Uppdrag: Hitta den bäste kinesen

Uppdrag: Hitta den bäste kinesen

Kinas basketbollstjärna Yao Ming gjorde stor succé i amerikanska NBA. Nu vill Birmingham Citys ägare hitta en kines som kan bli den nye Yao Ming i Premier League.

Birmingham Citys ägare Carson Yeung har gett klubben i uppdrag att hitta den bäste eller mest lovande spelaren som finns i Kina och sedan kontraktera den spelaren.

Yeung har sett på nära håll, eftersom han är bosatt i Hongkong, hur basketbollsporten fick ett enormt uppsving i Kina sedan den 226 cm långe basketspelaren Yao Ming rekryterades till Houston Rockets i amerikanska basketbolligan NBA och gjorde stor succé där. Yeung vill göra samma sak med Birmingham och Premier League i Kina.

Det kan då handla om mångmiljonbelopp i upphovsrättigheter för TV och en enorm chans att tjäna stora pengar på klubbsouvenirer av alla de slag. Klubbar som Manchester United, Chelsea, Liverpool och andra har försökt slå sig in i Kina, men inte riktigt lyckats.

Birmingham City kommer att förlägga sin sommarturné till Kina och Hongkong. Klubben spelar exempelvis en match mot Hongkong den 16 juli, som kommer att bevakas av Svenska Fans utsände reporter, och ska även möta tre lag i Kina under samma turné.

Birmingham har också skrivit ett femårsavtal med en av Kinas största sportklädestillverkare, Xtep, som därmed går in som en stor sponsor till klubben.

“Jag har sett effekten av Yao Ming i NBA. Men vi kommer självfallet inte att ta in en medioker kinesisk spelare. Vi ska leta efter den bästa kinesiska spelare som finns. Kanske det bästa är att skriva kontrakt med någon som är på väg upp och sedan utbilda honom i England”, säger Carson Yeung till tidningen The Independent.

Yeung är dock klar över att det är manager Alex McLeish som bestämmer: “McLeish är suveränt bra. Vi kan inte hitta någon bättre. Han har också ett bra affärssinne. Vi kommer inte att tvinga på honom en kinesisk spelare om han inte vill ha honom”, säger Yeung.

Han har också ångrat att han gick ut offentligt och förklarade hur stor kassa Birmingham hade för spelarköp i januari och till sommaren. Det kom att slå tillbaka negativt mot klubben, inte minst i förhandlingarna med Tottenhams Roman Pavlyuchenko, där alla var i princip överens om en övergång, men där Tottenham i sista stund höjde budet från 10 till 15 miljoner pund.

”Jag var i en moment 22-situation. Supportrarna ville veta vem den här kinesen var och vad jag hade lovat att göra. Hade jag inte sagt vad jag ville (med klubben), så skulle folk säga att jag var tveksam. Men mot bakgrund av det som hände sedan så kan jag säga att det var inte någon bra taktik. Vi lärde oss en massa saker, till exempel att priserna går upp om man uttalar sig på det sättet”, säger Yeung.

Birmingham spelar mot Hull hemma på lördagen. Det gäller att försvara den fina svit som klubben har med inga förluster på St Andrew’s sedan i september. McLeish har antytt att det kan bli en del rotation i laget och förhoppningsvis kan det innebära att vi får se Sebastian Larsson från start.

Samtidigt har McLeish nobbat den option som finns i Christian Benitez’ kontrakt, vilket innebär att förlänga lånet från den mexikanska klubben Santos Laguna. McLeish säger att antingen köper klubben Benitez eller också får han gå tillbaka till sin moderklubb.

Birmingham trycker också på Manchester City för att få besked om Joe Hart kan lånas ut även nästa säsong. Hittills verkar Citys svar ljumma så Birmingham kan tvingas se sig om efter en annan målvakt nästa säsong.

Förutom Kasper Schmeichel i Notts County, vilket vi tidigare rapporterat om, så ryktas det om att Manchester Uniteds reservmålvakt Ben Foster kan bli aktuell, han är ju liksom Hart en kandidat till att bli Englands målvakt i VM.

Skotske mittfältaren James McArthur är också en spelare som Birmingham följer just nu. Han är en U21-spelare i Skottlands landslag och spelar för Hamilton, där han gjort stor succé. Wigan, Stoke och West Bromwich är också intresserade.

En junior, Graham Hutchison, har fått ett treårskontrakt av klubben. Han har spelat för Lincoln men gjorde succé i en reservlagsmatch för Birmingham, där han spelade tillsammans med Franck Queudrue som innerback.

KRO



Jan Hökerberg2010-04-16 19:34:22
Author

Fler artiklar om Birmingham