Lagbanner

Lite tips inför den Allsvenska seriestarten

Jag läste Robbin Mårtenssons tippade rangordning inför den Allsvenska seriestarten. Ettan och tvåan i hans tips är två av de tre mest brandskattade lagen i årets serie. Båda dessa lag har tappat stora delar av sin rutin, har Robbin koll på det?

Jag läste i bandypuls att sidans ”expert” på Allsvensk bandy Robin Mårtensson hade tippat nästa säsongs sluttabell. Han tippade Falun som etta och Ljusdal som tvåa. Ett roligt tips eller… Varför inte tippa Uppsala Näs som etta, så har man löpt hela linan ut. Falun och Ljusdal är väl tillsammans med Nässjö de lag som har blivit mest brandskattade inför årets säsong. Ljusdal har väl hjälpligt lyckats fylla luckorna och kan kanske hoppas på att deras junisar tar ett steg till, men Falun? Nej, en mittplacering är väl vad Falun kan hoppas på i år. Ifjol var Faluns akilleshäl anfallet, så när man värvade Boltics målspruta Gustav Backman så tänkte man att det kanske kan bli något ännu bättre av Falun än den missade elitplatsen från kvalspelet. Men det har liksom hänt lite sedan dess. Falun har tappat sina två viktigaste försvarsspelare; Joakim Bergman som har gått till SAIK och Daniel Bäck som har gått till Skutskär, dessutom har man tappat David Forsell och Michael Pettersson. Det blir för mycket. Man kan inte hoppas på en bättre placering när man har ett sämre lag samtidigt som flera motståndare blir starkare, den ekvationen går liksom inte ihop. Nu ska jag inte skylla Falun för för höga ambitioner. Man är nog realister i dala metropolen och inser att man inte kommer att ha med den yppersta toppen av serien att göra i år. Förmodligen blir man inte ens bästa dalalag, då Rättvik har ett intressant lag.  Men Robin Mårtensson vad är han för expert, är han inte påläst alls?
Som vanligt skriver han också att Kalix alltid tar sina poäng på hemmaplan vilket inte är sant. Det brukar vara ganska jämnt fördelat mellan hemma och bortapoäng för Kalix. Ifjol tog norrbottningarna 10 poäng på hemmaplan och 8 poäng på bortaplan. Den starkaste insatsen på hela säsongen var när man slog Katrineholm borta med 12-4.

Toppstriden i Bandyallsvenskan kommer att stå mellan Katrineholm som har värvat smart när man har ”tagit över” Strand och Brandt från ÖSK. Två mycket kapabla spelare som inte riktigt platsar i ÖSK:s framtidssatsning men som båda säkert får en ny vår i Sörmlandsmetropolen.
Gripen blir också bra, här har vi ett revanschsuget lag som kommer förstärkt och ska visa att man har högre ambitioner en fjolårets svaga bottennapp.
Det tredje topplaget blir naturligtvis ÖSK som nu börjar mejsla fram ett lag som inte bara ska gå upp i Elitserien utan när man väl är där 2021 eller 2022 ska vara stabila för att inte bli ett bottenlag utan etablera sig på den högre nivån.
De enda utmanarna till denna trio är Ljusdal och Rättvik som måste få allt att falla på rätt plats i alla lägen om man ska spräcka topptrion.
Sen är det ju också så att Bandyallsvenskan håller så hög klass, att i princip kan alla lag vinna en enstaka match mot ett mycket bättre lag, men Allsvenskan är som ett Vasalopp, den som kanske vinner ett spurt pris i början har sällan med toppen att göra när det väl drar ihop sig till målrakan.

För övrigt kan jag väl också påpeka att Robin Mårtensson var nog den enda som tippade att Borlänge skulle hänga kvar ifjol efter att ha tappat halva laget. Detta av den enkla anledningen att han per automatik tippar att nykomlingarna alltid åker ur. Motiveringen bruka lustig nog vara att han inte vet så mycket om de lagen. Det är inte så svårt Robin. Läs på om alla lagen även nykomlingarna. Samma motivation använder han sig av även i år men i år tror jag faktiskt att han har rätt. Jönköpings möjlighet att hänga kvar är väl precis som Borlänges ifjol, lika stor som en snögubbes chanser i helvetet om ni förstår vad jag menar. Västanfors ger jag dock lite större chanser, man har värvat klokt efter sina resurser, men när jag försöker att hitta ett lag som skulle kunna vara en räddningsplanka så blir det svårt. Fjolårets bottenlag Uppsala Näs, Tillberga och Kalix ser alla starkare ut än ifjol. Det enda lag jag skulle kunna tänka mig är nog faktiskt Kungälv. Men det förutsätter först att Mikael Lindberg inte kommer till spel, inte ens i slutet på serien som ifjol och att man har lite otur med skador på fel gubbar. Men ska jag tippa så hamnar jag nog tillslut liksom Robin Mårtensson i att Västanfors faktiskt åker ur.

Nästa år tror jag däremot att vi får upp urstarka nykomlingar till Bandyallsvenskan. Finspång i den södra delen och Skutskär i den norra ser urstarka ut men det finns utmanare; Borlänge har säkert ett betydligt starkare lag i år än ifjol och frågan är vad Surte och Östersund kan hitta på? De har nog ambitioner att gå upp ett snäpp i bandypyramiden. Vi får inte heller glömma den östra divisionens getingbo med flera framåtsträvande lag såsom Helenelund, Gustavsberg, GT 76 och Djurgården.
 

Robert Erickson2020-09-20 13:16:00
Author

Fler artiklar om Örebro