vi nog tyvärr aldrig höra det. Jag var på Olof Vretlings show för några månader sedan och han berättade att han kunde göra världens roligaste ljud. Han höll oss på halster under hela föreställningen men som det absolut sista han gjorde så var det att klämma fram detta ljud. Det var faktiskt väldigt roligt och nu är jag rädd att Jocke Forslunds läte är ännu roligare, men som sagt, det får vi nog aldrig veta.

Laget som spelar i Sveriges tråkigaste dräkt, d.v.s. SAIK som ju spelar i helsvart är i alltså borta från semifinalspel, dessutom är naturligtvis Villa vidare efter att ganska enkelt manövrerat ut Sirius. Den stora kvartssnackisen var väl trots allt hälsingederbyt mellan Broberg och Bollnäs. Där trodde man nog på en stenhård match i fem ronder. Men Bollnäs visade ännu en gång att man har likt fågeln Fenix rest sig ur askan och från att vara en hårsmån från att ramla ur ifjol så är man nu ett semifinallag med ackurates.
Jag hoppas att Bollnäs kan skaka även Villa i en semifinalserie, men att slå ut storfavoriten till SM-guld det är nog för mycket begärt av Hälsinglands brandgula hjältar, men man vet aldrig.
Kvalspelet tror jag blir en stenhård och tuff historia som vanligt och i år är det nog dags för ett av de Allsvenska lagen att kvala sig upp. Vilket det blir och vilket som får stryka på foten från Elitserien det låter jag vara osagt.

Jag vill passa på att tacka för omtanken från alla som har beklagat sorgen vid min mors bortgång, det värmde i sorgens stund.
Jag vill också tacka för uppskattningen jag har fått för den blogg som jag var med i och där det blev mycket bandysnack. Bloggen heter Livsledan och leds av Karl-Johan Larsson. Karl-Johan gör ett avsnitt i veckan med olika utvalda örebroare. Karl-Johan planerar för övrigt att göra ett avsnitt till med mig och då med fokus på bastu och bastukultur.

Jag hoppas att jag kommer att möta många av er alla bandy kompisar som jag brukar träffa på SM-finalen, för den har jag förstås tänkt att se på plats. Och ni som tycker att sommaren är en evig väntan på en ny bandysäsong, till er har jag ett tips. Ni kan köpa en av mina fyra bandyböcker som jag har skrivit. Mejla mig, så kan jag beskriva böckerna och ta upp en beställning om ni vill köpa en. Min mejladress är robert.erickson@hotmail.com

Till sist några uppmaningar till förbundet: Sluta att lägga ut en massa omgångar på tisdagar, lägg hela omgångar på söndagar istället. Vi bandysupportrar älskar att gå på match på söndagarna. Man kan åka på en bortamatch nästan hur långt bort som helst, det är bara att anpassa avgångstid så att man hinner fram. Spelas matchen vid 14 eller 15 tiden så är man tillbaka hemma i bra tid i alla fall. Vad gäller Allsvenskan och dubbelhelgerna så måste man återgå till att spela lördag/söndag i stället för att inleda på fredagen. Vi lyckades få ihop 15 stycken som fixade att komma ifrån jobb och annat, så att de kunde hänga med på dubbelhelgen. Hade vi spelat lördag/söndag så hade vi varit det dubbla. Förstör inte för supportrarna utan gör ett spelschema där det finns en möjlighet att åka på alla matcher.

Kasta förslaget med att börja serierna i oktober i papperskorgen och kasta ut papperskorgen genom fönstret! Bandy är en vintersport och vi har inte råd att krocka med sommarsporten fotboll. 14 lag i Elitserien och 14 lag i Allsvenskan verkar rimligt, men sedan får det vara slut på nedskärningar. 28 elitlag ska vi ha i Sverige i bandy, det är lite färre än de andra bollsporterna fotboll och handboll och ännu färre ska vi inte ha.
Avslutningsvis vill jag gärna att ni som läser mina krönikor skriver en kommentar. Jag har ju ca. 600 läsare till varje krönika och jag lägger alltid ut möjligheten att kommentera, men det är sällan som någon använder sig av den möjligheten.

Jag hoppas på en fantastisk SM-final och sedan önskar jag alla en glad midsommar.

 
 

Robert Erickson2023-02-27 21:33:00
Author

Fler artiklar om Örebro