Nu är Birmingham ägt av kineser
Birminghams avgående ordförande David Gold har höga tankar om de nya ägarna.

Nu är Birmingham ägt av kineser

Carson Yeungs bolag Grandtop International Holdings kontrollerar nu mer än 90 procent av aktierna i Birmingham City FC. Manager Alex McLeish känner sig säker på sitt jobb och hoppas mycket på framtiden.

Farväl David Sullivan, bröderna Gold och Karren Brady, det har varit trevligt att lära känna er under en 16 år lång tid som ägare och ledare för Birmingham City Football Club.

Ibland har vi haft olika åsikter, men ska man sammanfatta det hela kort så kan man ju säga att det har till stora delar varit en bra tid. Birmingham har fått ett lyft och har under stora delar av 2000-talet spelat i fotbollens finrum. Det var annat det än när bröderna Kumar lät klubben sjunka ner i dyn i början av 1990-talet.

Nu kommer Hongkong-kinesen Carson Yeung in som ny ägare tillsammans med en grupp ännu oidentifierade kineser, varav jag skulle tro att en del kommer från fastlands-Kina.

Yeung och hans bolag Grandtop International Holdings kontrollerar nu mer än 90 procent av aktierna i Birmingham City och kan tvångsinlösa resten.

David Gold hade hoppats att kunna fortsätta som ordförande, men det verkar som det inte blir av. Yeung & Co behöver dock någon form av kontinuitet så Gold kanske kan bli hedersordförande eller åtminstone medlem av styrelsen.

Carson Yeung är fortfarande lika anonym som han var när han för två år sedan försökte köpa klubben, men inte fick fram pengar för den resterande del utöver de knappt 30 procent han då köpte.

Det är känt att han började som frisör, men sedan handlade i aktier på egen hand och började skapa en förmögenhet. Han gick in i casinon när Macau, som ligger på en timslång båtresas avstånd från Hongkong, öppnade upp sin spelverksamhet för investerare i början av 2000-talet.

Hongkongs börsnoterade bolag är inte lika transparanta som i Europa så det är svårt att veta vad som händer i dem. Å andra sidan, så är Hongkong-kineser och kineser från folkrepubliken Kina ofta mycket duktiga affärsmän, som drivs av att bli rika.

Carson Yeung & Co har säkert insett den potential som finns i Kina för att marknadsföra ett brittiskt Premier League-lag där. Birmingham kan bli 1,3 miljarder kinesers internationella favoritlag och det kan innebära stora pengar i form av försäljning av tröjor och souvenirer.

Det finns också en dröm hos Yeung och de andra, ännu ej namngivna, investerarna att kinesiska spelare ska få chans att spela i Birmingham. Det har redan talats om att lovande kineser ska kunna få träna i Birmingham och det är troligt att klubben kommer att förlägga kommande sommarturnéer till Kina och Hongkong.

Yeung har offentligt sagt att han är besviken på att Kinas landslag inte lyckats särskilt väl i vare sig VM eller Asien-mästerskap och det verkar vara en viktig motivation bakom investeringen i Birmingham.

Dock tror jag inte att Yeung kommer att kräva att kinesiska spelare köps över vitt och brett. Han är förmodligen så pass smart att han inser att den delen sköts bäst av manager Alex McLeish och hans scoutchef Paul Montgomery.

McLeish har förklarat att han ser fram mot det nya ägarskapet: “Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag ser fram mot att arbeta med de nya ägarna och det är ganska spännande. Finns det pengar hos dem, så skulle jag definitivt välkomna det.”

McLeish har också garanterats fortsatt jobb av de nya ägarna. Hur länge är dock inte sagt.

I kretsen kring Carson Yeung finns bland annat Liverpools och Real Madrids före detta mittfältare, Steve McManaman, samt Real Madrids och Middlesbroughs före detta defensive mittfältare Christophe Karembeu. De båda spelade tillsammans i Real Madrid och kan förväntas gå in i den nya styrelsen.

De kommer förmodligen att kunna tillföra ganska mycket och har bra kontakter med spelare runt om i Europa.

Även Kinas f d fotbollskapten Fan Zhiyi kan bli ny styrelsemedlem. Fan blev 1998/99 den förste kinesiske spelaren i engelska ligan när han skrev på för Crystal Palace. Han stannade där till 2001 när han efter en kort sejour för Liverpool kom till skotska Dundee. Han spelade också en kort tid för Cardiff innan han återvände till Kina.

Fan har spelat 107 landskamper för Kina och var ett tag det kinesiska landslagets kapten, en roll han också hade under en tid i Crystal Palace.

Carson Yeung kommer sannolikt att utnyttja den kinesiske spelarens popularitet i Kina i PR-syfte för Birmingham i Asien.

Vi ska förmodligen inte vänta oss att Carson Yeung är en ny Roman Abramovitj. Inte heller är han en rik arab av de slag som lagt beslag på Manchester City och Portsmouth.

”Jag har träffat Carson Yeung and hans medarbetare och de är extremt duktiga. De ser framåt, de är övertygade om vad de gör och jag tror de har de pengar som behövs för att utveckla klubben”, säger avgående ordföranden David Gold.

Han tillägger: ”Dom är inte här för att bara ta över en fotbollsklubb, dom vill utveckla klubben och göra den framgångsrik.”

Under 2007 var jag kritisk mot Yeung & Co, framför allt eftersom man inte fick fram de nödvändiga pengarna för att köpa Birmingham och att osäkerheten om detta ledde bland annat till att Steve Bruce lämnade oss som manager. Ska jag i dag försöka sammanfatta det hela, så ser jag stora fördelar med Carson Yeungs ägarskap:

- Birmingham får ett rakt och tydligt ägarskap och en homogen grupp av ägare, till skillnad mot exempelvis Liverpool och Aston Villa.
- Birmingham kan få en inte oväsentlig summa pengar att spendera på nya spelare i transferfönstrena, förmodligen på högre nivåer än vi någonsin haft.
- Birmingham kan få ett genomslag som klubb i Asien och därmed få in nya stora inkomster genom försäljning av tröjor och souvenirer (där marginalerna är skyhöga).

Vi går in i en ny era för Birmingham City. Det kan bli en spännande resa...

KRO
SOTV

Jan Hökerberg2009-10-07 18:15:52
Author

Fler artiklar om Birmingham