Lagbanner

Robban tippar Allsvenskan 2020/21

Precis som ifjol tippar Robban från Örebro redaktionen Allsvenskan, så här i midsommartiden.

Robban tippar Allsvenskan i bandy 2020/21
Att vinna Allsvenskan i bandy är inte lätt, framförallt om man är favorit. Sedan Allsvenskan startade för tre år sedan, med en serie och där seriesegraren har gått upp direkt, så har serien vunnits av ett lag som allmänt var tippade som mittlag, medan favoriten mer eller mindre har fallerat. 2018 vann Frillesås efter att Ljusdal ansågs vara seriefavoriter, 2019 var det Åby/Tjuredas tur att vinna då Ljusdal för andra gången utsågs till seriefavorit och ännu en gång misslyckades att ens ta sig till kvalspel. Förra året utsågs Falu BS till favoriter och då lyckades Tellus vinna serien med sitt välkomponerade försvarsspel. Vilket lag ”experterna” utser till seriefavorit i år är svårt att gissa men små marginaler och hårda tuffa matcher kommer det att bli som vanligt.
För andra året i följd ska jag ge mig på ett tips så här just före midsommar. Jag vet ju förstås att det kan hända en del fortfarande i trupperna och när det är så jämnt som det är i Allsvenskan så kan ett tapp av en viktig spelare eller ett sent nyförvärv göra stor skillnad.
Här är dock mitt tips inför säsongen 2020/21

1 Katrineholms VBS
Nu andas det morgonluft i bandykretsar i Katrineholm igen. Den nya hallen står snart färdig och jag tror att Katrineholm är ett av få lag som kommer att öka sina publiksiffror i och med hallbygget. Hallen är väl inte riktigt klar än och jag lär inte få se den i år, eftersom ÖSK har hemmamatch mot KVBS, men man kan nog räkna med ett härligt publiktryck om det går bra för de rödblå. Och det tror jag att det kommer att göra denna säsong. Jag tror att KVBS kommer att vara det där laget som går ”under radarn” i år. Man var ju faktiskt med i toppen ganska länge ifjol och kommer att bygga vidare på det. Truppen är välbehållen och som enda nytillskott av klass har man värvat Alexander Strand från ÖSK. Det hade kanske varit svårt för Alexander att slå sig in i på ÖSK:s mittfält i år men i KVBS tror jag att han kommer att blomma ut och var precis det tillskott som KVBS behövde för att ta ett steg till i lagets utveckling.
2 Örebro SK
För tredje året i följd är ÖSK det lag i serien som har gjort bästa sillyn och det har märkts och kommer att märkas i de allt bättre tabellplaceringarna år efter år. Tack vare den utmärkte sportchefen Tomas Eriksson, som vet hur en slipsten ska dras, och som har lyckats värva de rätta spelarna år efter år så kommer ÖSK i år att tillhöra den yppersta toppen. Det blir minst kval för de gulsvarta eleganterna. Tre härliga brödrapar kommer att betyda mycket för ÖSK i år. Att två av brödraparen kommer från Närke (jag vet Nora är inte Närke men dom vill ju vara det) gör ju inte saken sämre. Bröderna Sjölander från Nora kan bli en sensation i årets Allsvenska, bröderna Folkesson vet vi håller god Elitserieklass efter sina år i den högsta serien och bröderna Nevalainen/Hämälänen kan bli en del av en fantastisk kedja. Vi mins att Nico behövde en säsong på sig innan han visade vad han gick för, Saku hade sin inskolningssäsong ifjol och kommer att blomma ut i år. Som jag ser det finns det egentligen ingen svag punkt i ÖSK i år. Det är bara skador som kan sätta käppar i hjulet. Vi får inte få någon skada på backlinjen eller målvakterna t.ex.
3 Gripens BK
Fjolårets stora flopp i Bandyallsvenskan. Man startade serien med att krossa LAIK, men vad hände sedan? 2-11 i Behrn Arena var en knäck som man aldrig kom över. Det har varit stor spelaromsättning i Gripen i år och det brukar ju sällan vara en bra indikation på att det ska bli bra. Jag tror dock att detta reningsbad var bra för Gripen. De som är kvar kommer att göra allt för att klubben ska få revansch för fjolårs debaclet. De nya vill också visa att de vill vara med i det topplag som Gripen ska vara.
4 Falu BS
Kanske lite högt tippat men jag tror att man ändock kan få ihop en ganska slagkraftigt lag. Ifjol var det försvarslinjen som var klubbens adelsmärke, däremot var man ganska uddlösa framåt. Nu har man förstärkt den offensiva biten med att värva Boltics skyttekung Gustav Backman. Istället förlorar man de två viktigaste försvarsspelarna Joakim Bergman och Daniel Bäck, det man vinner på gungorna förlorar man på karusellen kan man säga om man lite hafsigt citerar Karl Gerhard. När man sedan även förlorar kedjespelaren David Forsell så har man ju bara gått med förlust på sillyn. Visst, sportchefen säger att man har ett par möjliga nyförvärv som kan återställa spelstyrkan och sedan har man slussat in några fantastiska ungdomsspelare från de egna leden. Får man inte in de där nyförvärven så kan Falun bli årets flopp, något nyförvärv kan kanske rädda situationen men kval blir det väl knappast för Falun.
5 IF Boltic
Precis som vanligt har det varit ganska lugnt på värvarfronten hos Boltic men man har dock förstärkt med två riktigt bra nyförvärv, Jacob Bucht från Hammarby ska väl ersätta Gustav Backman med marginal och Daniel Rönning från ÖSK är också ett bra nyförvärv. Boltic var jämte KVBS fjolårets stora positiva överraskning. Jag ser inte att de blir sämre i år.
6 Kalix Bandy
Kalix har huserat i de nedre regionerna av Allsvenskan sedan de ramlade ur Elitserien. Jag tror faktiskt att de slipper det i år. Hemvändaren Janne Rintala från VSK och Tomas Mokko och Tony Vanja från Finland ser kanske på pappret inte ut att förstärka truppen nämnvärt. Men det faktum att det gamla gardet spelar kvar och kanske Janne kan bli tungan på vågen så tror jag att det kommer att bära uppåt några steg för Kalix i år.
7 Lidköpings AIK
När LAIK gick till kval ifjol så bevisade man för alla belackare (inklusive mig själv) att man faktiskt ville något med föreningen. Man är inte bara en klubb som ska mata Villa med spelare. Man hade också ett stort följe supporterar med på matchen i Örebro och det var första gången det hände. Klubben är kanske på frammarsch och vill upp i Elitserien precis som alla andra Allsvenska lag. Nu tror jag dock att man får ta ett litet steg tillbaka i år med tanke på ett antal spelartapp. Dock kan man kanske komma tillbaka till den yppersta toppen nästa år.
8 Ljusdal BK
Ja, vad händer med Ljusdal. Förmodligen kommer de att tippas som ett topplag av många experter av gammal vana, men, nej. Man har ju tappat nästan all rutin. Det är inte bara Micha Svechnikov som har försvunnit (och vad han har betytt för Ljusdal de senaste säsongerna kan ju alla som har sett dem vittna om), man har även förlorat lagkaptenen Olle Sundin, bäste målskytt Casper Ekström, den lilla målvaktslegendaren Jonas Svensson och dessutom Christoffer Norgren. Man har dock värvat ganska bra när man fått in Markus Lindholm från Rättvik, Jonas Söder från Hammarby och sedan är Jonas Pettersson tillbaka efter en misslyckad säsong i Broberg. Många lovande ungdomar finns det i Ljusdal, men all rutin är som bortblåst, det kan inte räcka längre än till en mittplacering i BAS.
9 Åby/Tjureda IF
Åby/Tjureda blev en stor besvikelse i alla fall för mig ifjol. Jag trodde smålandslaget skulle klara sig mycket bättre än vad man gjorde. Det är bara att konstatera att Å/T är ett av de sämst Elitserielagen genom tiderna, möjligen slaget av KVBS som var uppe och vände en gång för knappt 10 år sedan. Åby var ju med några få undantag inte ens med i matcherna. Man var oftast helt utspelade. När ett så uselt lag kommer ner till Allsvenskan igen och till råga på allt tappar sina 3 överlägset bästa spelare; Viktor Birgersson, Filip Bringe och Arvid Johannisson. Ja, då är det inte att tänka på en topplacering, nej från den 9:e placering jag har lagt dem på måste de nog snarast titta skräckslaget neråt i tabellen och försöka hålla så många lag som möjligt efter sig i stället för att ha funderingar på en högre placering.
10 Uppsala Näs IK
Är säkert ett lag som många (i brist på andra alternativ) kommer att tippa som kvallag. Jag tror dock att man kommer att överraska många lag, speciellt hemma i sin trista hall. Man har värvat ett helt koppel av spelare från Sirius. Ett par av dessa hade nog Sirius behövt i sin lite tunna trupp. Dock har jag förstått att man kan få tillbaka några genom ett utlåningsavtal. Detta gör UNIK som vanligt väldigt svårbedömda. Om Sirius klarar sig utan skador så kan UNIK bli riktigt bra och omvänt om Sirius får många skador så kan det betyda katastrof för UNIK. För publiksnittet i Allsvenskan vore det bra om UNIK åkte ur, jag läste att de hade haft knappt 50 personer för ett par år sedan hemma på Annandag jul!
11 Nässjö IF
För andra året i följd så blir Nässjö plockade på sina bästa spelare och i den tuffa Allsvenskan så håller det inte längre. I år får man absolut vinka hej då i ett tidigt skede till toppen av serien. Man kanske kan kravla sig upp ett par placeringar bättre än mitt tips men inte mycket mer. Men kval ner bör man väl ändå klara sig ifrån, eller…
12 IFK Kungälv
Vad ska man tro om Kungälv? När de gamla rävarna med Mikael Lindberg och Ted Skoglund i spetsen spelar så är man ett riktigt hyggligt Allsvenskt lag, men ska man tro att de ställer upp i år igen? Jag tippar att det inte blir så mycket med det.  Kungälv får nog inrikta sig för en säsong i bottenstriden, precis som för två år sedan. Man kan säkert kvala sig kvar och kanske se fram emot att grusa lokalkonkurrenten Surtes drömmar om att återigen bli ett Allsvenskt lag.
13 Tillberga Bandy
Tillberga har förstärkt ganska bra och framför allt skaffat sig en målvakt av klass men konkurrensen i Allsvenskan är mycket hård. Jag tror att Tillberga kommer att göra en bra säsong och ta väldigt många poäng för att hamna på en så låg placering. Detta för att det finns två slagpåsar i serien och resten av lagen kommer att kunna ta poäng av varandra. När TB väl kommer till kval gäller det att man har truppen intakt. Norrkvalet kan bli en rysare.
15 Västanfors IF
Många ”tipsexperter” brukar per automatik tippa att nykomlingarna åker ur. Det spelar ingen roll vilken sport vi talar om. Detta beteende tycker jag är både slött och okunnigt. Tvärtom brukar faktiskt, speciellt i bandy, nykomlingarna hänga kvar. Det stora problemet brukar vara att efter det första året i nykomlings eufori lyckas att etablera sig det andra och tredje året. Om man sedan åker ur, och man tittar på det i backspegeln så glömmer många att som nykomling så hängde man faktiskt kvar. Nu tror jag dock att årets nykomlingar i Allsvenskan är mer eller mindre chanslösa. Västanfors gick väl knappast upp med ackurates. Med dryga kvarten kvar i förkvalet mot Östersund så var man utanför kvalserien. Man hade tappat en fyramålsvinst på bortaplan mot ett i kvalsammanhang oerfaret Östersund. Nu redde man upp det hela och tog sig tillbaka till BA efter ett år i Ettan. Dock utan några större nyförvärv har man ingen chans att komma bättre än näst sist i denna tuffa serie.
16 Jönköping Bandy IF
Jönköping hette en gång Järhaga. Det kanske lite märkliga namnbytet, där man kallar sig för Idrotts Förening, när man är en renodlad bandyklubb, tror jag har sin förklaring i att Jönköpings stora idrottsförening heter Jönköping Södra IF och egentligen ville man bli en del av den. När det inte fungerade så tog man ett namn som så mycket som möjligt påminner om J-Södras namn. Förklarat så att håller man på J-Södra, så kan man ju också gilla J-Bandy. Man kanske kunde få några fotbollssupportrar att gå på bandy också. Jag vet inte om den taktiken har lyckats. Hur som helst så är Oskar Löfqvist från Nässjö klubbens hittills enda nyförvärv av klass. USA:s bästa bandyspelare genom tiderna; Darel Richerdson är klubben trogen och spelar fortfarande. Det kommer inte att räcka för nytt kontrakt. Med stort flyt kan man kanske hanka sig upp på 15:e plats, men vad hjälper det.
 
 

Robert Erickson2020-06-16 17:20:00
Author

Fler artiklar om Örebro