Poäng efter underlig match
Joakim Hedqvist har precis gjort 4-0 i den 16:e minuten mot Broberg. Sedan blev det trots allt spännande.

IFK Vänersborg fick en drömstart och ledde med 4-0 efter en kvart - men tvingades ändå rädda poäng i slutminuterna. Det blev en underlig match mellan IFK Vänersborg och Broberg.

Inför matchen pratades det mest om IFK Vänersborgs överkörning uppe i Söderhamn, där de blåvita ledde med 7-0 i paus och vann med 9-1 till slut. Det snacket tystnade inte direkt när det i gårdagens match stod 4-0 efter en kvart sedan Broberg bjudit frisk på lägen mot ett aggressivt och högt pressande IFK Vänersborg. I 4:e minuten snappade Christoffer Fagerström upp en felpassning på Brobergs planhalva, skrinnade fram och dundrade in 1-0 i nättaket.

Ett par minuter senare vann Emil Viklund boll högt upp i planen och friställde Nils Berner med en utsökt genomskärare och Nils lyckades tråckla in bollen till slut. Berner som var mållös långt in i säsongen har nu gjort mål i tre av de senaste fyra matcherna. Ytterligare ett par minuter senare bjöd Broberg på ännu ett omställningsläge och IFK högg stenhårt och effektivt när Adam Herou Löf fick ut bollen till Christoffer Fagerström som gjorde sitt andra mål på fem minuter.

Broberg tog timeout och fick lite mer ordning på spelet och felpassningarna upphörde. Men det var ändå IFK som gjorde första målet efter timeouten, ett fint anfall signerat Fagerström och Hedqvist som samarbetade och avslutades av Hedqvist med ett hårt vänsterskott. Så långt allt gott, och IFK hade god kontroll på händelserna. Brobergs anfall var få och relativt ofarliga, och IFK höll i bollen och spelade på resultatet.

Det som sedan skulle hända kändes därför såväl ologiskt som överraskande. Från i stort sett ingenstans plockade Martin Söderberg efter 23 minuter ner ett lyft och i duell med Richard Wallin Kamperin lyckades han lyfta bollen i nät till 4-1. Ändå ingen direkt fara på taket, IFK kontrollerade händelserna medan Broberg backade hem och sökte kontringslägen. Det krävdes också en rejäl tabbe av Martin Röing som på mittplanen drällde med bollen till Martin Söderberg som fick sätta fart mot ett stillastående IFK-försvar och skickligt kunde göra 4-2.

Det resultatet stod sig halvtiden ut och känslan var att Broberg hade gjort två mål på en målchans. IFK hade å andra sidan bjudits på tre mål av Brobergsförsvaret, och missat en del andra lägen.

I den andra halvleken brukar IFK Vänersborg vara starka, man brukar bryta ner motståndarna och få bra flyt i anfallsspelet men mot Broberg gick spelet i stå. Rörelsen var för dålig, farten för låg och Broberg lyckades med ideliga, och alldeles för sällan bestraffade, spelförstörande moment och djupt, djupt försvarsspel effektivt dra ner tempot i matchen. IFK fick således inget flyt i spelet och det gav omställningstillfällen till Broberg.

Målen som skulle följa var kändes dock som de uppkom från i stort sett ingenting. Broberg gjorde 4-3 på en förlupen boll som rann ner mot kortlinjen, men som Jesper Öhrlund hann ikapp och på något sätt lyckades vispa in i bortre krysset med en enhandssving från i princip ingen vinkel. 4-4 gjorde sedan samme Öhrlund på straff efter att en Brobergsspelare haft Martin Röing i ryggen, gjort en piruett när han fick bollen och fallit omkull. Inte heller det någon direkt målchans, men mål blev det ändå i slutändan.

En stund senare gjorde Martin Söderberg sitt tredje mål via en omställning och ett vänsterskott från distans, "tror det var första gången jag skjutit in ett vänsterskott", som Söderberg själv sa. Det var en sån match, Broberg behövde knappt en målchans för att bollarna skulle trilla in.

På 10 minuter hade Broberg vänt matchen trots att det var IFK som hade mest boll och förde spelet. IFK fick jobba hårt för att kvittera och vaskade fram en del hyfsade lägen, men hörnorna slarvades bort och skotten man avfyrade satt nästan uteslutande i magen på Dennis Wasberg. Det krävdes att Joakim Hedqvist kom i patenterat vänsterlägen i 87:e minuten för att bollen skulle smita förbi Wasberg till 5-5.

IFK var sedan det lag som jagade segern intensivast sista fem minuterna, och Christoffer Fagerström hade ett gyllene läge att avgöra matchen när Emil Viklund spelade ut på vänsterkanten mot en framstormande Fagerström, som försökte fösa bollen upp i bortre krysset men inte fick något lyft på bollen som i stället fastnade på Dennis Wasbergs benskydd.

Det blev en underlig match där IFK såg ut att bjudas på en klar seger, men där Broberg på något sätt höll sig kvar i matchen och hade extremt bra utdelning på de få halvchanser man lyckades vaska fram. IFK å sin sida styrde matchen och hade kontroll på händelserna, kändes det som, men fick aldrig riktigt igång anfallsspelet utan fick kämpa hårt för att få in bollen när Broberg väl fick ordning på sin extremt djupa defensiv.

Inget av lagen känner nog att de gjorde en bra match och inget av lagen förtjänade väl att vinna, minst sex av de tio målen under matchen var i princip bjudningar från motståndarna. På så sätt var väl oavgjort rättvist, och i slutändan är en poäng alltid en poäng. Med tanke på hur denna underliga bandymatch utvecklade sig är nog båda lagen med lite distans nöjda med varsin pinne.