QPR-Colchester 2-1 (1-0)
Två mål av Ákos Buzsáky ledde QPR till 2-1 seger mot Colchester. Hur rättvist det var finns det olika åsikter om, men Rangers firar jul på rätt sida om nedflyttningsstrecket-

QPR firar jul på rätt sida om nedflyttningsstrecket.

QPRs seger mot Colchester på lördagen var mycket viktig och ledde till att Rangers klättrade över nedflyttningsstrecket och lämnade över jumobplatsen till Colchester. Att det blev 2-1 till QPR och att det första av Àkos Buzsákys två mål var snyggt var alla överens om, men hur pass rättvist slutresultatet var finns det olika åsikter om. Själv följde jag inte matchen och kan bara summera det jag har läst och kan konstatera att man vid ett tangentbord kan få samma match att låta väldigt annorlunda.

I den första halvleken var det QPR som hade det mesta spelet men med bara en man i anfallet rann halvchans efter halvchans ut i sanden. Rowan Vine tvingade visserligen Dean Gerken i bortamålet till en mycket bra räddning i matchinledningen, men i övrigt var det ganska bleka avslut med undantag av Buzsákys mål efter 27 minuters spel.

Buzsáky fick bollen efter ett inkast och vände snabbt och skruvade bollen med vänsterfoten in i Gerkens bortre burgavel. Ett snyggt mål oavsett vart man har sina sympatier.

Colchester tvingades till ett byte i den första halvleken då Kem Izzet slog tummen ur led efter en tackling vid sidlinjen av Ainsworth. Hård tackling eller ful tackling beroende på vem man håller på, men om det var tummen Izzet skadade när han trillade in i reklamskyltarna vid Paddocken så var det nog mest otur.

Colchester skapade även de farligheter i den första halvleken, men skotten som gick på mål hade Lee Camp koll på. Förre QPR-yttern Kevin McLeod hade även han en bra chans men sköt strax över.

1-0 till Rangers i paus. Rättvist om man håller på QPR - rättvisare med oavgjort 1-1 om man håller på Colchester.

I inledningen av den andra halvleken hade QPR forsatt det mesta av spelet, men det var gästerna som skapade den första chansen, men en för dagen blek Sheringham sköt utanför.

Sju minuter in på halvleken gjorde den i Colchester impopuläre Vine, för dagen vänsterytter, en rush på sin kant och hittade Blackstock som i sin tur hittade en framstormande Buszáky som rullade bollen förbi Gerken. Snyggt om man håller på QPR. Tursamt kontringsmål om man håller på Colchester.

Efter målet började QPR på klichéartat italienskt vis att backa hem (var man inte utspelade redan innan?) och den annars så säkre Camp höll på att bjuda in gästerna i matchen då han tappade ett inlägg framför fötterna på Sheringham som från ett par meters håll träffade stolpen. Tur om man håller på Rangers. Otur eller klantigt för de med Layer Road som hemmaplan.

Colchsters inhoppare Guttridge hade sedan en bra chans att kvittera men Camp stod för en mycket bra räddning. Applåder från bägge lagens fans för räddningen av Camp respektive det klart godkända avslutet från Guttridge.

Sjutton minuter in på den andra halvleken var Colchester med i matchen igen. QPR-försvaret jobbade hårt för att ge bort bollen. Det började med att Leigertwood inte gick in en närkamp på mittplan och fortsatte med att Bolder missförstod Rehman och styrde bollen mot eget mål. Rehman var dock inte mer fel på det än att han var före Yeates till bollen. I detta läget trillade Rehman och fri med Camp gjorde Yeates inget misstag. Typiskt QPR, eller var det en snygg framspelning till Yeates som gav Colchester det välförtjänta ledningsmålet?

Med tjugo minuter kvar blåste en redan inkonsekvent domare med efternamnet Whitestone frispark efter en 50-50 duell mellan Malcolm och Sheringham. Sheringham ogillade Malcolms tackling och liggande sparkade han till Malcolm. Från QPR-håll ville man ha utvisning på Sheringham, men domare Whitestone valde att tala både Sheringham och Malcolm tillrätta. Rött kort på Sheringham enligt tvärrandiga, ingen med Colchestersympatier såg händelsen. Vem som fick frisparken? Rappoterna går i sär!

Strax efteråt byttes Sheringham ut och med tanke på vad som nyss hänt så var det kanske inte konstigt att delar av publiken buade?

Några minuter senare fick Stewart en varning då han ganska oskyldigt drog omkull Yeates på mittplan. Med tanke på tidigare domslut i matchen verkar det ha varit hårt med ett gult kort, i varje fall sett med QPR-ögon.

QPR ersatte Blackstock med Nygaard, men fortsatte att backa hem och Colchester tilläts att pressa på i jakten på ett kvitteringsmål och med knappa tio minuter kvar ökade chanserna ännu mer då QPR reducerades till tio man. Stewart gick hårt in i en närkamp med Yeates och även om han träffade bollen så var tacklingen så farlig att den bestraffades med ett gult kort - Stewarts andra.

De Canio bytte snabbt ut Leigertwood och satte in Simon Walton i mittförsvaret. Buzsáky klev längre ner i banan och QPR intog en 4-4-1-formation, ivarje fall på papper. I realiteten var det mer en 9-0-0-uppställning vilket torde vara okej om man desperat försvarar en ledning under en italiensk tränare men från motståndarhåll kan det ses som fult och fegt och Blatter & Co borde nog fundera på om man borde införa någon regel som säger att man måste ha minst en spelare på motståndarnas planhalva hela tiden under spelets gång.

Kevin Lisbie, som var den som ersatte Sheringham, var pigg och gjorde allt utom mål för sitt lag. Den första av Lisbies chanser blockerades av någon i niomannabacklinjen medan nästa försök smet strax utanför. Tur för QPR att han inte byttes in tidigare eller som ColU-fansen bör ha tyckt: "Varför spelade han inte från start?" alternativt "Varför byttes han inte in tidigare?"

Med ett par minuter kvar av ordinarie tid föll Lisbie då han försökte ta sig emellan Malcolm och Walton. Domare Whitestone blåste frenetiskt i sin pipa och rusade fram till Lisbie med ett gult kort i näven. Ingen straff enligt QPR-fansen. Solklar straff sett med bortaögon. Varning för filmning? Bara enligt domare Whitestone.

Efter alldeles för mycket tilläggstid (standardåsikt om man leder matchen efter 90 ordinarie minuter) blåstes matchen till slut av och QPR vann med 2-1.

Rangerstränaren Luigi De Canio var mycket nöjd med den första timmen och menade också på att han är övertygad om att laget i framtiden skall kunna spela bra fotboll hela matchen. Att man släppte in ett billigt mål strax därefter och höll på att bjuda på en hel hög samtidigt som Colchester brände alla de chanser som de under förra säsongen satte verkar inte vara så viktigt.

Skribenterna på inofficiella qprnet.com låter i sin rapport mest tacksamma över poängen, och menar på att laget kunde säkrat poängen genom att fortsätta spela efter 2-0 målet i stället för att backa hem. Man anser att försvaret är för dåligt och hade det bara varit bättre hade det varit en säker seger. Man är också kritiska till att De Canio valde att spela med en 4-4-1-1-formation på hemmaplan och menar att man med ett tvåmannaanfall kunde förvaltat de chanser som skapades under den första timmen.

Våra kollegor på SvenskaFans Colchester-red anser sig ha blivit bestulna på tre poäng och är mycket besvikna på oflyt, domare, QPR-spelare och publiken på Loftus Road. Jag kan förstå dem. Målchanser i mänger, stolpskott, en straffsituation som gick emot dem och jumboplats i tabellen trots att målskillnaden bara är -6. Jag hade också varit förbannad.

Vem som har rätt (om någon har det) låter vi vara osagt. Nästa match för QPR spelas på annandagen och Plymouth står för motståndet på Home Park.