VBK vann i Kalix - Blomberg körd i ambulans

Vetlanda BK tog en stark och säker seger när man besegrade Kalix på bortaplan med 6-2. Stort smolk i glädjebägaren dock att Pontus Blomberg lämnade Kalix IP i ambulans med en knäskada.

Jämfört med segern mot Sirius var Viktor Törner tillbaka på backplatsen på Sebastian Ytterells bekostnad. Tobias Nyberg var inte med och på vänsterhalven spelade, med framgång, Daniel Johansson.

Drömstart
VBK fick en drömstart när Pontus Blomberg i matchens första anfall ordnade en hörna som han sedan slog in till Johan Löfstedt som gjorde 1-0. I anfallet efter avstyrde Philip Svensk ett friläge för Kalix. Innan klockan hade slagit tio hade Joakim Andersson med ett skott från strax utanför straffområdet gjort 2-0. Andreas Lysell, som startade matchen, stod för assisten.

VBK försökte hålla i bollen, och gjorde ofta så under matchen. Men det var svårspelat på Kalix IP, med en vind som syntes blåsa att alla håll och en is där bollen såg ut vara svårbemästrad. Därför fick VBK inte så mycket ut av sitt bollinnehav, och istället kunde Kalix på sin första hörna reducera till 1-2 när Antti Ekman bombade upp bollen i nättaket. Då var ändå hans skott löst jämfört med det Anton Khrapenkov avlossade från 25 meter. Philip Svensk var chanslös och resultattavlan visade 2-2. Bortsett Kalix friläge i matchens inledning hade det mesta i chansväg gått in.

Det kändes onödigt att upprepa proceduren mot Sirius då en drömstart snabbt förvandlades till kamp. Men till skillnad mot annandagens match repade sig VBK. Johan Löfstedt slog något turligt in 3-2 på straff. Löfstedt slog sönder klubban och Björn Hellman i Kalixburen var på bollen men lyckades inte hålla den utanför mållinjen. Det hade Hellman emellertid gjort några minuter tidigare då han dök till höger och räddade Andreas Lysell straff, som inte var dålig annat på det sätt att det inte blev mål.

Precis innan halvlek gjorde VBK också 4-2 när Patrik Johansson fick vänsterläge och gjorde mål.

Stabil andra halvlek
Andra halvlek blev en tämligen sömnig historia. Delvis därför att VBK kunde kontrollera matchen på ett skönt sätt. Joakim Andersson gjorde vackert 5-2 när han tog emot bollen med ryggen mot mål för att sända vända om och slå bollen i nät. Och precis innan slutsignal gjorde Pontus Vilén 6-2.

VBK gjorde en gedigen andra halvlek där Kalix inte tilläts komma till andra lägen än genom hörna, bortsett ett långskott i stolpen. VBK höll i boll, och Kalix förmådde inte dyrka upp VBK-försvaret när de väl vann bollen.

VBK gör en stabil bortamatch, där man vinner i vanskliga förhållanden. Daniel Johansson har några fina aktioner på sin vänsterhalv, där han bland annat ordnade den straff som Löfstedt slog i mål. Överlag hade VBK många spelare som deltog i anfallen och även om det inte var någon sprudlande offensiv kändes VBK avsevärt giftigare än sina motståndare som hade svårt att alls komma till avslut.

Blomberg skadad och körd i ambulans
Tyvärr måste meddelas att Pontus Blomberg fick lämna Kalix IP i ambulans efter en situation där han släpade benet efter sig och drog på sig tio minutersutvisning. Men det var Blomberg som råkade värst ut och han låg på isen i flera minuter innan han på bår lämnade isen. Han ska nu röntgas. En knäskada känns sannolik. En jobspost för VBK. Blomberg var idag bra och det vore naturligtvis ett avbräck om nummer fem inte kan vara med i säsongens slutspurt.