&#34Oh captain, my captain&#34
Gallen under en 90-talets slut, innan han fick dra på sig lagkaptensbilden...

"Oh captain, my captain"

2000-talets QPR-kapten lånas ut och redaktionen kåserar över en sann "Ranger":s tid i W12.

"Mitt QPR-supporterskap kan delas in i två perioder, den första inträffade i mitten av 80-talet då tidningarna Match och Shoot var ens livselixir och Tipsextra veckans höjdpunkt, den andra drabbade mig i 2000-talets början då mitt intresse för de tvärrandigas harvande, då i League 2, plötsligt fick liv igen via en Boxing Day-match mot Brighton 2001 (för övrigt en skitmatch som slutade 0-0)! Lagkapten under det gyllene 80-talet då Guinnesströjan var snyggast av alla i dåvarande Division 1 var Terry Fenwick, kanske mest känd som siste avdribblade gubbe då Maradona gjorde sitt klassiska mål i Mexico-VM 1986. Han blev dock aldrig någon riktig hjälte på Loftus Road, mer en grovarbetare utan karaktär och jag förlät honom aldrig efter att han snackade skit om QPR då han såldes till Londonantagonisten Tottenham Hotspurs.

2000-talets lagkapten har alltid hetat Kevin Gallen men faktum är att ”King Kev” gjorde sina första insatser i det tvärrandiga stället redan säsongen 94-95. Med legenden Les Ferdinand vid sin sida gjorde unge Gallen succé som debutant och anfallssparet spred skräck i högstadivisionens försvarslinjer under hela den säsongen. En knäskada höll på att ödelägga hela karriären men efter en misslyckad sejour i Huddersfield (då bl a KG brände en straff för "Hudds" – mot QPR – på Loftus Road) så var Gallen åter i W12 i november 2001.

”King Kev” har sedan dess varit QPR:s lagkapten och var bl a en mycket bidragande orsak till att vi tog steget upp i The Championship i Maj 2004, det var så rättvist att han fick göra ett av målen den där historiska eftermiddagen på Hillsborough, bilden på Gallen jublandes framför den blåvita sjungande klacken sitter fortfarande kvar på näthinnan. Som tack för sina insatser för klubben fick Gallen en testimonial i augusti 2005, gamla QPR-hjältar möttes i en förmatch innan Gallen tog plats i det ”moderna” QPR som mötte Birmingham.

Den finaste egenskap en lagkapten kan ha är lojalitet och ett stort hjärta för klubben och ingen kan ha beskyllt ”King Kev” för att inte satt QPR före allt annat, t o m fansen avgudade sin kapten och tillägnade honom en speciell sång, ”Kevin Gallens magic, he wears a magic hat” ekar alltid över W12 när Gallen nätar och frågan är om Plymouthfansen kommer att fortsätta på samma inslagna väg?

Ett av de stora minnena från ”Kapten Gallen” härrör sig från mötet med West Ham i oktober 2004, Rangers hade just slagit ”Hammers”, 1-0 och fortsatt den svit av segrar som man radat upp under sitt comeback-år i The Championship. Jag och resten av Swedish Hoops-gänget hade utrustat oss med 2 banderoller, en finare variant, tryckt enorm vepa från Nynäshamn och en mer hemmasnickrad dito från Lidingö som pryddes av Gallens namn. Patrik, som var mannen bakom lakansbanderollen vek missmodigt ihop hyllningsskynket efter matchen, ingen respons alls under matchen trots ett idogt hissande upp och ner av svenskt linnelakan, då Kevin Gallen plötsligt upptäckte detta.  Lagkaptenen sprang, trots att han var halvvägs inne i omklädningsrummet, över hela planen och applåderade oss under Patriks vilda viftande med lakanet. Att visa sin uppskattning över supportrarna är en av en lagkaptens viktigaste uppgifter och där har Kevin Gallen alltid varit en förebild.

Nu lånas ”King Kev” ut till Plymouth och förenas där med sin fd tränare Ian Holloway och de båda lär hyllas då de kommer tillbaka till Loftus Road den 24 februari. Frågan är om inte hemmapubliken kommer sjunga för Gallen om han gör mål, även om han då har fel tröja på sig…"

”Kevin Gallen’s magic – he wears a magic hat!
He plays for Queens Park Rangers, he’s such a lovely chat!
He scores with his left foot, he scores with his right!
And when we play the Chel**hit, he scores all fucking night!”

Fredrik Montgomery2007-01-11 23:42:00
Author

Fler artiklar om QPR