Tuff start på säsongen för IFK

IFK Vänersborg fick tuffast möjliga start på säsongen när ryska mästarna Jenisej tryckte plattan i mattan mot ett nykomponerat IFK och till slut kunde vinna med hela 3-14.

Både IFK och Jenisej gick runt på i stort sett hela truppen under matchen, med många och täta byten som följd, men IFK startade enligt följande i säsongens första match (med reservation för något fel):

Borvall - Herou Löf, Kamperin Wallin, Bulatov, Johansson, Viklund - Lundqvist, Pherson - Koch, Hedqvist, Ivanov

Simon Blomkvist bytte med Mathias Johansson i backlinjen, Mayborn och Ivanov bytte på topp medan Jesper Hjelm, Olle Berglund och Alexander Zitouni bytte på mittfält och halvposition.

Det ryska mästarlaget, som allmänt betraktas som världens bästa klubblag, visade att de inte kommit till Vänersborg för att lattja och spela ett par träningsmatcher utan tryckte gasen i botten från första stund. Man anföll på bred front i hög fart och försvarade sig med extremt hög press och det satte det i till stora delar nykomponerade IFK-laget i bekymmer långa stunder. Att möta Jenisej är ett stresstest, när de trycker på framåt och är så aggressiva i defensiven avslöjar det bristerna hos motståndarna på ett brutalt sätt och i dagens IFK-lag finns det många brister.

Det är dock inte särskilt förvånande, halva backlinjen är ny och halva anfallsuppsättningen likaså. Att det kommer ta tid att spela ihop laget visste man på förhand, och ett hypereffektivt Jenisej visade precis hur mycket jobb som IFK kommer behöver lägga på just den biten. Backlinjen föll ibland för djupt, stötte ibland för högt, passningar slogs bort, dragningar misslyckades... Det såg ut som det brukar i de första träningsmatcherna för säsongen, skillnaden nu var att världens bästa klubblag stod för motståndet och de utnyttjade missarna skoningslöst.

0-7 skrevs paussiffrorna till, och det låter ungefär så illa som det var - stundtals var det hönsgård i IFK:s spel både framåt och bakåt. Efter en timeout halvvägs in i halvleken fick IFK till sitt eget spel bättre och borde väl med rimlig utdelning fått in minst ett par tre mål och tilldömts en straff under den perioden, sett till chanserna som skapades. Inte för att det hade hjälpt - Jenisej var galet effektiva när lägena dök upp.

I andra halvlek fortsatte matchbilden som i den första, men IFK fick i alla fall göra mål i den andra halvlek. Tre gånger om till och med, och det var tre nyförvärv som gjorde målen. Mathias Johansson satte första målet för säsongen på vänsterhörna, Nikita Ivanov samspelade fint med Olle Berglund och avslutade högt vid andra målet och Alexander Mayborn visade styrka när han tryckte sig runt Jenisejs försvarare och målvakt och la in bollen vid det fina tredje målet.

Totalt sett ingen match att hänga i julgranen, givetvis, men som Stefan Karlsson sa till TTELA efter matchen; Varför skulle IFK lägga sig och gnetspela i syfte att hålla nere siffrorna när det är första träningsmatchen? IFK försökte matcha Jenisej genom att möta dem med fart och offensiv. Jenisej hanterade av förklarliga skäl det spelet mycket bättre, men ge det några matcher så kan IFK nog få till ett fint offensivt spel, intentioner fanns stundtals i kväll i alla fall.

Värt att notera är att Lomanov, Öhrlund och Hjelm d.y. saknades i dagens match.

- - -

Spelaromdömen då?

Piggaste IFK-spelare och de som byggde de flesta och bästa anfallen var Emil Viklund - nybliven lagkapten - och Felix Pherson. Även Nikita Ivanov visade fina takter framåt och skapade en hel del med sin fart och finurlighet.

Bakåt visade Pavel Bulatov att han har potential att bli en stor publikfavorit i vinter. Följsam, brytningssäker, uppoffrande - riktigt bra matchen igenom även om lagets kollektiva försvarsspel inte fungerande särskilt väl. Även Simon Blomkvist visade fina kvaliteter, med bra fart, fysiskt spel och härliga uppåkningar från sin vänsterbacksposition.