Lagbanner
Vinterstadion 60 år

Vinterstadion 60 år

Artikeln hadlar om att ÖSK:s hemma arena Vinterstadion fyller 60 år, om lite uppsnack inför seriepremiären men också en del om fotboll och om fem lag som inte borde få finnas eller åtminstone skulle spela på betydligt lägre nivå än vad de gör.

Vinterstadion 60 år
Under allhelgonahelgen 1963, närmare bestämt 1:a november, invigdes Vinterstadion i Örebro. Den var då den femte konstfrysta bandyanläggningen i Sverige. I snart 15 år har Vinterstadion varit inbyggd som inomhusbandyarena. I samband med att Vinterstadion blev en hall så bytte man officiellt också namn till Behrn Arena. Detta är något som vi supporterar aldrig riktigt har accepterat. Vi säger Vinterstadion, det är ju arenans riktiga namn. I samband med 60 års firandet (som knappast blir mycket till firande i officiella sammanhang), så har Supporterklubben Svampen nu tagit fram en T-shirt med texten ”Vinterstadion, Örebro” och med Svampens och ÖSK:s klubbmärken på var sida. Vi har dessutom gjort en halsduk med texten ”Vinterstadion 60 år” och även där med klubbmärkena. Dessa båda produkter är upptryckta i väldigt små upplagor, ca 60 stycken av varje. Den som vill ha någon av dessa lär få skynda på och köpa, därför att de kommer ganska snabbt att ta slut.

Det drar ihop sig till premiär och det är ingen dussinmatch som väntar i premiären. Vi ska åka till Västerås för E 18 derby mot TB Västerås. En tuff start på säsongen, men en förhoppningsvis rolig premiärmatch. Svampen kör en buss, men tyvärr så här års så krockar ju bandyn med fotbollen och ett stort gäng som hade varit med till Västerås i vanliga fall, är tyvärr på väg till Östersund för att se ÖSK:s viktiga fotbollsmatch. Vi blir dock ett härligt gäng som prioriterar bandylaget och anmälningarna till Västeråsresan droppar så sakteliga in, dag för dag. Vi brukar ju oftast inte gå på någon pub innan matcherna i Västerås, men genom att det är premiär så gör vi nu ett undantag. Därför blir det tidig bussavgång från Örebro. Bussen lämnar Södra station redan klockan 11.

Den Allsvenskan cupen, som av någon anledning kallas för Supercupen har kommit fram till final. ÖSK gjorde en ganska slät figur och har väl inte riktigt spelat ihop laget ännu, då man tappat och förstärkt i både backlinjen och forwardslinjen. På mitten hittar vi de gamla beprövade korten. Det blev två förluster av tre matcher och att förlusterna mot Ljusdal och Falun ska kräva sina revanscher när vi kommer till seriespel, det får vi verkligen hoppas. Att finalen i denna cup skulle komma att stå mellan Djurgårdens IF och Ljusdals BK, var det nog knappast någon som hade förutspått. Hade det funnits odds på detta så skulle jag tippa att man hade fått tillbaka en tusenlapp på en satsad krona om man hade satsat på DIF och LBK i final. Nu är det ju också så att det lag som vinner cupen aldrig har vunnit serien och Djurgården och Ljusdal lär knappast finnas med bland de lag som är med och slåss om kvalplatserna framåt vårvintern. Dock tror jag att båda dessa lag är lite bättre än vad de flesta tror och en placering på övre halvan blir det nog för båda.

Fotbollssäsongen går mot sitt slut och jag tänkte avsluta min krönika med att ta upp några fenomen som vi supportrar verkligen hatar och som svenska fotbollsförbundet borde förbjuda. Jag pratar om fenomenen att ett lag köper en plats betydligt högre upp i seriesystemet än vad man för tillfället ligger och att man sedan byter hemmaarena. Eller att ett lag säljer sitt namn till ett företag och spelar under deras namn. Det är inte så frekvent förekommande i svensk fotboll och i bandy har vi bara sett det vid ett tillfälle och det var när Borlänge Bandy bytte till Peace and love city. Detta var förvisso ett namn på en rockfestival, men ändock lika vidrigt. Tack och lov så tog man sitt förnuft till fånga och bytte tillbaka till Borlänge efter några år. Här följer en lista på fotbollsföreningar som borde bojkottas, efter att de har köpt sig en plats i seriesystemet eller sålt bort sitt namn. Jag har nedan rangordnat de fem föreningar som jag vet om. Det värsta exemplet först och så vidare.

1 AFC ligger för närvarande i Superettan och spelar för närvarande i Eskilstuna. Denna förening är ett typexempel på hur det absolut inte bör få gå till. Några sprättar köpte Djursholms namn och döpte om föreningen till Café Opera och flyttade föreningen till Stockholm stadion, när man ledsnade sålde man sin plats till Väsby IK som döpte om klubben till Väsby United och flyttade matcherna till Väsby. När den föreningen kom på ekonomiskt obestånd sålde man platsen till en akademi i Solna som flyttade föreningen till Skytteholms IP och döpte om den till Atletec, senare omformades föreningen och bytte namn till AFC Solna. Svår stad att samla någon större publik i tänkte styrelsen och efter ett par år gick flyttlasset till Eskilstuna. Där försöker man få folk att kalla föreningen för AFC Eskilstuna. Jag nöjer mig med att kalla föreningen för AFC och där A:et står för Avskum.

2 United Nordic. Ligger för närvarande i division 1 Enligt uppgift ska denna förening ha bildats 2004 som Assyriska Babylon sedan har de bytt namn enligt följande 2006 till Södertälje FC, 2010 till Assyriska United, 2013 till Södertälje FK/ Assyriska United, 2020 till United IK och 2022 till Nordic United. Man har alltså på 19 år bytt namn 6 gånger! Vad är det här för förening egentligen? Det är väldigt svårt att överhuvudtaget få tag i några uppgifter om denna klubb. I en gästbok antyds det att man har kopplingar till maffian, men det kan ju naturligtvis vara elakt förtal. Jag tror att klubben faktiskt kan ha bildats redan 1998 under namnet Assyriska Rinkeby och då hade sin hemmaarena på Spånga IP. Därefter bytta man namn till Assyriska Ungdom och flyttade sedan verksamheten till Södertälje Arenan. Kanske det blev någon sorts sammanslagning där i början av seklet, men som sagt, det är väldigt svårt att få reda på någonting om klubben. När det gäller publik så tror jag inte att man är i närheten av de två klassiska Södertäljeklubbarna Assyriska FF och Syrianska FC.

3 Hammarby TFF. Den lilla föreningen IK Frej från Täby kyrkby kämpade sig enda upp till Superettan, man gjorde flera fina säsonger där men hade lite svårt att rekrytera nya spelare. Konkurrensen runt Stockholm är stenhård. Då gjorde man ett avtal med storklubben Hammarby IF om att få låna in spelare som kanske inte riktigt platsade i den Allsvenska truppen och som kunde få lite matchning på en riktigt bra nivå. Efter ett par år började det ekonomiska läget bli kärvt hos den lilla klubben. Frej ramlade ner i division 1 och konkursen var nära. Det är dyrt att spela i Superettan och man hade varken någon stor publik eller några stora sponsorer. Hammarby hade en talangklubb i division 4 och det var naturligtvis en alldeles för låg nivå för deras överblivna spelare. Då kom förslaget upp -Vi byter plats! Hammarby betalade Frejs skulder och klubben slapp gå i konkurs, man kunde fortsätta sin verksamhet i division 4 och vips så hade Hammarby ett B-lag i division 1. Naturligtvis flyttade man matcherna från Täby till Kanalplan.

4 Team TG, även känt som Team Thoren Gruppen. 2014 Bildades laget och spelade en säsong i division 6. Året efter tog man över Teg SK:s division 2 plats. Så står det på klubbens hemsida. Ja, vad ska man säga? Man tog bara Tegs plats och så var det väl inget mer med det. Ett företagslag som tar över en annan klubbs plats, jag mår illa!

5 Dalkurd FF. Klubben bildades i Borlänge runt en ungdomsgård. Det var framför allt kurder som bildade laget och det gjordes i dalarna och därför namnet. Allt hade väl varit frid och fröjd om man hade fortsatt spela i Borlänge med Domnarsvallen som hemmaplan. Man konkurrerade med Brage om att vara stans bästa lag och man ansåg sig vara styvmoderligt behandlade av staden Borlänge och man arbetade under sämre förhållanden än Brage. På ett medlemsmöte beslöt man att flytta verksamheten till Uppsala. Nu var inte heller Uppsala så väldigt intresserade av att få in en utböling som skulle konkurrera med stans stolthet. Man skylde på att man höll på att bygga om på Studenternas och att det just då inte gick att ta in ett lag till där. Då beslöt föreningen att temporärt flytta till Gävle för att sedan efter ett par år flytta till Uppsala. Så blev det, och nu bor laget som har landskapet Dalarna i sitt namn i Uppland. Lite förmildrande för Dalkurd är väl att Borlänge inte riktigt ville ha dem. Jag hade köpt det om man i det läget flyttat till Falun eller Rättvik men till Uppsala, nej, där tar mitt tålamod slut.  
 

Robert Erickson2023-10-22 19:38:00
Author

Fler artiklar om Örebro