Silly Season 16/17 IFK Vänersborg: Världens bäste bandyspelare klar för IFK
Sergej Lomanov Jr, världens bäste bandyspelare, är klar för spel i IFK Vänersborg.

Silly Season 16/17 IFK Vänersborg: Världens bäste bandyspelare klar för IFK

Följ IFK Vänersborg Silly Season inför säsongen 2016/2017.

Senaste nytt: Sergej Lomanov Jr, allmänt betraktad som världens bästa bandyspelare, har skrivit på ett tvåårskontrakt med IFK Vänersborg som därmed stänger truppen.


TRUPPEN SÄSONGEN 2016/2017

Målvakter:
David Borvall
Markus Johansson (J)

Försvarare:
Richard Wallin Kamperin
Simon Blomqvist (NY!)
Mathias Johansson (NY!)
Pavel Bulatov (NY!)

Halvor:
Adam Herou Löf
Emil Viklund

Mittfältare: 
Johan Koch
Robin Lundqvist
Alexander Zitouni
Felix Pherson
Olle Berglund (U21)
Robin Öhrlund (NY!) (J)
Jesper Hjelm (NY!) (U21)
Viktor Hjelm (NY!) (J)
Sergej Lomanov Jr (NY!)

Anfallare:
Nikita Ivanov (NY!)
Joakim Hedqvist
Mikko Lukkarila
Alexander Mayborn (tryoutkontrakt)


FÖRLÄNGDA KONTRAKT

Joakim Hedqvist (2 år)
Richard Wallin Kamperin (2 år)
Markus Johansson (1 år)
Mikko Lukkarila (2 år)

NYFÖRVÄRV

Sergej Lomanov Jr, 35 år (Jenisej)

IFK Vänersborg senaste, och sista, nyförvärv inför säsongen 2016/2017 behöver ingen närmare presentation. 9 VM-guld, 7 ryska mästerskap och utsedd till ryska ligans bäste spelare de senaste fyra åren är bara några av meriterna den bandyartist kan stoltsera med. Otaliga skytteligasegrar och över 1000 mål i högsta serien är några andra. Den gångna säsongen blev det 67 mål och 25 assist vilket gav seger i ryska poängligan.
För IFK Vänersborg är det givetvis ett lyft på alla plan, både på och utanför isen. Lomanov Jr är en förebild som pratar perfekt svensk efter uppväxten i Uppsala, han är en ledargestalt både på och utanför isen och en superstjärna som sannolikt kommer lyfta bandyintresset i Vänersborg till nya nivåer.
– Lomanov Jr har bandymeriter som talar sitt tydliga språk. Det som gör störst avtryck hos mig är hans ödmjuka inställning till sig själv och sina framgångar. Förhoppningsvis kan vi lära av både den svenska och ryska modellen, säger Stefan Karlsson, tränare i IFK Vänersborg. 
– Redan från första kontakten har IFK Vänersborg skött allt professionellt. Jag upplever att IFK har en bra organisation och har rätt förutsättningar för att växa inom svensk bandy. Det skall bli spännande att få spela i IFK Vänersborg och den svenska ligan, säger Sergej Lomanov Jr till IFK Vänersborgs hemsida.
I sommar flyttar han och familjen till Vänersborg. Kontraktet sträcker sig över 2 år.
Välkommen till Vänersborg och IFK, Sergej!


Nikita Ivanov, 20 år (Dynamo Moskva)
Nästa spelare att skriva på för IFK Vänersborg är det ryska fartvidundret och supertalangen Nikita Ivanov. Trots sin unga ålder har Nikita redan hunnit vinna två VM-guld med Ryssland. Ivanov är en fantastisk skridskoåkare, kanske rentav den snabbaste spelaren i bandyvärlden, med god teknik, bra spelsinne och näsa för målet. Förra året blev det 27 mål och 14 assist i ryska ligan för Dynamo Moskva för Ivanov som även kan användas som offensiv mittfältare. 
– Det känns väldigt inspirerande och samtidigt en spännande utmaning, både bandy- och språkmässigt, säger Nikita Ivanov till IFK Vänersborgs hemsida.
Från IFK Vänersborgs sida är man naturligtvis nöjda med nytillskottet.
– Nikita Ivanov är en kraftfull offensiv spelare med bra målsinne. Han är ung samt utvecklingsbar och brinner för att bli en världsspelare. Vi ser fram emot att utvecklas tillsammans, kommenterar Stefan Karlsson nyförvärvet.
Välkommen till Vänersborg och IFK, Nikita!

Pavel Bulatov, 32 år (Neftyanik)
Ryktena har surrat senaste veckan och de ökade i styrka när IFK bröt kontrakten med Ilari Moisala, och på måndagen blev det alltså klart att IFK Vänersborg värvar den ryske landslagsförsvararen Pavel Bulatov från Neftyanik. Bulatov är en skridskostark, fysisk och spelskicklig back och påminner på så sätt inte så lite om en annan Pavel som dragit på sig IFK-tröjan tidigare. Meriterna är det inget fel på heller - sex VM-guld och två ryska mästerskap, bland annat.
– Att få med en spelare som Bulatov betyder naturligtvis mycket, en följsam och intensiv försvarsspelare med offensiva kvalitéer. Han kommer också tillföra erfarenhet och tuffhet till vårt spel, kommenterar IFK:s tränare Stefan Karlsson.
Kontraktet gäller över två säsonger. 
Varmt välkommen till Vänersborg, Pavel!

Jesper Hjelm, 20 år, och Viktor Hjelm, 17 år (IFK Rättvik)
IFK Vänersborg har värvat bröderna Jesper och Viktor Hjelm från IFK Rättvik. Jesper, som har har landslagsmeriter från pojklandslagen, var den gångna säsongen utlånad från Västerås SK till Rättvik och stod där för 3 mål och 6 assist i norra allsvenskan. Viktor å sin sida stod för 2 mål och 1 assist i norra allsvenskan i vinter, och var även med och tog VM-silver med P17-landslaget. Viktor, född 1999, kommer främst spela i IFK:s juniorlag medan Jesper, född 1996, kommer konkurrera om speltid i A-laget. De är båda söner till bandyprofilen och förre IFK-spelaren Dan Hjelm.
Vi hälsar Jesper och Viktor välkomna till IFK Vänersborg!

Mathias Johansson, 32 år (Kungälv)
IFK Vänersborg säkrar upp i försvarslinjen genom att teckna ett tvåårskontrakt med Mathias Johansson som anslutar från IFK Kungälv. Mathias är en rutinerad, fysisk och spelskicklig försvarare med bra skott som ursprungligen kommer från Lidköping men via Sandviken, Gripen, Falun och Kungälv nu landat i Vänersborg.
– I Mathias får vi en bra karaktär, oerhört motiverad för det här. Det är alltid roligt med spelare som brinner för uppgiften, och det gör han.
Vi hälsar Mathias välkommen till IFK Vänersborg!

Alexander Mayborn, 31 år (Blåsut)
Den målfarlige anfallaren och bandyprofilen Alexander Mayborn vill göra en ny elitsatsning, efter att han spenderat två av de tre senaste säsongerna i allsvenskan med Blåsut och bara några få matcher i slutet av den gångna säsongen när han hoppade in och hjälpte Blåsut klara nytt kontrakt. Uppenbarligen gav det blodad tand och nu kommer Alexander lägga sig i hårdträning för att ge elitserien en ny chans. Till att börja med handlar det om ett tryoutkontrakt men både Mayborns och IFK:s ambition är givetvis att det blir en permanent comeback. För IFK Vänersborg är det en välkommen återkomst då truppen dels ska breddas och det dets är och varit tunt på forwardssidan på sistone. Att Mayborn är en karaktärsspelare som motiverad kan brinna som få andra på isen, och även är vänersborgare och ett bra ansikte utåt skadar inte heller. 
Välkommen tillbaka!

Robin Öhrlund, 19 år (Örebro)
En av bandysveriges mest eftertraktade unga talanger har skrivit på ett tvåårskontrakt med IFK Vänersborg. Det rör sig om mittfältaren Robin Öhrlund från Örebro, som kommer från en skadefylld säsong men när han väl kom tillbaka runt årsskiftet gjorde han det med besked. Först var han en av de tongivande spelarna i Sveriges P19-landslag som tog VM-guld i Trollhättan, efter en makalös upphämtning i matchens slutskede där Robin stod för tre av målen. Sedan följdes det upp med en nominering till Årets Junior på Bandygalan. IFK Vänersborgs tränare Stefan Karlsson är såklart nöjd med nytillskottet, som även kommer fylla upp en av IFK:s juniorplatser nästa säsong:
– Det här är en spelare vi kommer ha nytta av från dag ett, och på lång sikt kommer han att bli en viktig pusselbit för oss. Bra skridskoåkning och fin klubbteknik gör att Robin kommer fixa övergången till elitserien mycket bra, säger Stefan Karlsson.
Välkommen till Sveriges bästa klubb, Robin!

Simon Blomqvist, 21 år (Broberg)
IFK Vänersborg rivstartar Silly Season med att värva en ersättare till Martin Röing, som knappt hunnit lägga skridskorna på hyllan än. Det är U21-landslagsförsvararen Simon Blomqvist, ursprungligen från Jönköping men utbildad via Sandvikens bandygymnasium (där han bland annat var tongivande som mittfältare i en P20-final som IFK Vänersborg vann) och de senaste säsongerna hemmahörande i Söderhamn och Broberg. Simon är en fysisk och skridskoskicklig back med offensiva kvaliteter och passar således väl in på den profil som Stefan Karlsson & Co upprättat när det gäller IFK:s försvarsspelare.
- Det känns verkligen bra att flytta till IFK Vänersborg. Känslan jag fått av IFK är bara positiv. Allt runt omkring känns oerhört professionellt. Bättre möjligheter att kunna utvecklas som ung finns nog inte någon annanstans. Att få möjlighet att träna i hall med bra förutsättningar samt ett lag som satsar är också positivt. Sedan finns ett stort bandyintresse i Vänersborg. Jag ser verkligen fram emot de 2 kommande säsongerna, säger Simon till IFK Vänersborgs hemsida.
Kontraktet är på två år.

SPELARFÖRLUSTER

Ilari Moisala (klubb ej klar)

IFK Vänersborg gick på fredagen ut med att man bryter kontraktet med försvararen Ilari Moisala, som uttryckt en önskan om att spela i Ryssland nästa säsong.
- Vi vill bara ha spelare som brinner för att spela här, motiverar IFK Vänersborg värvningsansvarige Tommy Hjert beslutet till TTELA.
Lycka till Ilari, önskar vi!

Joakim Johansson (klubb ej klar)
IFK Vänersborg väljer att inte förlänga kontraktet med backtalangen Joakim Johansson. "Kimmen" aviserade tidigt att han var osäker på en fortsättning i IFK pga bristande speltid men fick ett kontraktsförslag från klubben. När beskeder drog ut på tiden valde IFK dock att dra tillbaka erbjudandet och värva Mathias Johansson från Kungälv istället.
Vi önskar Joakim lycka till i hans fortsätta bandyliv!

Christoffer Fagerström (klubb ej klar)
Mittfältaren lämnar IFK Vänersborg efter 8 säsonger i A-laget. Vi tackar för allt Christoffer gjort för IFK under de här åren och på återseende, förhoppningsvis!

Nils Berner (Vänersborgs IF)
IFK Vänersborg måltjuv hade en tung säsong i vintras och fick aldrig målskyttet att riktigt lossna, och nu har Nils Berner själv valt att lägga elitbandyn på is till förmån för en satsning på fotboll med Vänersborgs IF, tippat topplag i division 3. Huruvida det blir bandyspel i vinter är oklart, Blåsut har anmält intresse och att dubblera brukar inte vara omöjligt. Tack för målen, Nisse, och se gärna till att skjuta upp undertecknads moderklubb VIF i tvåan!

Martin Röing (slutar)
Efter 17 A-lagssäsonger i IFK Vänersborgs tröja, ett antal landskamper, ett Rysslandsäventyr och en SM-final väljer IFK Vänersborgs libero och lagkapten att avsluta sin spelarkarriär. Vi tackar för allt han gjort och hoppas få se honom i föreningen i någon annan form i framtiden!

RYKTEN IN

 

Daniel Johansson2016-05-06 18:50:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg